Ελεύθερες οι Pussy Riots

13:10 23/12/2013 - Πηγή: AEK365

Είναι επιτέλους ελεύθερη! Η Μαρία Αλιόχινα των Pussy Riot απελευθερώθηκε από τη φυλακή, όπως γνωστοποίησε ο σύζυγος άλλου μέλους. Αργότερα απελευθερώθηκε και η Νάντια Τολοκόνιβα, δεύτερο μέλος του πανκ συγκροτήματος.

Η Αλιόχινα απέρριψε το πρόγραμμα αμνηστίας ως «διαφημιστικό κόλπο του Κρεμλίνου», λέγοντας πως εάν είχε επιλογή θα έμενε στη φυλακή σε ένδειξη αλληλεγγύης με τους υπόλοιπους κρατούμενους.

Η απελευθέρωση της Αλιόχινα έγινε το πρωί της Δευτέρας και μερικές ώρες αργότερα ακολούθησε και η αποφυλάκιση της Τολοκόνιβα. Το τρίτο μέλος του συγκροτήματος, η Γεκατερίνα Σαμούτσεβιτς, είχε αφεθεί ελεύθερη με αναστολή μερικούς μήνες μετά την καταδίκη της.

Η Αλιόχινα, μιλώντας μετά την απελευθέρωσή της στο ρωσικό κανάλι Dozhd, είπε πως η αμνηστία «δεν είναι ανθρωπιστική πράξη, είναι διαφημιστικό κόλπο». «Η στάση μου απέναντι στον Πούτιν δεν έχει αλλάξει» είπε.

«Ήθελα να απορρίψω την αμνηστία, αλλά η φυλακή έλαβε διαταγή και για αυτό βρίσκομαι εδώ» είπε στο Reuters. «Θέλω να ασχοληθώ με το ζήτημα των φυλακών, δεν φοβάμαι πλέον τίποτε» είπε η 25χρονη.

Η Αλιόχινα και η Τολοκονίκοβα εξέτιαν ποινή διετούς κάθειρξης για την «πανκ προσευχή» στον Καθεδρικό της Μόσχας, η οποία είχε στόχο τον Πούτιν. Απελευθερώνονται βάσει του νόμου περί αμνηστίας που εγκρίθηκε πρόσφατα από την Δούμα (κάτω Βουλή), εν μέρει επειδή είναι και οι δύο μητέρες ανήλικων παιδιών.

Keywords