Τουρίστες, φοιτητές και νοικοκυρές επιστρατεύει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής η Κυβέρνηση

18:26 6/3/2015 - Πηγή: AEK365

Τουρίστες, φοιτητές, νοικοκυρές και εν γένει πολίτες υπεράνω υποψίας επιστρατεύει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Η πρόταση αυτή περιλαμβάνεται στην 11σελιδη επιστολή που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, προς τον επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ενόψει της συζήτησης που θα γίνει στη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Η επιστολή, η οποία στις 2 πρώτες σελίδες περιλαμβάνει μία εισαγωγική δήλωση του υπουργού και στις επόμενες 9 περιγράφει το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση σε 7 τομείς. Στο εισαγωγικό σημείωμα επισημαίνεται

ότι οι παρεμβάσεις θα ψηφιστούν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα πρέπει να εγκριθούν από το Eurogroup. Επίσης, η Αθήνα υποστηρίζει ότι οι εν λόγω δράσεις μπορούν να αποτελέσουν τη «βάση» για την αξιολόγηση από τους δανειστές της χώρας, ενώ θεωρεί ότι μπορεί να ξεκλειδώσει την εκταμίευση μέρους των δόσεων των 7,2 δισ ευρώ. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι η εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην χαλάρωση των συνθηκών ρευστότητας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι με 2 εξαιρέσεις, οι προτάσεις δεν είναι κοστολογημένες. Κάτι που αναμένεται να προκαλέσει εκ νέου αντιδράσεις από το Eurogroup.

Ειδικότερα, η λίστα περιλαμβάνει τις εξής 7 δράσεις:

1. Ενεργοποίηση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου με στόχο την επίτευξη εξοικονόμησης πόρων και την επέκταση της αποστολής του. Στόχος του Συμβουλίου θα είναι η αξιολόγηση και η συμμόρφωση της χώρας με τους δημοσιονομικούς κανόνες.

2. Μεταρρυθμίσεις με στόχο την καλύτερη προετοιμασία του προϋπολογισμού και αναμόρφωση του Οργανικού Νόμου για τον προϋπολογισμό.

3. Συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, το οποίο δεν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη «υπάρχουν χιλιάδες παρατηρητές» που θα μπορούσαν να πάρουν μέρος στην προσπάθειά μας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Και αναφέρει ως παραδείγματα τους φοιτητές, τις νοικοκυρές και τους τουρίστες, οι οποίοι θα πληρώνονται με την ώρα και θα έχουν ως αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών - εντοπισμού και αναφοράς - προς το Δημόσιο περιπτώσεων φοροδιαφυγής. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι αντίστοιχο μοντέλο εφαρμόζεται και στις ΗΠΑ, ενώ στην πρόταση του κ. Βαρουφάκη αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των πολιτών με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να αλλάξει γρήγορα την συμπεριφορά των πολιτών.

4. Βελτιώσεις στη νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, οι οποίες τελικά θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup, δεδομένων των ενστάσεων που υπάρχουν. Το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει πρόγραμμα τριών ταχυτήτων, με στόχο να εισρεύσουν άμεσα έσοδα στα κρατικά ταμεία. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ρύθμιση «εξπρες» που θα λήγει στα τέλη Μαρτίου με πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων στην εφάπαξ καταβολή του χρέους. Επίσης, όσοι πληρώσουν έως τις 30 Απριλίου οφειλές που έχουν δημιουργηθεί μέχρι τα τέλη του 2013 θα έχουν ισόποση έκπτωση στις προσαυξήσεις. Τρίτον, η ρύθμιση των 100 δόσεων που θα μπορούν να ενταχθούν έως τα τέλη Μαίου.

5. Έσοδα ύψους 500 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση από τα online ηλεκτρονικά τυχερά παιχνίδια.

6. Μείωση γραφειοκρατίας και βελτίωση επιχειρηματικού κλίματος μέσω της βελτίωσης των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για οικονομικό όφελος.

7. Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης για 9 μήνες συνολικού κόστους 200,3 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 22,1 εκατ. ευρώ για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας, τα 40,5 εκατ. ευρώ από το επίδομα ενοικίου σε 30.000 νοικοκυριά (έως 70 ευρώ ανά άτομα το μήνα και 220 ευρώ ανά πολυμελή οικογένεια) και 137,7 εκατ. ευρώ από το επίδομα σίτισης). Στην επιστολή του υπουργού αναφέρεται ότι θα υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα περικοπής δαπανών από τα υπουργεία ύψους 60,9 εκατ. ευρώ και τις προμήθειες κατά 140 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα