«Αφού λες ότι έχεις πολλά λεφτά, βάλε στη φανέλα του Ολυμπιακού “Μαρινάκης” και… παίξε μπάλα»!

16:34 15/9/2013 - Πηγή: AEK365

Ο πόλεμος που ξέσπασε ανάμεσα στον Δημήτρη Μελισσανίδη και τον Βαγγέλη Μαρινάκη κυριάρχησε στο προσκήνιο τις τελευταίες μέρες. Η εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ φιλοξενεί σήμερα ένα άκρως ενδιαφέρον δημοσίευμα για την συγκεκριμένη υπόθεση, αποκαλύπτοντας την μυστική συνάντηση των δύο ανδρών, καθώς και τον διάλογο που είχαν, ενώ καταγράφει σημαντικές πτυχές της κόντρας. Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρο το ρεπορτάζ των Γιώργου Παπαϊωάννου και Βασίλη Κώτση...

«Ήταν πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές όταν ο επιχειρηματίας

κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, ο οποίος με τους Τσέχους συνεταίρους του της Emma Delta είχε κερδίσει τον διαγωνισμό αποκρατικοποίησης του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), συναντιόταν στον Πειραιά με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Ολυμπιακός κ. Ευ. Μαρινάκη. Αν και οι δύο είναι επιτυχημένοι εφοπλιστές, με εταιρείες εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο Nasdaq, βασικό αντικείμενο της συζήτησης τους ήταν το ποδόσφαιρο. Ο κ. Μελισσανίδης είχε αποφασίσει να εμπλακεί στα διοικητικά της ΠΑΕ ΑΕΚ και ο κ. Μαρινάκης ήθελε να διερευνήσει τις προθέσεις της νέας ιδιοκτησίας του Οργανισμού όσον αφορά τα λεφτά που θα εισπράττει ο Ολυμπιακός -όπως όλες οι ΠΑΕ- από τον ΟΠΑΠ. Άλλωστε οι δυο τους έκαναν χρόνια παρέα και συχνά αντάλλασσαν απόψεις για τα επιχειρηματικά δρώμενα αλλά και το ποδόσφαιρο. Ήταν φυσικό να υπάρχει μια διερευνητική συζήτηση για τις προθέσεις και τα σχέδια του κ. Μελισσανίδη αλλά και για να βρουν οι δύο άνδρες έναν κώδικα επικοινωνίας που δεν θα διατάρασσε την προσωπική τους σχέση όταν θα βρίσκονταν αντιμέτωποι στα ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Η συζήτηση δεν κατέληξε πουθενά. Από το περιβάλλον του κ. Μελισσανίδη λένε λακωνικά «δεν βρήκαμε άκρη». Ο κ. Μελισσανίδης δεν άνοιξε τα χαρτιά του. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές η προσέγγιση του κ. Μαρινάκη αναφέρεται ως «περισσότερο επιχειρηματική». Ήθελε να ξέρει πόσα να υπολογίζει από τον ΟΠΑΠ για το μπάτζετ της ομάδας του, αν θα άλλαζε κάτι στην πολιτική του Οργανισμού. Όμως η αντιμετώπιση που βρήκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, χαρακτηρίζεται ως «ανταγωνιστική». Φέρεται μάλιστα ο κ. Μελισσανίδης να είπε στον κ. Μαρινάκη «Τι έρχεσαι εδώ να συζητήσεις για λεφτά; Εσύ δεν λες ότι έχεις πολλά λεφτά; Βάλε στη φανέλα του Ολυμπιακού ό,τι θέλεις. Βάλε "Μαρινάκης" και παίξε μπάλα».

Το κλίμα αυτό δικαιολογείται εν πολλοίς από τη σχέση των δύο Πειραιωτών. Όσοι γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο λιμάνι λένε ότι οι δύο επιχειρηματίες είναι «ταιριαστοί». Συχνάζουν στα ίδια μέρη, τρώνε στις ίδιες ταβέρνες της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και γελάνε με τα ίδια αστεία. Η μπάλα όμως τους χώρισε, όπως χώρισε και τον κ. Μαρινάκη από τον κολλητό του εφοπλιστή και πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκής κ. Ν. Πατέρα.

Η σύγκρουση

Μετά τη συνάντηση ξεκίνησε ένας υπόγειος πόλεμος και γρήγορα βγήκαν τα μαχαίρια. «Με τσίου - τσίου και νεροπίστολα νομίζουν ότι θα έρθουν; Αυτά που κάνανε τα τελευταία 15 χρόνια να τα ξεχάσουν. Αυτοί φοράνε φουρό. Τελειώσανε» είπε ο κ. Μελισσανίδης για να απαντήσουν οι την άλλη πλευρά του κ. Μαρινάκη για «ελληνικά επιπέδου νηπιαγωγείου» και για «φωτισμό των κελιών του Μελισσανίδη».

Όπως λένε στενοί συνεργάτες και των δύο «κανείς δεν κάνει βήμα πίσω». Η μία πλευρά υπενθυμίζει τις δικαστικές εκκρεμότητες του κ. Μαρινάκη για τους στημένους αγώνες και η άλλη τις φορολογικές του κ. Μελισσανίδη για παρακράτηση ΦΠΑ.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήλθε την περασμένη εβδομάδα όταν έγινε γνωστή η απόφαση του ΟΠΑΠ να δώσει χορηγία στην ΠΑΕ ΑΕΚ περίπου 2 εκατ. ευρώ, λίγο λιγότερα από ό,τι στην ΠΑΕ Ολυμπιακός. Η διοίκηση του Ολυμπιακού θεωρεί ότι ως πρωταθλητές δικαιούνται πολύ περισσότερα από μια ομάδα Γ' Εθνικής. Πίσω όμως από τη διαφωνία αυτή κρύβεται η κόντρα για το ποιος θα κινεί τα νήματα, ποιος θα ελέγχει και θα χειραγωγεί το ταλαίπωρο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Και μπορεί η διαμάχη αυτή που διαλύει παλιές σχέσεις και δημιουργεί νέες συμμαχίες και ισορροπίες να αφορά το ποδόσφαιρο, είναι όμως χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί στον επιχειρηματικό κόσμο εξαιτίας της κρίσης. Η νέα τάξη πραγμάτων που αναδύεται μέσα από συγκρούσεις ανάμεσα στους νέους παίκτες που έρχονται να καλύψουν τα κενά τα οποία δημιουργεί η αδυναμία ή η αποστροφή των παραδοσιακών επιχειρηματιών να αναλάβουν ρίσκο, αναδεικνύει νέα ήθη και συμπεριφορές.

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η εμπλοκή του κ. Μελισσανίδη στην κοινοπραξία Emma Delta, στην οποία θα μεταβιβαστεί τις επόμενες ημέρες το 33% του ΟΠΑΠ, δίνει στον επιχειρηματία ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην προσπάθειά του να «αναστήσει» την ΑΕΚ αλλά κυρίως να γίνει αυτός το αφεντικό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Στην ποδοσφαιρική αγορά η φιλοδοξία αυτή αναφέρεται ως η μεγάλη ανησυχία του κ. Μαρινάκη. «Φοβάται ότι η ΑΕΚ θα επιστρέψει σε δύο χρόνια στη μεγάλη κατηγορία και θα χάσει τα πρωτεία που του εξασφαλίζουν τη συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ με ετήσια έσοδα της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ» λένε στην ποδοσφαιρική αγορά. Και οι ανησυχίες αυτές, όπως υποστηρίζουν -εχθροί και φίλοι του κ. Μαρινάκη- επιβεβαιώθηκαν από τις πρώτες κινήσεις του μπαρουτοκαπνισμένου στο ποδοσφαιρικό προσκήνιο και παρασκήνιο κ. Μελισσανίδη.

Η χορηγία

Πρώτα από όλα η χορηγία από τον ΟΠΑΠ ύψους 1,9 εκατ. ευρώ στην ΑΕΚ για την περίοδο 2013-2014. Από πολλούς θεωρείται υπερβολική για μια ομάδα Γ' Εθνικής, ασχέτως αν ο ιστορικός σύλλογος διατηρεί το μεγάλο λαϊκό του έρεισμα. «Είναι ως και 30 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με άλλες ομάδες της Γ' Εθνικής» αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, ενώ κάποιοι άλλοι θέτουν και θέμα εταιρικής διακυβέρνησης. «Ο ΟΠΑΠ», λένε, «είναι εισηγμένη εταιρεία. Πώς η σημερινή διοίκηση του αποφασίζει για μια τέτοια χορηγία;»,

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο κ. Μελισσανίδης δεν θα μπορούσε να εγκρίνει τη χορηγία αυτή όταν επίσημα θα αναλάβει τα ηνία του ΟΠΑΠ. «ΟΠΑΠ και ΠΑΕ ΑΕΚ είναι συνδεμένες εταιρείες, έχουν την ίδια διοίκηση και οποιαδήποτε χορηγία θα έπρεπε να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση του οργανισμού όπου θα έπρεπε να συμφωνήσουν οι θεσμικοί επενδυτές του ΟΠΑΠ και οι Τσέχοι συνεταίροι του στην Emma Delta» αναφέρουν και σημειώνουν ότι «κρύβεται πίσω από τον Λουρόπουλο (σ.σ.: τον σημερινό επικεφαλής του ΟΠΑΠ) και πριμοδοτεί την ομάδα του».

Από την άλλη πλευρά, η σπασμωδική αντίδραση του Ολυμπιακού με τις διαρροές και τους χαρακτηρισμούς κατά του κ. Μελισσανίδη καταδεικνύει την αγωνία του κ. Μαρινάκη που βλέπει πραγματικά ότι απειλείται η παντοδυναμία του Ολυμπιακού στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Βλέπει για παράδειγμα την ΑΕΚ, ομάδα της Γ' Εθνικής, να έχει εξασφαλισμένα έσοδα 8 εκατ. ευρώ για το 2013-2014 (1,9 εκατ. από τον ΟΠΑΠ, 1,5 εκατ. από τη Nova, 1 εκατ. από άλλους χορηγούς και περίπου 3,5 εκατ. ευρώ από τα εισιτήρια διαρκείας) με έξοδα ποδοσφαιρικού τμήματος που δεν ξεπερνούν το 1 εκατ. ευρώ. Να ετοιμάζει το δικό της γήπεδο και το αφεντικό της αποφασισμένο να την προφυλάξει από τις «παράγκες» της διαιτησίας.

Η συμμαχία

Στον Ολυμπιακό διαβλέπουν όμως και μια διαφαινόμενη συμμαχία του κ. Μελισσανίδη με τον πρόεδρο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός κ. Ι. Αλαφούζο, άσπονδο εχθρό του κ. Μαρινάκη από την εποχή που ο πρόεδρος του Ολυμπιακού είχε χάσει αρκετά εκατ. ευρώ από την επένδυσή του στον Σκάι. Θεωρούν ότι εν δυνάμει στην ίδια συμμαχία θα μπορούσε να προσχωρήσει και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ κ. Ιβ. Σαββίδης που και αυτός έχει πει ότι σκοπεύει να γκρεμίσει «το κατεστημένο Μαρινάκη στο ποδόσφαιρο».

Το ερώτημα βεβαίως που τίθεται είναι αν ο κ. Μαρινάκης μπορεί να στερήσει από την ομάδα του 2 εκατ. ευρώ μετά την άρνησή του να λάβει τη χορηγία του ΟΠΑΠ, που στο κάτω-κάτω αποτελεί μέρος μιας κεντρικής συμφωνίας με τη Σούπερ Λίγκα πριν από την αποκρατικοποίηση του Οργανισμού. Κύκλοι προσκείμενοι στον ισχυρό άνδρα της ΠΑΕ Ολυμπιακός αναφέρουν πως η ομάδα θα βρει εύκολα 2 εκατ. ευρώ από άλλον χορηγό και δεν κρύβουν ότι βρίσκονται σε πόλεμο με τον κ. Μελισσανίδη.

Βρισκόμαστε όντως στην αρχή ενός power game και αν λάβουμε υπόψη τους πρώτους χαρακτηρισμούς ένθεν κακείθεν όλα δείχνουν ότι μπορεί το θέαμα της Σούπερ Λίγκ να είναι φτωχό, όμως εξωαγωνιστικά δεν θα πλήξουμε.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα μέσα της περασμένης εβδομάδος ο κ. Σπ. Φωκάς, προσωπικός δικηγόρος και δεξί χέρι του κ. Μελισσανίδη, έλαβε θέση στο διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ αντικαθιστώντας τον κ. Δ. Αγραφιώτη».

Keywords
ολυμπιακος, λεφτα, παιξε, το βημα, παε αεκ, παε παοκ, βημα, emma, delta, οπαπ, πειραιας, nasdaq, ΑΕΚ, μαρινακης, εκκρεμότητες, ΦΠΑ, νέα, συμμετοχή, εταιρεία, ηνία, nova, εισιτήρια, παναθηναικος, ΠΑΟΚ, power, game, χρηματιστηριο, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, ολυμπιακοί αγώνες, φορολογια 2013, ηνία, βημα, γηπεδα, θεμα, κοντρα, σημερινη, σκαι, το βημα, game, αγορα, αγωνες, αγωνια, αδυναμια, αξιζει, αστεια, γεγονος, γινει, γηπεδο, διοικηση, δωσει, δρωμενα, εγινε, ευκολα, ευρω, ηθη, ειπε, υπαρχει, εισιτήρια, εκκρεμότητες, εβδομαδα, εξοδα, εποχη, επρεπε, ερεισμα, ερχονται, ερχεσαι, εταιρεία, εφημεριδα, εχθροι, ιδια, υποθεση, κλιμα, μαχαιρια, νεα ταξη πραγματων, νηματα, ομαδα, παε παοκ, παε αεκ, παε ολυμπιακος, ποδοσφαιρο, περιβαλλον, ρισκο, σαββιδης, συζητηση, συμμετοχή, σουπερ, σχεδια, ταβερνες, φυσικο, φωκας, χερι, αφεντικο, delta, δημητρης, emma, φιλοι, η εφημεριδα, nasdaq, ομαδες, πηγες, power, βεβαιως, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα