Σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Ο μαιευτήρας γυναικολόγος Αριστείδης Μάντακας, από τους πρώτους Έλληνες γυναικολόγους με αναγνωρισμένο τίτλο ειδικού ενδιαφέροντος από το Royal College Obstetrics & Gynaecology (RCOG) του Ην. Βασιλείου, λύνει όλες μας τις απορίες.

Μπορώ να έχω σεξουαλική επαφή ενώ είμαι έγκυος;

Βεβαίως! Οι περισσότεροι μελλοντικοί γονείς ανησυχούν γι' αυτό, αλλά εάν έχετε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη, μπορείτε να συνεχίσετε να έχετε σεξουαλική δραστηριότητα μέχρι και την τελευταία στιγμή.
Σε μία φυσιολγική εγκυμοσύνη, το σεξ δεν συνδέεται με αποβολή τους πρώτους μήνες της κύησης και δεν αποτελεί αιτία κολπικών μολύσεων. Μελέτες έχουν δείξει ότι σε μία φυσιολογική και υγιής εγκυμοσύνη δεν υπάρχει καμία σχέση μεταξύ της σεξουαλικής επαφής και της πρόωρης γέννας. Η έρευνα έχει αποδείξει ότι οι γυναίκες που έχουν τακτική σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη έχουν μικρή πιθανότητα πρόωρης γέννας. Ο οργασμός μπορεί επίσης να συνδέεται με μία μικρή πιθανότητα πρόωρης γέννας.
Εάν νιώθετε και αισθάνεστε αρκετά καλά, τότε είναι καλό να διατηρήσετε την σεξουαλική σας δραστηριότητα κατά την διάρκεια της κύησης. Η ικανοποιητική σεξουαλική επαφή κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνει καλό στην σχέση σας και την περίοδο της κύησης αλλά και αφότου γεννηθεί το μωρό.

Θα βλάψει το σεξ το μωρό μου;

Δεν θα βλάψετε το μωρό σας με την σεξουαλική επαφή, ακόμα και αν ο σύντροφός σας είναι από πάνω. Το παχύ στρώμα βλέννας που καλύπτει τον κόλπο σας, προφυλάσσει από οποιαδήποτε μόλυνση. Ο αμνιωτικός σάκος καθώς επίσης και οι δυνατοί μυες της μήτρας σας προστατεύουν το μωρό σας.
Εάν έχετε οργασμό, πιθανόν να παρατηρήσετε ότι το μωρό κινείται περισσότερο. Εντούτοις αυτό συμβαίνει επειδή χτυπάει η καρδιά σας και όχι επειδή το μωρό καταλαβαίνει τι συμβαίνει ή ότι νιώθει άβολα.
Ωστόσο, ο γιατρός σας θα σας συμβουλεύσει να μην κάνετε σεξ εάν έχετε:

αιμορραγίακοιλιακούς πόνους ή κράμπεςσπασμένα νεράιστορικό αδυναμίας στο τράχηλοχαμηλό πλακούντα (πρόδρομος πλακούντας).

Επίσης μπορεί να σας συμβουλεύσει ο γιατρός σας να αποφύγετε το σεξ κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εάν ο σύντροφός σας έχει έρπητα στα γεννητικά όργανα. Αν προσβληθείτε από έρπητα γεννητικών οργάνων για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να επηρεάσει την ανάπτυξη του μωρού σας.

Θα ευχαριστιέμαι το σεξ το ίδιο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εξαρτάται. Για κάποιες γυναίκες είναι ακόμα καλύτερο, αλλά όχι για κάποιες άλλες.
Η αυξημένη ροή αίματος στην πυελική περιοχή σας κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνσης μπορεί να προκαλέσει διόγκωση των γεννητικών οργάνων και να αυξήσει την σεξουαλική αίσθηση. Αλλά κάποιες γυναίκες αναφέρουν ότι αυτό μπορεί να τους αφήσει μία δυσάρεστη αίσθηση πληρότητας μετά από την σεξουαλική επαφή. Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι η κλειτορίδα τους είναι λιγότερο ευαίσθητη κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή ότι οι οργασμοί τους δεν είναι τόσο έντονοι. Επίσης είναι

Keywords