Queen Αποκλειστικό: Που είναι η μικρή Μαρία σήμερα; Κλαίει, ζητάει τη μαμά της; Το «Χαμόγελο του παιδιού» μας απαντά

Οι τελευταίες εξελίξεις για την 4άχρονη Μαρία

Το θέμα της 4άχρονης Μαρίας, ανεξάρτητα από τη πλοκή της υπόθεσης, ανέδειξε ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόβλημα ανθρώπινης εκμετάλλευσης, το trafficking παιδιών! Η υπεύθυνη επικοινωνίας του Οργανισμού, Ναταλί Καρακιουλάφη μας μιλά για το θέμα των ημερών

Έχουμε την εντύπωση ότι στην Ελλάδα δεν εξαφανίζονται παιδιά. Είναι μύθος τελικά;
Δυστυχώς μέσα από την εθνική τηλεφωνική γραμμή την 11600 δεχόμαστε καθημερινά κλήσεις για εξαφανισμένα παιδιά. Το πρώτο εξάμηνο του 2013

είχαμε 65 περιπτώσεις εξαφανισμένων παιδιών, εκ των οποίων τα 62 βρέθηκαν. Είναι ένα μεγάλο ποσοστό που μπορέσαμε και ανταποκριθήκαμε και τα παιδιά είναι σε ασφαλές περιβάλλον.

Για ποιο λόγο συνήθως τηλεφωνούν στο «χαμόγελο του παιδιού»;
Στη γραμμή 1056 λαμβάνουμε 660 κλήσεις την ημέρα και αφορούν θέματα υγείας, περιστατικά οικογενειακών κοινωνικών προβλημάτων, παιδιά σε κίνδυνο, συμβουλευτική παιδιών και γονέων, αιτήματα φιλοξενίας παιδιών και πληροφορίες σε διαδικαστικά θέματα που αφορούν παιδιά.

Η οικονομική κρίση πόσο σας έχει επηρεάσει;
Σαφώς και μας έχει επηρεάσει και αν φανταστείτε ότι είναι δύσκολο σήμερα για μια οικογένεια να μεγαλώσει ένα ή δύο παιδιά σκεφτείτε εμάς που μένουν 370 παιδιά και δυσκολευόμαστε ακόμη περισσότερο που είμαστε πολύτεκνη οικογένεια. Όσο πιο πολλά παιδιά τόσο μεγαλύτερες και περισσότερες οι απαιτήσεις και οι δυσκολίες αντίστοιχα.

Πώς μπορεί να βοηθήσει κάποιος που δεν έχει χρήματα;
Υπάρχει το εθελοντικό κομμάτι του οργανισμού όπου κάποιος δηλώνει συμμετοχή και μπορεί να έρθει εθελοντικά και να προσφέρει το χρόνο του ανάλογα με το τι έχει σπουδάσει, τι του αρέσει να κάνει και τις ανάγκες μας. Όσοι ενδιαφέρονται, ασχολούνται με κάποιες από τις δράσεις του οργανισμού: Κάποια καθηγήτρια ή δασκάλα διαβάζει τα παιδιά, σπουδαστές σε ιατρικές σχολές που ασχολούνται με τα παιδιά που νοσηλεύονται για πολύ καιρό και κάθονται μαζί τους και περνάει ευχάριστα η ώρα τους δημιουργικά, μέχρι κυρίες που έρχονται μια φορά τη βδομάδα και σιδερώνουν τα ρούχα των παιδιών.

Πόσο σοκαριστικό είναι όλο αυτό που συνέβη με Μαρία;
Είναι η πρώτη φορά στο «Χαμόγελο του παιδιού» που έχει βρεθεί το παιδί και αναζητούνται οι γονείς, συνήθως συμβαίνει το αντίθετο και έχουμε γονείς που έντρομοι ψάχνουν το παιδί τους. Από τη άλλη είμαστε ήσυχοι επειδή ξέρουμε που είναι το παιδί και είναι καλά και στο σπίτι μας θα βρει μια αγκαλιά και ζεστασιά μέχρι να βρει η πραγματική του οικογένεια.

Πώς εξηγείται ότι το θέμα της Μαρίας έγινε θέμα σε όλο τον κόσμο;
Είναι ένα θέμα που απασχόλησε διεθνώς τον κόσμο και το γεγονός ότι η Μικρή βρέθηκε σε καταυλισμό που δεν ανήκει, άνοιξε και διεθνώς ένα θέμα που ξεκίνησε με το πόσο καλά κάνει κάποιος τη δουλειά του σε δήμους και υπηρεσίες και έφτασε στο γεγονός ότι ξαφνικά μάθαμε όλοι τι είναι το trafficking. Δεν το ήξεραν, ενώ εμείς τόσο καιρό φωνάζουμε τι συμβαίνει.

Και υπάρχει τόσο κόσμος που πιστεύει ότι η μικρή Μαρία είναι παιδί του. Τι λέτε γι αυτό;
Είναι η ελπίδα των γονιών που δεν πεθαίνει ποτέ. Αυτή η κατάσταση ανέδειξε πρώτη φορά ένα διεθνές πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα.

Η Μαρία είναι πλέον μαζί σας;
Είναι σε νοσοκομείο μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις που χρειάζονται και να δοθεί η άδεια ώστε να μπορέσει να έρθει σε ένα από τα σπίτια μας.

Πώς συμπεριφέρεται; Κλαίει και ζητάει αυτή, που μέχρι χθες γνώριζε ως μαμά της;
Όχι καθόλου δεν κλαίει, ούτε ζητάει τη μαμά της. Είναι πολύ χαρούμενη και ευτυχισμένη και παίζει με τα παιχνίδια που της έχουμε δώσει.
Πιστεύετε ότι θα θυμάται όταν μεγαλώσει ή είναι πολύ μικρή;
Όχι δεν πρόκειται να θυμάται και λόγω του νεαρού της ηλικίας της και γιατί αυτό είναι δουλειά των παιδοψυχολόγων. Συλλέγουμε σιγά- σιγά τις πληροφορίες και με μεγάλη προσοχή και προσπαθούμε να της εξηγήσουμε ότι θα βρεθεί σ΄ ένα διαφορετικό σπίτι και όλα αυτά θέλουν χρόνο και από ίδια να μας εμπιστευτεί και να ανοιχτεί και να μάθουμε πράγματα.

Θα δείτε μία-μία όλες τις περιπτώσεις που νομίζουν ότι είναι παιδί τους;
Αυτές τις περιπτώσεις προωθούνται στην ελληνική αστυνομία που κάνει και την έρευνα. Η αστυνομία εξετάζει τις πληροφορίες που έρχονται και εμείς συνεργαζόμαστε μαζί της με πληροφορίες που συλλέγουμε από την πλευρά μας.

Με όσα στοιχεία έχουμε μέχρι στιγμής, ξέρετε αν είμαστε μπροστά σε ένα τυχαίο περιστατικό ή σε παγκόσμιο trafficking;
Είμαστε μπροστά σε ένα παγκόσμιο γεγονός και η Ελλάδα ανέδειξε πόσο μεγάλο είναι το πρόβλημα και ως χώρα βγήκαμε μπροστά.

Ποιο εύχεστε ως ιδανικό σενάριο για τη Μαρία;
Να βρεθεί η πραγματική οικογένεια και οι πραγματικοί του γονείς, όπως αξίζει σε κάθε παιδί.

Keywords
Τυχαία Θέματα