Υπό το βλέμμα Ομπάμα και Γκίφορντς η τελευταία εκτόξευση του Endeavour

Υπό το βλέμμα του αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και της γερουσιαστή Γκάμπριελ Γκίφορντς θα γίνει η τελευταία εκτόξευση του Endeavour, του...
προτελευταίου διαστημικού λεωφορείου που συνταξιοδοτείται πριν από την τελική πτήση με το Atlantis.

Το Endeavour προγραμματίζεται να εκτοξευτεί για τελευταία
φορά στις 22:47 ώρα Ελλάδος σήμερα, Παρασκευή.

Θα μεταφέρει στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) το Άλφα Μαγνητικό Φασματόμετρο, ένα όργανο κόστους 2 δισ. δολαρίων, το οποίο θα μελετήσει την αντιύλη και τη λεγόμενη σκοτεινή ύλη -το μυστηριώδες, αόρατο υλικό που πιστεύεται ότι γεμίζει το Σύμπαν.

Μετά την επιστροφή του, σε περίπου δύο εβδομάδες, το Endeavour θα γίνει έκθεμα στο Κέντρο Επιστημών της Καλιφόρνια που βρίσκεται στο Λος Άντζελες, περίπου 100 χιλιόμετρα από το εργοστάσιο όπου συναρμολογήθηκε το σκάφος.

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν μέσα και γύρω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι για να παρακολουθήσουν την τελευταία εκτόξευση του Endeavour.

Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές αναμένονται 500.000-750.000 άτομα. Μόνο οι 40.000 από αυτούς χωράνε στο ίδιο το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι. Οι υπόλοιποι θα διασκορπιστούν στην τεράστια ανοιχτή έκταση που περιβάλλει το Κέντρο.

Εκτός από τον αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα και την οικογένειά του, παρούσα στην εκτόξευση θα είναι και η γερουσιαστής Γκάμπριελ Γκίφορντς, σύζυγος του κυβερνήτη του Endeavour, Μαρκ Κέλι. Η Γκίφορντς βρίσκεται ακόμα σε ανάρρωση μετά τον πυροβολισμό που δέχτηκε στο κεφάλι από έναν οπλοφόρο στις 8 Ιανουαρίου.

Το Atlantis, το οποίο θα εκτοξευτεί τον Ιούνιο για την τελευταία αποστολή διαστημικού λεωφορείου, θα παραμείνει στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ και θα γίνει έκθεμα στο κέντρο επισκεπτών του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι, λίγα χιλιόμετρα από τις εξέδρες εκτόξευσης.
Keywords
Τυχαία Θέματα