Νέο νομοσχέδιο Καστανίδη για τις δίκες πολιτικών προσώπων

Νομοσχέδιο για την εκδίκαση, με διαδικασίες εξπρές, εγκλημάτων υπουργών, υφυπουργών, γενικών και ειδικών γραμματέων, διοικητών δημοσίων οργανισμών κλπ., θα...
καταθέσει σύντομα στη Βουλή ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης.

Το νομοσχέδιο αυτό δεν θα ισχύει για τα αδικήματα των υπουργών και υφυπουργών που υπάγονται στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Με άλλα λόγια, με τη διαδικασία εξπρές θα εκδικάζονται τα αδικήματα των υπουργών, τα οποία διαπράττουν επωφελούμενοι από την ιδιότητά τους, όπως είναι το ξέπλυμα
του βρώμικου χρήματος, κλπ.

Ειδικότερα, για τα αδικήματα αυτά των υπουργών και υφυπουργών, η προκαταρκτική εξέταση θα διαρκεί μόνο δύο μήνες και η ανάκριση θα περατούται μέσα σε τέσσερις μήνες.

Εν συνεχεία, δεν θα εκδίδεται βούλευμα αλλά η υπόθεση θα οδηγείται απευθείας στο ακροατήριο, μέσα σε δύο μήνες.

Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης εξήγγειλε ότι θα ξεκινήσει θεσμικός διάλογος μεταξύ των τριών συντεταγμένων εξουσιών, εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική, με σκοπό την ανάληψη από κοινού της ευθύνης να αντιμετωπιστούν ζωτικής σημασίας οικονομικά, κοινωνικά και θεσμικά προβλήματα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Καστανίδης θα αρχίσει σειρά συναντήσεων με τις ηγεσίες των ανωτάτων δικαστηρίων και εισαγγελιών της χώρας. Στόχος αυτού, είναι η δικαιοσύνη να βοηθήσει με την απλούστευση διαδικασιών στο επιχειρείν της χώρας και την πραγματοποίηση επενδύσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα