Silver Alert: Βοηθείστε να βρεθεί η κυρία Μαρίκα

Το Silver Alert είναι ένα οργανωμένο σύστημα άμεσης και έγκαιρης δημόσιας κοινοποίησης και μετάδοσης πληροφοριών, που αφορά την εξαφάνιση ηλικιωμένων, οι οποίοι πάσχουν από τη Νόσο Alzheimer, άνοια ή άλλες διανοητικές αλλά και ψυχικές παθήσεις.

Η λειτουργία του Silver Alert...
η οποία ήδη υφίσταται
στο εξωτερικό, είναι ακριβώς η ίδια με τη λειτουργία του γνωστού σε όλους μας Amber Alert, με τη διαφορά ότι αφορά εξαφανίσεις ηλικιωμένων ατόμων. Με την ενεργοποίηση ενός Silver Alert υπάρχει η άμεση, έγκαιρη και λεπτομερής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικά εξαφάνισης ηλικιωμένων που μέχρι σήμερα γίνεται μόνο από εθελοντές τοπικών συλλόγων και Ιστολόγια.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι, ότι ειδικά για έναν ηλικιωμένο ο οποίος συνήθως ακολουθεί φαρμακευτική αγωγή ή πάσχει από γεροντική άνοια ή Alzheimer κλπ, ο χρόνος είναι πολύτιμος. Με τη λειτουργία του Silver Alert και τη βοήθεια των ΜΜΕ (τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, internet κλπ) και άλλων Φορέων (Υπουργεία, Αττική Οδός κλπ) ο χρόνος έναρξης της αναζήτησης θα ελαχιστοποιηθεί και μπορεί να αποβεί σωτήριος.

Ήδη έχει δοθεί στη διάθεσή μας από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, η τηλεφωνική γραμμή 1065 για αναγγελία εξαφάνισης ηλικιωμένων.

Το ιστορικό

Το 2004, στην Ατλάντα των ΗΠΑ, εξαφανίσθηκε η 68χρονη Mattie Moore που έπασχε από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Οκτώ μήνες μετά την εξαφάνιση της, το σώμα της βρέθηκε σε απόσταση 500 μέτρων από το σπίτι της. Η τραγωδία τάραξε την τοπική κοινωνία η οποία ζήτησε την άμεση δημιουργία ενός συστήματος έγκαιρης δημόσιας ειδοποίησης με σκοπό την ανεύρεση των ηλικιωμένων που εξαφανίζονται ή αγνοούνται. Τον Οκτώβριο του 2004 η πολιτεία της Ατλάντα ανταποκρινόμενη στην απαίτηση των πολιτών ανακοίνωσε την εφαρμογή ενός συστήματος έγκαιρης δημόσιας ειδοποίησης με την ονομασία Mattie’s Alert.

Τον Δεκέμβριο του 2005, ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προτείνει Νομοσχέδιο για την δημιουργία ενός Amber Alert για ηλικιωμένους που το ονόμασε Silver Alert. Το νομοσχέδιο αυτό εγκρίθηκε τελικώς από την Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ με την ονομασία Silver Alert.

Σήμερα το Silver Alert λειτουργεί σε όλες τις ΗΠΑ και στο Καναδά με ποσοστό επιτυχίας 96,8%. Αποτελεί εθελοντική σύμπραξη Αστυνομικών Αρχών, Μ.Μ.Ε. (ηλεκτρονικών και έντυπων), Ιδιωτικών και Κρατικών φορέων, Εταιριών κινητής τηλεφωνίας, Εταιριών διαδικτύου κ.α. με σκοπό την άμεση ενεργοποίηση και προβολή έκτακτων δελτίων και μηνυμάτων σε περίπτωση εξαφάνισης ηλικιωμένου, για τον οποίο υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Το 2009 το Silver Alert θεσμοθετήθηκε ως Εθνικό Πρόγραμμα αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών στις Η.Π.Α.
ΠΑΠΑΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΜΑΡΙΚΑ

ΗΛΙΚΙΑ: 70 ΕΣΩΝ
ΜΟΝΙΜΟΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ: 12/04/2011
ΑΠΟ: ΘΕΣ/ΝΙΚΗ
ΜΑΤΙΑ: ΚΑΣΤΑΝΑ
ΥΨΟΣ: 1,55
ΒΑΡΟΣ: 70
madata.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα