Στέρεψαν τα ταμεία της Εκκλησίας- Σχέδιο για μίνι μνημόνιο
Τα επικρατέστερα σενάρια, που συνθέτουν ένα μίνι Μνημόνιο για την Εκκλησία, όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα «Παρόν είναι ωστόσο τρία.
Πιθανόν να εφαρμοστούν ταυτόχρονα, άλλα σε μικρότερο και άλλα σε μεγαλύτερο βαθμό:
1. Περικοπές δαπανών: Η μείωση των δαπανών, για να επιτευχθεί μια ελάφρυνση των ταμείων, όπως εισηγούνται στην ΕΚΥΟ, μπορεί να επιτευχθεί με περαιτέρω μειώσεις μισθών του προσωπικού που δεν μισθοδοτείται από το Δημόσιο (κυρίως τους τεχνοκράτες, το επιστημονικό προ σωπικό και τον Ρ/Σ σταθμό της Εκκλησίας), με απολύσεις του έκτακτου προσωπικού και με περιορισμό των εξωτερικών συνεργατών.
Στη χειρότερη περίπτωση, προτείνεται η μείωση του φιλανθρωπικού έργου, μια λύση που έχουν έτοιμη για εφαρμογή πολλές μητροπόλεις. Στη Σύνοδο έχουν μειώσει ήδη δαπάνες που μπορούσαν να περικοπούν ευκολότερα, όπως έξοδα παράστασης και μετακίνησης στις συνοδικές επιτροπές, δαπάνες για πολιτιστικές εκδηλώσεις και υποτροφίες σε φοιτητές κ.λπ.
2. Αναδιάρθρωση δανείων και επαναχρηματοδότησή τους: Οι δόσεις που καταβάλλει σε μηνιαία βάση η Σύνοδος για τα δάνεια που είχε λάβει πριν από λίγα χρόνια προκειμένου να μπορέσει να συμμετάσχει στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας έχουν γίνει δυσβάσταχτες.
Εφόσον γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ολοκληρωθούν οι συγχωνεύσεις, μελετάται το ενδεχόμενο να ζητηθεί μια γενναία περίοδος χάριτος, κατά την οποία θα καταβάλλονται μόνον οι τόκοι, και ίσως να ανευρεθούν τρόποι αναχρηματοδότησης των δανείων με νέα δάνεια που θα ληφθούν από την Εκκλησία με καλύτερους όρους.
Πρόβλημα θα υπάρξει το 2013 με τη συμμετοχή της Εκκλησίας στη νέα αύξηση κεφαλαίου που θα κάνει η Εθνική μετά τη συγχώνευση με τη Eurobank, και τα λεφτά που θα χρειαστούν θα είναι πολλά.
Αν δεν μπει στην αύξηση, το ποσοστό της Εκκλησίας στην Εθνική θα μειωθεί σημαντικά.
3. Παραχώρηση ακινήτων με περίοδο χάριτος: Η μεγάλη πληγή για την ΕΚΥΟ είναι τα ακίνητα που μένουν αναξιοποίητα και τα περισσότερα ρημάζουν.
Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι να παραχωρηθούν σε ενδιαφερομένους με πολύ χαμηλό αντίτιμο, ώστε να μην επιβαρύνει τα ταμεία της Εκκλησίας η φορολόγησή τους και να μπορέσουν οι επενδυτές με τα χρήματα που θα εξοικονομήσουν, αφού δεν θα καταβάλλουν μεγάλα μισθώματα, να τα ξανακάνουν λειτουργικά και αξιοποιήσιμα.
Με λίγα λόγια, από το να “κάθονται” τα ακίνητα, τουλάχιστον να μην τα πληρώνουν από πάνω και να έχουν να περιμένουν κάποια έσοδα, έστω και μελλοντικά…
Το μεγάλο ερώτημα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα λύσουν το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, που θα γίνει ακόμη πιο έντονο τους πρώτους μήνες του επόμενου έτους.
Πάντως, το σενάριο της επιβολής έκτακτου χαρατσιού στις πιο εύρωστες οικονομικά μητροπόλεις υπέρ της Ιεράς Συνόδου έχει σχεδόν αποκλει
Πηγή: newsbomb.grFiled under: ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Blogs
- Λίστα Λαγκάρντ: ποια τα ηχηρά ονόματα, τι απάντησε ο Βαξεβάνης
- Τα ονόματα-φωτιά της λίστας Λαγκάρντ και τα ερωτηματικά.
- Μια φωτογραφία αξίζει... 1000 Like
- Πείτε Ναι στο πλεκτό φόρεμα
- ΠΑΡΙΣΙ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
- ΠΙΝΚ: Θεαματική τούμπα στη σκηνή, σαν αυτή της Άννας Βίσση
- Ελεύθερος ο Κώστας Βαξεβάνης - Τι είπε έξω από τα δικαστήρια ( vid )
- Καταστροφές, πλημμύρες σε Ιωάννινα και χωριά του νομού. Δεν προλαβαίνει να παρεμβαίνει η Πυροσβεστική
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Olympia
- ΠΑΡΙΣΙ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
- Γιατί δεν μπορώ να αναφωνήσω ..ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !!!
- Καταγγελία για την δορυφορική μετάδοση της ΕΡΤ
- Νέα σφαγή στη Νιγηρία. Βομβιστική επίθεση σε Χριστιανική εκκλησία από ισλαμοφασίστες…
- Το ΟΧΙ των Ελλήνων
- Στέρεψαν τα ταμεία της Εκκλησίας- Σχέδιο για μίνι μνημόνιο
- Τελευταία Νέα Olympia
- Στέρεψαν τα ταμεία της Εκκλησίας- Σχέδιο για μίνι μνημόνιο
- Νέα σφαγή στη Νιγηρία. Βομβιστική επίθεση σε Χριστιανική εκκλησία από ισλαμοφασίστες…
- ΠΑΡΙΣΙ – 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012 ΣΤΟ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ
- Καταγγελία για την δορυφορική μετάδοση της ΕΡΤ
- Γιατί δεν μπορώ να αναφωνήσω ..ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ !!!
- Το ΟΧΙ των Ελλήνων
- Νέα πρόκληση Αλβανών: Επιτέθηκαν με πέτρες στον πρέσβη της Ελλάδος!
- Τουρκικές και γερμανικές σημαίες ανήμερα της επετείου…
- ΠΡΟΣΑΓΩΓΗ ΟΛΓΑΣ Κ ΤΑΝΥΑΣ ΓΕΡΙΤΣΙΔΟΥ
- Άθλια ρατσιστική δήλωση του νοσταλγού του Κεμάλ, Μπουτάρη… Θαυμάστε τον
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Blogs
- [ΕΥΡΩΠΗ] Νοβότνι: Πολιτική απόφαση η επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος
- Τι σημαίνει για εμάς λουκέτο στο σχολείο!
- Αξιολόγηση εκπαιδευτικών με δικαίωμα πλήρωσης θέσεων για 5ετή θητεία στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία
- Άνδρας έπεσε από τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου και σώθηκε!
- Η ώρα των απολογιών για το σκάνδαλο με τις συνταγογραφήσεις
- Πάνω από 300.000 ακίνητα παραμένουν ανοίκιαστα!
- Δύο άνθρωποι αγνοούνται στην Γαλλία λόγω της κακοκαιρίας
- Live:Βέροια-Ξάνθη 0-0 (ΗΜ.)
- Κέρκυρα:Ένταση στην παρέλαση
- Ασταμάτητη η Ίντερ!