Επενδύσεις και ανάπτυξη εξαγωγών για την Ελλάδα το 2013

18:28 17/1/2013 - Πηγή: Olympia

Στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία, μάλιστα, θα αρχίσει από τα τέλη του τρέχοντος έτους, ποντάρει τώρα η Credit Suisse. Ο ελβετικός επενδυτικός οίκος εκτιμά ότι το 2012 έκλεισε με ύφεση κοντά στο 6% για την Ελλάδα (χειρότερη των αρχικών προβλέψεων), όμως, διαπιστώνει τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, με αποτέλεσμα να εκφράζει λιγότερο αρνητική άποψη για το 2013.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse, η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 4% με 4,5% φέτος, καθώς

το 2013 θα είναι μία ακόμα χρονιά σημαντικής δημοσιονομικής προσαρμογής (η οποία υπολογίζεται κοντά στο 5% του ΑΕΠ). Όμως, θα είναι και το έτος που θα αποτελέσει την αρχή της ανάκαμψης.

«Υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαφορετικά στοιχεία, τα οποία δικαιολογούν τη λιγότερο αρνητική πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ. Για παράδειγμα, η εμπιστοσύνη επιστρέφει σταδιακά. Η συζήτηση περί εξόδου από το ευρώ έχει κοπάσει, έπειτα από τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup. Η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών σημαίνει ότι οι πιστώσεις θα επιδράσουν λιγότερο αρνητικά στην οικονομία, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου αναμένεται να φέρει κάποια ρευστότητα στο σύστημα», εξηγούν οι αναλυτές της Credit Suisse. «Κοινοτικά κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για την έναρξη αρκετών έργων δημοσίων δαπανών, ενώ το εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται να βελτιωθεί σταδιακά το 2013», προσθέτουν.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η Credit Suisse εντοπίζει περιθώρια για επενδύσεις και εξαγωγές, που θα συμβάλουν θετικά στην ανάπτυξη, αν και αναγνωρίζει ότι η εσωτερική κατανάλωση θα παραμείνει αδύναμη. «Έτσι, με την προϋπόθεση ότι οι κοινωνικοπολιτικοί κίνδυνοι δεν θα επιβεβαιωθούν, ίσως αρχίσουμε να βιώνουμε τα πρώτα σημάδια μιας ντροπαλής ανάκαμψης στο δεύτερο εξάμηνο του έτους», εκτιμά.

Εξάλλου, ο οίκος επισημαίνει ότι οι δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας εξέπληξαν θετικά το 2012, ενώ με τη νέα χρονιά, το πρόγραμμα προσαρμογής αναμένεται να συνεχιστεί.

«Παρά τη βαθύτερη των προβλέψεων ύφεση, οι δημοσιονομικές επιδόσεις ήταν μέσα στους στόχους, η μεταρρύθμιση των εργασιακών επιταχύνεται, η ανταγωνιστικότητα ανακτάται σταδιακά και το εξωτερικό ισοζύγιο διορθώνεται γρηγορότερα από ό,τι αναμενόταν».

Έπειτα από αυτά, οι αναλυτές θεωρούν ότι ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα για το 2013 είναι εφικτό. Εξάλλου, όπως σημειώνουν, σε κυκλικά προσαρμοσμένους όρους (δηλαδή εάν δεν βρισκόταν σε ύφεση η οικονομία), η Ελλάδα ήδη εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 4% του ΑΕΠ.

Πάντως, η Credit Suisse εξηγεί ότι σε αυτή τη φάση, το ελληνικό χρέος εξαρτάται περισσότερο από τις εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης παρά από εκείνες στο έλλειμμα. Το χρέος αναμένεται να κορυφώσει στο 180% του ΑΕΠ το 2013-2014 και να υποχωρήσει στη συνέχεια.

Σε κάθε περίπτωση, η Credit Suisse χαρακτηρίζει διαχειρίσιμες και συνεχώς μειούμενες τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Σε αυτή τη φάση, το όποιο χρηματοδοτικό ρίσκο προκύπτει από μία ενδεχόμενη απόφαση της τρόικας να παγώσει την εκταμίευση των δόσεων. Όμως, όπως σημειώνει ο οίκος, η Ελλάδα έχει δείξει ότι μπορεί να επιβιώσει για αρκετούς μήνες χωρίς αυτή τη χρηματοδότηση. Αν και στην περίπτωση που η κατάσταση αυτή διαρκέσει πολύ, δεν αποκλείεται ένα default.

Όμως, φαίνεται ότι το κεντρικό σενάριο της Credit Suisse είναι πιο αισιόδοξο. «Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό χρέος έχει μία από τις μακρύτερες ωριμάνσεις στον κόσμο, ενώ το κόστος εξυπηρέτησής του είναι πολύ χαμηλό. Αυτή η εξέλιξη διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στην αποπληρωμή του, τα επόμενα χρόνια».

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η Credit Suisse περιμένει μείωση του ΑΕΠ κατά 4,3% φέτος και μηδενική ανάπτυξη για το 2014, με την ανεργία να κορυφώνει φέτος στο 27% και να σημειώνει οριακή αποκλιμάκωση, στο 26% του χρόνου.

fpress.gr


Keywords
Τυχαία Θέματα