Τo μεγάλο παζάρι κυβέρνησης και δανειστών στο παρασκήνιο

Κοντά σε βιώσιμη συμφωνία με μείωση φορολογίας

Γράφει ο Πολιτικός

Μεγάλο παζάρι μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών εξελίσσεται στο παρασκήνιο και σχετίζεται με τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς προκειμένου να ψηφιστούν από τη Βουλή προληπτικά μέτρα για την περίοδο μετά το 2018.

Το Μαξίμου εμμένει στη γραμμή ότι δεν θα έρθουν μέτρα δημοσιονομικής λιτότητας και προς την κατεύθυνση αυτή προσπαθεί να «ισοφαρίσει» τα μέτρα που θα νομοθετηθούν για να κλείσει η συμφωνία με ρυθμίσεις που θα ευνοούν μεγάλα

τμήματα της κοινωνίας και σχετίζονται με ελάφρυνση της φορολογίας ή και μείωση ορισμένων συντελεστών του ΦΠΑ. Πρόκειται για τα λεγόμενα «θετικά μέτρα» για τα οποία κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πιθανή εφαρμογή των οποίων θα λειάνει τις εντυπώσεις, αλλά και το πολιτικό κόστος από την ψήφιση για παράδειγμα του αφορολόγητου.

Η διαπραγμάτευση έχει δυσκολίες καθώς το ΔΝΤ ακόμη δεν έχει καμφθεί ως προς τις απαιτήσεις του, ωστόσο η κυβέρνηση θεωρεί ότι με το κατάλληλο «πλασάρισμα» μπορεί να πετύχει μία βιώσιμη συμφωνία που θα περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ . Και συγχρόνως θα μπορεί να είναι υπερασπίσιμη απέναντι στην κοινωνία.

Κυβερνητικές πηγές παραδέχονται ότι απαιτούνται πολύ προσεκτικοί χειρισμοί και επιβεβαιώνουν ότι στο επερχόμενο Eurogroup θα γίνει μία προσπάθεια να καταγραφεί η πολιτική λύση ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση ως και προς το τυπικό της σκέλος.

Το Μαξίμου επιμένει ότι στόχος εξακολουθεί να είναι η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης παρ’ όλα αυτά εάν δεν σημειωθούν άλματα στη διαπραγμάτευση έως τη Δευτέρα η προοπτική αυτή μάλλον απομακρύνεται. Όλα αυτήν τη στιγμή θεωρούνται ρευστά και κανείς δεν μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για κλείσιμο μιας συνολικής συμφωνίας. Ωστόσο όλα τα κυβερνητικά στελέχη κάνουν λόγο για αυξημένες πιθανότητες στην επικείμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης να γίνουν βήματα τονίζοντας σε όλους τους τόνους ότι επιπλέον λιτότητα δεν πρόκειται να υπάρξει.

Ο επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση όμως εξακολουθεί να θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν και άλλες κινήσεις προσέγγισης των δύο πλευρών για να υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα, δηλαδή η συμφωνία.

The post Τo μεγάλο παζάρι κυβέρνησης και δανειστών στο παρασκήνιο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα