Στο νοσοκομείο μετά την ισόβια καταδίκη ο Μουμπάρακ

Στο νοσοκομείο της φυλακής Τόρα μεταφέρθηκε ο 84χρονος έκπτωτος πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, μετά την αιφνίδια επειδείνωση της υγείας του κατά τη μεταφορά του στη φυλακή, μετά την καταδίκη του σε ισόβια κάθειρξη για τη δολοφονία διαδηλωτών.

«Ο Μουμπάρακ

μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της φυλακής αμέσως μετά την άφιξή του στη φυλακή με ελικόπτερο από το δικαστήριο», πρόσθεσε το πρακτορείο.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο των υπηρεσιών ασφαλείας, ο Μουμπάρακ έκλαιγε και δεν ήθελε να εγκαταλείψει το ελικόπτερο και να μπει στη φυλακή. Οι άνδρες της ασφάλειας χρειάστηκε να τον πείσουν για να το κάνει», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Νωρίτερα το Σάββατο, ο πρόεδρος του δικαστηρίου ανακοίνωσε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη του Χόσνι Μουμπάρακ για τη δολοφονία εκατοντάδων διαδηλωτών στη διάρκεια της λαϊκής εξέγερσης, που οδήγησε στην ανατροπή του πέρυσι, και την ίδια καταδίκη για τον πρώην υπουργό Εσωτερικών, Χαμπίντ ελ-Αντλι, για τη συμμετοχή του στις πολύνεκρες αυτές επιχειρήσεις καταστολής.

Η αιγυπτιακή Δικαιοσύνη αθώωσε τους έξι πρώην αξιωματούχους του υπουργείου Εσωτερικών και συνεργάτες του υπουργού Αντλι σε σχέση με την εμπλοκή τους στις αιματηρές επιχειρήσεις καταστολής, στις αρχές του 2011.

Το δικαστήριο αποφάσισε επίσης την παραγραφή των αδικημάτων των υιών Μουμπάρακ,Αλάα και Γκαμάλ. Ο δικαστής συνεπώς δεν ανακοίνωσε καμιά κατηγορία σε βάρος των δύο ανδρών, η δίκη των οποίων διεξάγετο μαζί με τη δίκη του πατέρα τους.

Μετά την ανακοίνωση της καταδίκης του Μουμπάρακ, ταραχές ξέσπασαν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, ενώ έξω από το δικαστήριο, διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς, διαμαρτύρονταν οργισμένοι για την απόφαση. Περισσότεροι από 5.000 Αιγύπτιοι αστυνομικοί είχαν αναπτυχθεί, για λόγους ασφαλείας, γύρω από το δικαστήριο.

Η ακροαματική διαδικασία μεταδόθηκε απευθείας από τη δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση και ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος τελεί υπό προσωρινή κράτηση σε στρατιωτικό νοσοκομείο κοντά στο Κάιρο, έφτασε με ελικόπτερο.

«‘Ακυρη η απόφαση!», «Ο λαός θέλει την κάθαρση της δικαιοσύνης!» φώναζαν δικηγόροι, οργισμένοι μετά την αθώωση των έξι αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφαλείας που κατηγορούνταν για συνέργεια στο θάνατο των διαδηλωτών και μετά την ανακοίνωση της παραγραφής των αδικημάτων για τους γιούς του Μουμπάρακ, Αλάα και Γκαμάλ, οι οποίοι δικάζονταν για διαφθορά.

Οργισμένοι διαδηλωτές έξω από το δικαστήριο πέταξαν πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας και ακολούθησαν συγκρούσεις. Η τηλεόραση έδειξε εικόνες με άνδρες να έχουν πιαστεί στα χέρια κι έναν νέο άνδρα να έχει ματωμένο λαιμό.

Μάλιστα, το απόγευμα του Σαββάτου πολλές χιλιάδες Αιγύπτιων πολιτών συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ στο κέντρο του Καΐρου και σε άλλες πόλεις αποδοκιμάζοντας έντονα τη στρατιωτική διοίκηση και διαμαρτυρόμενοι για την «ήπια» ποινή που επιβλήθηκε στο Χόσνι Μουμπάρακ.
«Κάτω η στρατιωτική εξουσία», φώναζαν ρυθμικά οι χιλιάδες διαδηλωτές στο Κάιρο. «Ή θα αποδοθεί η δικαιοσύνη για τους 850 μάρτυρ

Keywords
Τυχαία Θέματα