Πού το πάει η ανεξάρτητη – συνεταιριστική εφημερίδα της «Εφ. Συν»;

Του Σεραφείμ Χ. Μηχιώτη για το Enimerosi24

-Το χθεσινό παραπολιτικό του Κ.Τ.
-Οι αιτιάσεις του συν-ιού Ψαρρά προς Τσίπρα γιά τη συνέντευξή του στην «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
-Οι κεραυνοί Φώτη Παπούλια κατά των «δηλωσιών» της ΕΡΤ
– Η σοβιετικού τύπου δίκη και καταδίκη της Δημοτικής Αρχής Αγρινίου, από τη συν-ιό Ψαρρά

Oμολογουμένως, προϋποθέτει δυσεξήγητη «άνεση», μέχρις oρίων ασυγχώρητης πρόκλησης, να κάθεσαι άνετος στο δημοσιογραφικό σου γραφείο

και να πληκτρολογείς κείμενο-λίβελλο εναντίον συναδέλφων σου. Ο λόγος: Δεν «άντεξαν» την ανεργία και αναζήτησαν εργασία σε χαλεπούς καιρούς, απελπιστικών δυνατοτήτων προς απασχόληση…

Ομολογουμένως, προϋποθέτει, απύθμενη υποκρισία και συνειδητώς επιλεγείσα μονομερή πληροφόρηση, τελικώς παραπληροφόρηση, το να «δικάζεις» κάποιον, να παραθέτεις εν εκτάσει τις αιτιάσεις των «κατηγόρων» του, αλλά να μην του επιτρέπεις να απαντήσει, ως «κατηγορούμενος»…

Ομολογουμένως, φανερώνει ακατανόητη μικρόνοια να αιτιάσαι μιάν άλλη εφημερίδα επειδή ζήτησε και πήρε συνεντεύξεις από τον πρωθυπουργό της χώρας και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, από τις οποίες, την μεν πρώτη η δική σου εφημερίδα δεν έκρινε σκόπιμο να ζητήσει(…)και τη δεύτερη το ίδιο φύλλο έλαβε μεν από καιρό, αλλά η άλλη εφημερίδα περίπου έπρεπε να σου ζητήσει την άδεια για να την λάβει ή έστω ο συνεντευξιαζόμενος Τσίπρας, ως εάν να σου δίνει λόγο…

Το κέντρο της γης, ένα σύγχρονο Μαντείο των Δελφών, θεωρεί ότι αποτελεί η εφημερίδα-κλώνος της «Ελευθεροτυπίας» και αυταπατάται ότι είναι η …Πυθία, από τους χρησμούς της οποίας θα κρίνεται η πορεία του ελληνικού Τύπου; Μεγαλοπιάστηκε τόσο η «Εφ.Συν» στον τόσο βραχύ χρόνο που κυκλοφορεί; Και δεν πρέπει κάποιος να την (τους) φρενάρει;

Αυτήν την ανησυχία διαβάζω πίσω από το εξισορροπημένο, μάλλον, κείμενο του οικονομικού συντάκτη-μέλους του Συνεταιρισμού που εκδίδει την «Εφ.Συν», προσκείμενου (τουλάχιστον) εις το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Κώστα Τσουπαρόπουλου. Του οποίου σχόλιο με τα αρχικά Κ.Τ. από τα παρασκήνια του φύλλου καταλήγει με την επισήμανση: «Οι επίγονοι της «Ελευθεροτυπίας» είχαμε εφαρμόσει κατόπιν συμφωνίας όλων μας, τον άγραφο κανόνα να ασκούμε κριτική σε πράξεις και παραλείψεις, ακόμη και σε ιδεολογικά προτάγματα, αλλά να αποφεύγουμε τις «επί προσωπικού» επιθέσεις σε ανθρώπους της δημόσιας ζωής. Διατηρούμε ελπίδες ότι η παράδοση θα συνεχιστεί»(…)

Λέγεται, ότι η…διατήρηση ελπίδων προδίδει μάλλον τον απελπισμένο, ο οποίος μάλλον δεν προσβλέπει και σε πολλά πράγματα! Αν μάλιστα αυτό εκφράζεται δημοσίως από τον συν. Κώστα Τσουπαρόπουλο, ο οποίος εστήριξε με καθε τρόπο την έκδοση της «Εφ.Συν» από τον καιρό που ήταν πρόεδρος του Ταμείου των ΜΜΕ (ΕΤΑΠ/ΜΜΕ), τότε η ανησυχία του αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να αφορά-γενικότερα-την ίδια την πορεία πλεύσεως του κλώνου της «Ε».

Και πως όχι, όταν:

1. Εις τις αμέσως προηγούμενες σελίδες από τα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ» ο γνωστός γιά την ιδιαίτερη μαχητικότητά του υπέρ των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Φώτης Παπούλιας, έχει υποδυθεί τον…εισαγγελέα της έδρας στο κομμάτι του, υπό τον τίτλο «Η ΕΡΤ τρεις μήνες μετά το πραξικόπημα».

Σχετικώς γράφει, μεταξύ άλλων:«…Στην ιστορία της ΕΡΤ πολλές και πολλοί διεκδίκησαν μερίδιο. Μόνο που ξέχασαν ότι είναι η ίδια η ιστορία που εκδικείται όσες και όσους προσπάθησαν να την ξεγελάσουν ή, στη χειρότερη περίπτωση, να τη χρησιμοποιήσουν ως προσωπικό όχημα μιας αμφίβολης καταξίωσης. Η ΕΡΤ εξακολουθεί να εκπέμπει. Όχι δεν εκδικείται εκείνους που έφυγαν. Εξάλλου ο καθένας τραβάει τον δρόμο του και είναι υπεύθυνος για τα επίχειρα των πράξεών του…»

Kαι συνεχίζει ακάθεκτος: «Εκπέμπει (η ΕΡΤ) γιά την κοινωνία που στήριξε και στηρίζει όχι τους εργαζόμενους, αλλά την ίδια της την ανάγκη γιά ενημέρωση και δημοκρατία. Και η ΕΡΤ μπορεί να τους το προσφέρει, σε πείσμα όσων, και από συνδικαλιστικούς θώκους πλέον, έχοντας αντιστρέψει την έννοια του πραγματισμού, δηλώνουν ότι δεν έχουν ψευδαίσθηση ότι το νέο σχήμα θα λέγεται ΝΕΡΙΤ!»

Ιστοριογράφος ο Παπούλιας, λοιπόν ο πρώην επιτελής της ΕΡΤ, όπως και κατήγορος! Ποιών; Πολλών και διαφορετικών…

Βεβαίως των συναδέλφων του δημοσιογράφων της ΕΡΤ (υποθέτω και των λοιπών ειδικοτήτων), οι οποίοι δεν μπορούσαν να περιμένουν τη…Δευτέρα Παρουσία της «κυβέρνησης της Αριστεράς», ώστε να τους προσλάβει ο Τσίπρας διά του δικού του Κεδίκογλου ή Καψή. Εξαιρουμένων –οίκοθεν εξ ορισμού-όσων-κατά τον ίδιο-«όμνυαν στον ΠΑΣΟΚισμό τους» και γιά τους οποίους, προφανώς, η «Ασφάλεια» της Κουμουνδούρου κρατεί φακέλους, οπότε τους περιμένει πόρτα(…), σε ελεύθερη απόδοση του «φευ» το οποίο αυτός προκρίνει ευσχήμως, αντί των προγραφών τις οποίες εννοεί (και ζητεί;). Βεβαίως, δε, κατήγορος και της εκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ προερχομένης ομοίως γενικής γραμματέως της ΕΣΗΕΑ, εκλεγείσης καθ’ υπόδειξιν Τρίμη, με προξενητή το Διόγο της ΔΗΜΑΡ, εις την οποια αφιερώνει τα τελευταία του φαρμακερά βέλη….

Εις τον αυτόκλητο εισαγγελέα της «Εφ.Συν» η απάντηση μπορεί να είναι απλή και αποστομωτική: Αν ο ίδιος διέθετε δι’ εαυτόν την πολυτέλεια της μη απασχόλησης, δηλαδή να κάθεται κάπου μεταξύ Πλατείας Εξαρχείων ή Πλατείας Κολωνακίου μέχρι τη…νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα το προτιμούσε. Η συντριπτική πλειοψηφία, όμως, όσων έμειναν χωρίς εργασία μετά το λουκέτο της ΕΡΤ είχαν ανάγκη να εργασθούν, έστω κι αν θα εθεωρούντο «προδότες του αγώνα» ή «δηλωσίες του Καψή», ανάμεσα τους και ΣΥΡΙΖΑίοι και εκ του ΚΚΕ προερχόμενοι. Κάποιοι-λιγότεροι- εκ του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και η μικρή παρέα των ΑΝΤΑΡΣΥΑτζήδων ίσως να αντέχουν γιά κάποιο χρόνο ακόμη την…επαναστατική γυμναστικη του Καλφαγιάννη της ΠΟΣΠΕΡΤ και κάποιων δυναμικών μειοψηφιών του Ραδιομεγάρου της ΕΡΤ.

Ουδείς εκ των 1.800 εργαζομένων της πρώην ΕΡΤ, οι οποίοι εζήτησαν να εργασθούν εις το μεταβατικό φορέα της ΔΤ, μέχρι τη δημιουργία της ΝΕΡΙΤ και εκ των οποίων οι πρώτοι 433 προσελήφθησαν ήδη με δίμηνες συμβάσεις, ανανεούμενες αυτομάτως με την εκπνοή του διμήνου γιά άλλους δύο μήνες κ.ο.κ., ουδείς, λοιπόν, εξ αυτών θα θέσει το ιερό του δικαίωμα γιά εργασία υπό την κρίση και έγκριση του όποιου Παπούλια. Και εν προκειμένω του συγκεκριμένου Παπούλια, από το αριστεροδικείο της «Εφ.Συν».

΄Αλλωστε και η ΣΥΡΙΖΑΙα γενική γραμματέας της ΕΣΗΕΑ Μαριλού Κατσίμη φάνηκε να τους…αναγνωρίζει το δικαίωμα προς εργασία ή έστω ότι θα μπορούσε να τους συγχωρήσει(…). Αν και ακούγονται πρωτάκουστα πράγματα γιά «γραμμή μαζικών διαγραφών δηλωσιών», από τα Πειθαρχικα Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ, κατ’ επιθυμίαν και υπόδειξιν του πρώην προέδρου της Ενώσεως.

Θα είχε, όμως, ενδιαφέρον, αν, μεταξύ όσων «παραπεμφθούν», περιληφθεί και το 25% περίπου των ΣΥΡΙΖΑίων οι οποίοι «εσπασαν» και εζήτησαν να διορισθούν, κατάπτυστοι «δηλωσίες» ιδιαιτέρως αυτοί. Όπως θα είχε ενδιαφέρον και η απάντηση των «δηλωσιών» εις τους Ροβεσπιέρους που κατασκευάζουν «δηλωσίες»!

2. Εις το φύλλο της περασμένης Δευτέρας, 09/09/2013, η συν-ιός από τον «Ιό», Άντα Ψαρρά, δίδει μαθήματα-παθήματα μονομερούς πληροφόρησης, συνεπώς και κατευθυνόμενης ενημέρωσης-παραπληροφόρησης, σε εκτενέστατο ρεπορτάζ της, τιτλοφορούμενο «»Ριζική» ανάπλαση στο πάρκο Αγρινίου-Στη θέση των κομμένων και ξεριζωμένων κορμών προβλέπεται γκαζόν, τσιμέντο και ό,τι άλλο προκύψει…»

Παρά το καταληκτικό «οψόμεθα» εις το ρεπορτάζ της συν-ιού, μόνη επιφύλαξη γιά την…καταιγίδα επιχειρημάτων που προηγούνται, η Ψαρρά εγκαλεί σχετικώς το Δήμαρχο Αγρινίου Παν. Μοσχολιό, εις τον οποίο δεν δίδει την ευκαιρία να εκθέσει τη θέση της Δημοτικής Αρχής (ή έστω των υπευθύνων των αρμοδίων υπηρεσιών), ούτε με μία λέξη, την ίδια ώρα που παρέχεται χώρος με γενναιοδωρία εις την «Ανοιχτή Συνέλευση για τη σωτηρία του πάρκου» και σε…έναν κάτοικο Αγρινίου. Αντιθέτως ο «κατηγορούμενος» Δήμαρχος στερείται του δικαιώματός του να «απολογηθεί», «καταδικασθείς» άνευ απολογίας από την Ψαρρά της «Εφ.Συν»…

Αυτού του είδους δημοσιογραφία ολοκληρωτικής μορφής αποπνέει το συγκεκριμένο άρθρο, από συν-ιο εκ του «Ιού», συνώνυμου με την πιό προωθημένη και ανεξάρτητη δημοσιογραφία, όπως οι τρεις τους (απελθόντος, πλέον, του συν-ιού Τρίμη, το όνομα του οποίου δεν εμφανιζεται πλέον ως φορέως) θέλουν να εμφανίζονται. Εις ό,τι αφορά τους «κεραυνούς Φώτη Παπούλια» κάποιος πρέπει να δείξει την πόρτα σε αυτόκλητους νεο-ιεροεξεταστές, όπως ο εν λόγω-δημοσιογράφος κατά τα λοιπά…

Η ανησυχία την οποία ήλθε να αναδείξει με το παραπολιτικό του, ο γνώριμος σε εμένα από τους καλούς καιρούς της «ΑΥΓΗΣ» συν. Τσουπαρόπουλος νομίζω ότι επιβεβαιώνεται και συνεπώς η ελπίδα του διαψεύδεται!

Οι βυζαντινισμοί δεν τελείωσαν με το Βυζάντιο, αλλά αποτελούν μανιέρα και σήμερα, υπόγειο οπλοστάσιο που αξιοποιείται ως χρυσή εφεδρεία…

Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης
Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα