Νέο mea culpa από ΔΝΤ: «Την πλήρωσαν οι φτωχοί από τη μείωση του αφορολόγητου στην Ελλάδα»

Για άλλη μια φορά «κατόπιν εορτής», το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επισημαίνει ότι το φτωχότερο 10% του πληθυσμού στην Ελλάδα υπέστη ισχυρό πλήγμα από τη μείωση του αφορολόγητου ορίου, από τα 12.000 ευρώ στα 5.000 ευρώ.

Στην έκθεση του με τίτλο «Δημοσιονομική πολιτική και εισοδηματική ανισότητα» κάνει λόγο για σκληρές επιπτώσεις

από τα μέτρα λιτότητας για το πιο αδύναμο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού.

Παράλληλα αναφέρει ότι οι μειώσεις στους μισθούς του δημοσίου τομέα ήταν σημαντικές τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία. «Οι μισθοί του δημοσίου τομέα περιορίστηκαν, μειώθηκαν ειδικά επιδόματα για τους δημοσίους υπαλλήλους και καταργήθηκε ο 13ος και 14ος μισθός στους υψηλά αμειβόμενους» σημειώνεται στην έκθεση.

Παρά ταύτα, μεταξύ των οικονομιών που εξετάστηκαν για την επίδραση των μέτρων στο διαθέσιμο εισόδημα, το ΔΝΤ συμπεραίνει ότι πέντε χώρες (Ελλάδα, Λετονία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Ισπανία), εφήρμοσαν προοδευτικά μέτρα στο διάστημα 2008-2012, με τα νοικοκυριά στα πλουσιότερα τμήματα του πληθυσμού να επωμίζονται το μεγαλύτερο κόστος.

Όμως στην Ελλάδα υπήρξε η μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων στο φτωχότερο 10% του πληθυσμού.

Για το Δημόσιο, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι οι μειώσεις στους μισθούς των υπαλλήλων ήταν προοδευτικές και ότι οι περικοπές είχαν μεγαλύτερη επίδραση στους υψηλότερα αμειβόμενους.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα