Εθνική – Eurobank όλα παίζονται, πατάει «πόδι» η κυβέρνηση, αλλάζει το τοπίο στις τράπεζες

Πόδι…. φαίνεται να…πατάει η κυβέρνηση για το θέμα της Εθνικής-Eurobank αφού εξηγεί… στην τρόικα ότι πρέπει να… βρεθεί λύση έτσι ώστε να μην θιγεί η αξιοπιστία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος…

Δυσκολίες… όμως αντιμετωπίζουν η… Εθνική – Eurobank, η Αττικής και οι… μικρές τράπεζες που αναζητούν

μνηστήρες!

Ξεκάθαρα… το τοπίο που έχει περιέλθει το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα αυτή την ώρα έχει ως εξής σήμερα:

Α. Οι μόνες τράπεζες που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς είναι:

Η ALPHA BANK όπου υπάρχει και λειτουργεί έχοντας συγκεκριμένο πλάνο αύξησης κεφαλαίου.

Η ΠΕΙΡΑΙΩΣ που καταφέρνει να συγχωνεύει με γρήγορους ρυθμούς.

Β. Δυσκολίες για την ΑΤΤΙΚΗΣ και τις μικρές τράπεζες

Υπεράνθρωπη προσπάθεια γίνονται για την ΑΤΤΙΚΗΣ που προσπαθεί βάσιμα να βρει κεφάλαια για να μείνει ιδιωτική, αλλά και οι μικρές Τράπεζες που έμειναν “απροστάτευτες” και η τύχη τους, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, η μόνη λύση είναι το “σπάσιμο” τους σε good – bad και η… πώλησή τους στις μεγάλες συστημικές τράπεζες.

Γ. Πρόβλημα σε ΕΘΝΙΚΗ – ΕUROBANK η «υπερτράπεζα» που πρέπει να μικρύνει κατά την τρόικα!

Το deal με τη Eurobank βρίσκεται… κυριολεκτικά στον αέρα, όταν ξαφνικά (;), η τρόικα “διαπίστωσε” ότι αφενός είναι δύσκολο να βρεθούν από ιδιώτες τα κεφάλαια που απαιτούνται και αφετέρου το… νέο σχήμα θα είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με το ΑΕΠ της χώρας, άρα έξω από τους σχεδιασμούς που γενικότερα έχουν στο μυαλό τους για το τραπεζικό σύστημα στην ευρωζώνη!

Ερωτήματα δημοσιογραφικά που διατυπώνονται και στον Τύπο που χρήζουν απαντήσεως από την τρόικα είναι:

Μπορεί να κινηθεί μία οικονομία όταν οι τράπεζες που καλύπτουν πάνω από το 50% της δραστηριότητάς της βρίσκονται στον αέρα από πλευράς κεφαλαίων;

Η απάντηση είναι όχι.

Αυτό, το γνωρίζουν τόσο η κυβέρνηση, όσο και η Τρόικα.

Τι κάνουν λοιπόν;

Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αποφασίσει να στηρίξει με κάθε τρόπο το συγκεκριμένο τραπεζικό deal και ότι από σήμερα, ο κ. Γιάννης Στουρνάρας θα επιχειρήσει να εξηγήσει στην Τρόικα τις συνέπειες που θα είχε στην εύθραυστη ψυχολογία της αγοράς ενδεχόμενο μπλόκο στη συγχώνευση των δύο τραπεζών.

Αρκούν τα επιχειρήματα που θα παραθέσει ο κ.Στουρνάρας;

Δε γνωρίζει άραγε η Τρόικα ότι το ναυάγιο στο deal πάει πίσω και την παροχή ρευστότητας στην ελληνική οικονομία, άρα πάει πίσω και τις όποιες ελπίδες για ανάπτυξη;

Η υπόθεση ΕΘΝΙΚΗEUROBANK είναι υπόθεση της Ελληνικής Οικονομίας ;

Ναι… είναι υπόθεση όλης της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά και της τρικομματικής, υπόθεση όλων των Ελλήνων.

Πολιτικά να το δει …κανείς, είναι μια καλή ευκαιρία να… πατήσει η κυβέρνηση πόδι για να δοθεί μια άμεση λύση και να πάρει πόντους η… κυβέρνηση!

Διαφορετικά, η Εθνική Τράπεζα θα αναγκασθεί να πάει στη γενική συνέλευση της Eurobank και να δηλώσει ότι δεν μπορεί να καλύψει το 10% της ανακεφαλαιοποίησης, οπότε αυτομάτως το 90% των μετοχών της Eurobank θα περιέλθει στην… ιδιοκτησία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το μερίδιο της Εθνικής θα… πέσει στο 3 – 4% !

Ερώτημα τώρα:

Τι… θα την κάνει τη EUROBANK το ΤΧΣ;

Θα την…πουλήσει;

Και σε…ποιους;

Νομίζω ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα κάνει το ΑΛΜΑ του και… αυτή την φορά κάτι άκουσα μεταξύ άλλων και για… δύο ξεχωριστές αυξήσεις.

Μήπως… τελικά αυτή είναι η λύση ;

Νίκος Κούτρικας
Οικονομικός συντάκτης
μέλος της ΕΣΗΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα