Ερώτηση Αμυρά σχετικά με τη νεκρή φώκια από πυροβολισμό​ στη Σάμο

Καταδίκη η εξοικείωση με τον άνθρωπο!
Με μία σφαίρα στην πλάτη ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία της Σάμου η δημοφιλής φώκια Αργυρώ, η οποία συνήθιζε να βγαίνει στην ακτή και να δέχεται τα χάδια των λουόμενων. Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά σκόπιμων θανατώσεων τα τελευταία χρόνια λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στην παράκτια αλιεία καθώς τα θαλάσσια θηλαστικά προκαλούν ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων στην προσπάθεια τους για αναζήτηση τροφής.

Με ερώτηση που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός

εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς προς τους υπουργούς Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελο Αποστόλου ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των άγριων θηλαστικών τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου, όσο και στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και θαλάσσιων θηλαστικών.

Ο Γιώργος Αμυράς ζητά επίσης από τους δύο καθ΄ύλην αρμόδιους υπουργούς να φροντίσουν για την καλύτερη διαχείριση των θαλασσών, ώστε να αυξηθούν τα ιχθυαποθέματα και να φθάνουν τα ψάρια για όλους και για τους ψαράδες και για τις φώκιες.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

Γιώργος Αμυράς
Βουλευτής Β΄ Αθήνας – Το Ποτάμι
Αθήνα, 12.10.2017
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ
ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ,
ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Νεκρή φώκια από πυροβολισμό
Με μία σφαίρα στην πλάτη ξεβράστηκε νεκρή σε παραλία της Σάμου η δημοφιλής φώκια Αργυρώ, η οποία συνήθιζε να βγαίνει στην ακτή και να δέχεται τα χάδια των λουόμενων. Η μεσογειακή φώκια εντοπίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα νεκρή με εμφανή σημάδια δολοφονίας από κυνηγετικό όπλο.
Το περιστατικό αυτό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά σκόπιμων θανατώσεων τα τελευταία χρόνια λόγω του ισχυρού ανταγωνισμού στην παράκτια αλιεία. Τα θαλάσσια θηλαστικά προκαλούν ζημιές στα δίχτυα των ψαράδων στην προσπάθεια τους για αναζήτηση τροφής με αποτέλεσμα να δολοφονούνται.
Θα μπορούσαν να αποφευχθούν όλα αυτά αν η πολιτεία είχε πάρει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των άγριων θηλαστικών τόσο σε επίπεδο ενημέρωσης, όσο και στη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου. Ξεκινώντας με τη βάση ότι οι θάλασσές μας και ο ζωικός πλούτος της χώρας μας είναι ανεκτίμητης αξίας, θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει ήδη μία εκστρατεία σωστής ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού.
Σε θεσμικό επίπεδο η πολιτεία οφείλει να επιλύσει σοβαρά ζητήματα, όπως να αποζημιώνει τους ψαράδες σε περίπτωση ζημιών από θαλάσσια θηλαστικά ώστε να εκμηδενίσει το κίνητρο θανάτωσής τους καθώς και να φροντίσει για την καλύτερη διαχείριση των θαλασσών ώστε να αυξηθούν τα ιχθυαποθέματα και να φθάνουν τα ψάρια για όλους.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Ποια μέτρα προβλέπονται να ληφθούν από το υπουργείο σας για την προστασία των άγριων θηλαστικών στη χώρα μας;
2. Σκοπεύετε να δημιουργήσετε καμπάνιες ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του κοινού για την προστασία των άγριων θηλαστικών της χώρας μας;
3. Τι σκοπεύετε να κάνετε για την καλύτερη διαχείριση των θαλασσών ώστε να αυξηθούν τα ιχθυαποθέματα;
4. Σκοπεύετε να δημιουργήσετε ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων και θαλάσσιων θηλαστικών;

Ο ερωτών βουλευτής
Γιώργος Αμυράς, Β’ Αθήνας

The post Ερώτηση Αμυρά σχετικά με τη νεκρή φώκια από πυροβολισμό​ στη Σάμο appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα