Επιβεβαιώνει το πόρισμα του ΟΗΕ τη χρήση σαρίν στη Συρία

«Ισχυρές ενδείξεις» ότι έγινε χρήση σαρίν στην επίθεση του Αυγούστου στη Συρία προκύπτουν και από το πόρισμα του ΟΗΕ, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η έκθεση της ομάδας Σέλστρομ μετά την αυτοψία στη Συρία για τις καταγγελίες χρήσης του χημικού οπλοστασίου βρίσκεται ήδη στα χέρια του ΓΓ του ΟΗΕ

Μπαν Γκι-Μουν.

Τα Ηνωμένα Έθνη θα ενημερώσουν αρχικά σε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση το Συμβούλιο Ασφαλείας και αργότερα τη Γενική Συνέλευση.

Το BBC επικαλείται φωτογραφία της πρώτης σελίδας του πολυσέλιδου πορίσματος στο οποίο αναφέρεται ρητά ότι στις 21 Αυγούστου 2013 έγινε χρήση του φονικού αερίου σαρίν από πυραύλους εδάφους-εδάφους στην περιοχή Γκούτα.

«Το συμπέρασμα είναι ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη σύρραξη των δύο πλευρών στη Συριακή Δημοκρατία. Χρήση χημικών όπλων εναντίον αμάχων σε σχετικά μεγάλη έκταση» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί μια ακόμα έκθεση για τα εγκλήματα στη Συρία είδε το φως της δημοσιότητας πριν από λίγες μέρες.

Πρόκειται για τη λεγόμενη έκθεση της ομάδας Πινιέρο, η οποία κάλυψε το δίμηνο μέχρι τις 15 Ιουλίου.

Στην αναφορά της ομάδας Πινιέρο, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ τόνισαν ότι το καθεστώς έχει «κάνει σφαγές σε βάρος αμάχων, έχει βομβαρδίσει νοσοκομεία και έχει διαπράξει άλλα εγκλήματα πολέμου σε ευρείες επιχειρήσεις για να ανακαταλάβει εδάφη».

Ευθύνες όμως έβλεπε και για τις ομάδες των αντικαθεστωτικών (ανάμεσά τους και ισλαμιστές): «έχουν επίσης διαπράξει εγκλήματα πολέμου, περιλαμβανομένων εκτελέσεων, ομηριών και επιθέσεων με όλμους σε γειτονιές αμάχων» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά το ζήτημα των χημικών, η ομάδα Πινιέιρο εξηγούσε ότι υπάρχουν αναφορές για τέλεση επιθέσεων με χημικά όπλα, αλλά σημείωνε ότι η έρευνα είναι «σε εξέλιξη».
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα