Ενότητα και όχι κατακερματισμός, Ανανέωση και όχι ανακύκλωση

Η απάντηση του Θεοχαρόπουλου στην επιστολή της πρωτοβουλίας «Ώρα Αποφάσεων»

Αγαπητοί φίλοι,

Σταθερή θέση της ΔΗΜΑΡ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι ότι απαιτείται ενότητα και όχι κατακερματισμός του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Στο πλαίσιο αυτό η ΔΗΜΑΡ απηύθυνε χαιρετισμό και στις τρεις εκδηλώσεις που έχουν γίνει από την πρωτοβουλία «ώρα αποφάσεων»

απευθύνοντας μήνυμα ενότητας με στόχο έναν ενιαίο σοσιαλδημοκρατικό προοδευτικό φορέα.

Στόχος μας είναι ένας ισχυρός φορέας της κεντροαριστεράς χωρίς αυταπάτες και λαϊκισμό, με σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και ξεκάθαρη οριοθέτηση, τόσο από το ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τη ΝΔ, ώστε να εξελιχθεί σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας. Μακριά από αντιπαλότητες και αλαζονείες του παρελθόντος που δεν αφορούν το παρόν και το μέλλον.

Η πρόσκληση της ΔΗΜΑΡ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι ξεκάθαρη: να ενώσουμε τις δυνάμεις μας όλα τα κόμματα, οι κινήσεις και τα πολιτικά στελέχη του ευρύτερου χώρου της της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου. Να διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για την επιτυχή πορεία προς έναν ισχυρό προοδευτικό φορέα απέναντι στις αδιέξοδες πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και τις συντηρητικές πολιτικές της ΝΔ.
Σήμερα όμως δεν είναι δυνατόν να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με ατέρμονες συζητήσεις που έχουν ταλαιπωρήσει τον χώρο της κεντροαριστεράς. Τώρα είναι η ώρα των πράξεων. Πολιτική συμφωνία υπάρχει με όλα τα κόμματα, τις κινήσεις και τα στελέχη του χώρου από τον περασμένο Ιούλιο με το πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου για τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε ξεκαθαρίσει εξάλλου ότι η ανταπόκριση των δυνάμεων του ευρύτερου χώρου θα οδηγήσει τόσο σε Συνέδριο όσο και σε εκλογή ηγεσίας από την κοινωνία – την βάση με ανοιχτές δημοκρατικές διαφανείς διαδικασίες. Στόχος δικός μας είναι όλες οι διαδικασίες να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Συνεπώς δεν υπάρχει κανένας λόγος για μη συμμετοχή στις ανοιχτές διαδικασίες που θα δρομολογηθούν.

Ο οδικός άξονας που εμπεριέχει εξ αρχής ως ένα από τα βήματα την παύση λειτουργίας υφιστάμενων κοινοβουλευτικών σχημάτων, για τα οποία αποφασίζουν τα συλλογικά τους όργανα, δεν βοηθάει στην επίτευξη της ενότητας. Το εγχείρημα της κεντροαριστεράς στηρίζεται στα υφιστάμενα σχήματα, επιδιώκοντας όμως ξεκάθαρα την μετεξέλιξη και την υπέρβαση με στόχο τον ισχυρό προοδευτικό σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Με σεβασμό στα κόμματα και στις κινήσεις οφείλουμε να δημιουργήσουμε το ΝΕΟ σε πρόσωπα, σε ιδέες, σε προγράμματα και σε σύμβολα.

Η ΔΗΜΑΡ είναι σταθερά υπέρ της ενότητας του χώρου. Το κύριο ζήτημα παραμένει ο προοδευτικός προσανατολισμός του κοινού εγχειρήματος σε αντιπαράθεση με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με κοινωνικές αναφορές και κοινωνικό πρόσημο. Οι διεργασίες στην κεντροαριστερά απαιτούν ψυχραιμία, μεταβατικούς χρόνους για συνθέσεις χωρίς εκβιασμό των εξελίξεων.
Ταυτοχρόνως πέρα από την ενότητα χρειάζεται και η ανανέωση προσώπων, ιδεών και πολιτικών πρακτικών και όχι η ανακύκλωση των ίδιων συζητήσεων και των ίδιων προσώπων.

Όσοι και όσες κινούνται στον ευρύτερο χώρο πρέπει να συμβάλλουν θετικά σε μια τέτοια κοινή προσπάθεια χωρίς ανασφάλειες και περιχαρακώσεις.

Για την δημιουργία ενός ισχυρού, σύγχρονου, προοδευτικού, μεταρρυθμιστικού ρεύματος της κεντροαριστεράς που θα πρωταγωνιστήσει στην εθνική συνεννόηση που έχει ανάγκη η χώρα για να βγει από την κρίση και τα μνημόνια.

Με φιλικούς και συντροφικούς χαιρετισμούς,

Θανάσης Θεοχαρόπουλος,
Πρόεδρος Δημοκρατικής Αριστεράς

The post Ενότητα και όχι κατακερματισμός, Ανανέωση και όχι ανακύκλωση appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα