Αλλος ΦΠΑ για το «χέρι» και άλλος για σερβίρισμα στο τραπέζι…

Αλλος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας για κατανάλωση αναψυκτικού στα όρθια και άλλος για κατανάλωση στο τραπέζι. Αλλος ΦΠΑ για νερό από το μίνι μπαρ του ξενοδοχείου και άλλος στην καφετέρια. Διαφορετικός ΦΠΑ για διαμονή με πρωινό σε ξενοδοχείο και διαφορετικός ΦΠΑ για διαμονή με το σύστημα all inclusive!

Ακρη στο σταυρόλεξο του μειωμένου ΦΠΑ από 23% σε 13% καλούνται να βρουν καταναλωτές και επιχειρηματίες

από αύριο 1η Αυγούστου, οπότε τίθεται σε εφαρμογή το μέτρο.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών για τον τρόπο εφαρμογής του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, το φαγητό είτε σερβίρεται είτε παραδίδεται στο χέρι υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή 13%. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τα μη αλκοολούχα ποτά, δηλαδή νερά, αναψυκτικά, χυμούς, ροφήματα κ.λπ.

Οταν αυτά σερβίρονται υπάγονται στον μειωμένο ΦΠΑ 13%, αλλά όταν παραδίδονται στο σπίτι (delivery) ή παραλαμβάνονται στο χέρι (take away), τότε χρεώνονται με τον σημερινό υψηλό συντελεστή 23%.

Αν λοιπόν από αύριο παραγγείλετε ένα αναψυκτικό σε εστιατόριο ή καφετέρια, θα χρεωθείτε με συντελεστή 13%. Αντίθετα, αν το πάρετε πακέτο και φύγετε θα χρεωθείτε με 23%. Αν παραγγείλετε στο σπίτι φαγητό και αναψυκτικά, το μεν φαγητό θα χρεωθεί με 13% αλλά τα αναψυκτικά με 23% !

Μίνι μπαρ με 23%! Η σύγχυση επεκτείνεται και στα ξενοδοχεία. Αν κάποιος καταναλώσει ένα μη αλκοολούχο ποτό από το μίνι μπαρ του δωματίου του (καφές, αναψυκτικό κ.λπ.) θα χρεωθεί με ΦΠΑ 23%. Αντίθετα, αν ζητήσει να του το σερβίρουν στο δωμάτιό του θα χρεωθεί με ΦΠΑ 13%. Το ίδιο θα συμβεί αν το πιει στην καφετέρια του ξενοδοχείου. Ωστόσο, αν το πάρει (take away) και φύγει, θα του χρεωθεί με ΦΠΑ 23%.

Κατά το υπουργείο Οικονομικών η αιτία για τη διατήρηση στα μη αλκοολούχα ποτά του υψηλού ΦΠΑ 23% για τις περιπτώσεις του delivery, του take away και του μίνι μπαρ, είναι ότι πρόκειται για παράδοση αγαθών και όχι για παροχή υπηρεσιών, όπου και επιβάλλεται το 13%. Οποια πάντως και να είναι η εξήγηση, διαφορετικοί ΦΠΑ για το ίδιο προϊόν μόνο σύγχυση θα φέρουν στους καταναλωτές, ειδικά εν μέσω της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, το μέτρο μείωσης του ΦΠΑ από 23% σε 13% αφορά καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία, υπηρεσίες catering, καθώς και καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση (όπως λουκουμάδες, μπουγάτσες, παγωτά κ.ά.). Ειδικά για το delivery (από εστιατόρια, πιτσαρίες, ψητοπωλεία κ.ά.) όπως προαναφέραμε, ο ΦΠΑ στο φαγητό πέφτει στο 13%, αλλά στα μη αλκοολούχα ποτά παραμένει στο 23%. Εξαιρούνται του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ τα αλκοολούχα ποτά, τα οποία συνεχίζουν και υπάγονται στον υψηλό συντελεστή 23%. Ετσι το μέτρο δεν αφορά κέντρα διασκέδασης και μπαρ.

Πού θα ισχύει
Το μέτρο αφορά καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, εστιατόρια, ψητοπωλεία, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, σνακ μπαρ, γαλακτοπωλεία, υπηρεσίες catering και καταστήματα διάθεσης ειδών διατροφής για επιτόπια κατανάλωση.
Γιώργος Φιντικάκης
Πηγή τα ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα