Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα

«Η ευρωζώνη έχει, επιτέλους, μια «συνολική» συμφωνία για το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει η εφημερίδα Le Monde, σε ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στις Βρυξέλλες Σεσίλ Ντικουρτιέ, μετά το τέλος του Eurogroup κατά τις πρώτες πρωινές ώρες.

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα, σημειώνει, υπήρξε ατελείωτη,

«εποικοδομητική αλλά δύσκολη» σύμφωνα με τα λόγια του Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί.

Τελικά, όμως, όλοι έχουν αυτό που ήθελαν. Το ΔΝΤ, η κυβέρνηση Τσίπρα στην Αθήνα και οι Ευρωπαίοι ήσαν σε θέση να κομίσουν μια συνολική συμφωνία, μετά από 10 περίπου ώρες διαπραγματεύσεων. Στόχος ήταν να αποφευχθεί, με κάθε κόστος, μια νέα ελληνική κρίση που θα κινδύνευε να μολύνει το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ χαιρέτισε το αποτέλεσμα: «Είναι μια σημαντική στιγμή στο μακρύ ελληνικό πρόγραμμα, μια σημαντική στιγμή για τον καθένα από εμάς, από το περασμένο καλοκαίρι που περάσαμε μια μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης».

«Αυτή η συμφωνία είναι η πρώτη πράξη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα του σήμερα» σχολίασε, από την πλευρά, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για αυτήν την ανακοίνωση, χαιρετίζοντας «ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα στην Ελλάδα, την Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία».

Σχετικά με το θέμα του «τεράστιου ελληνικού χρέους» η συντάκτρια εξηγεί ότι η συμφωνία επιτρέπει δυο σημαντικά πράγματα: «την εκταμίευση των νέων δόσεων των δανείων και μια ελάφρυνση του χρέους».

Η συμφωνία ανοίγει τον δρόμο, από τον Ιούνιο, για την εκταμίευση μιας δόσης δανείου ύψους 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Περίπου 2,8 δισ. επιπλέον προβλέπεται να ακολουθήσουν στις αρχές φθινοπώρου, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ορισμένου τμήματος της δημόσιας περιουσίας, ότι θα συνεχίσει τη μεταρρύθμιση του ενεργειακού τομέα και τη βελτίωση της διαχείρισης των τραπεζών κλπ.

Αυτό το ποσό των 10,3 δισ. ευρώ θα επιτρέψει στο τρίτο πρόγραμμα βοήθειας των 86 δισ. ευρώ, που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2015, να συνεχίσει την πορεία του… Θα επιτρέψει κυρίως στο ελληνικό κράτος να αποφύγει μια κατάσταση αδυναμίας απέναντι στις υποχρεώσεις του , τη στιγμή που έχει αρχίσει να ξεμένει από μετρητά και ενώ τον Ιούλιο έχει να εξοφλήσει 3 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι το Eurogroup αποδέχθηκε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους «τουλάχιστον έως το τέλος του 2018, στο τέλος του τρίτου σχέδιου βοήθειας προς τη χώρα». Εξηγεί ότι η διαδικασία θα περάσει με πράξεις τεχνικού χαρακτήρα με την εξαγορά ομολόγων από τον ΕΜΣ για την εξομάλυνση των επιτοκίων που συνδέονται με τα διάφορα δάνεια προς την Ελλάδα.

Εάν όλα πάνε καλά, οι Ευρωπαίοι αποδέχθηκαν να επανεξετάσουν στο τέλος του προγράμματος, νέα μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους ( μεγαλύτερες περιόδους απόσβεσης, περιόδους χάριτος χωρίς πληρωμή τόκων ή κεφαλαίου) προκειμένου να διατηρηθούν οι ακαθάριστες ανάγκες της χώρας (ακαθάριστη αποταμίευση) κάτω από το 15% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή τα ΝΕΑ.gr

The post Le Monde: Επιτέλους, μια συνολική συμφωνία για την Ελλάδα appeared first on Enimerosi24.

Keywords
Τυχαία Θέματα