Ζωντανή σύνδεση Κύπριων μαθητών με το διάστημα

Την ανεπανάληπτη ευκαιρία να συνομιλήσουν με αστροναύτη ο οποίος βρίσκεται σε τροχιά εντός του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, είχαν την Τετάρτη μαθητές και μαθήτριες της Αγγλικής Σχολής στη Λευκωσία, στην παρουσία και του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών, και Έργων Μάριου Δημητριάδη.

Η απευθείας σύνδεση έγινε με τον αστροναύτη της ΝΑΣΑ Μαρκ Βαντε Χέι, ο οποίος βρίσκεται στο ΔΔΣ, σε απόσταση σχεδόν 400 χιλιομέτρων από τη Γη.

Ο αστροναύτης απάντησε σε ερωτήσεις μαθητών για το πείραμα πάνω στο οποίο εργάζεται, για τους τρόπους

με τους οποίους ο ΔΔΣ προστατεύεται από πρόσκρουση με διαστημικά συντρίμμια, για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης εάν υπάρξει ζημιά στο κέλυφος, για τον ελεύθερο χρόνο που έχουν οι αστροναύτες, για τον τρόπο αντιμετώπισης ενός περιστατικού ιατρικής φύσεως κατά τη διάρκεια της αποστολής, κ.α.

Ο 51χρονος αστροναύτης, ο οποίος έκανε διαστημικό περίπατο την Τρίτη, μίλησε στους μαθητές για τα αφυδατωμένα φαγητά σε πλαστικές σακούλες που καταναλώνονται στο διάστημα και για τις πολλές ώρες που περνούν προκειμένου να αθλούν το σώμα τους για να αντεπεξέλθει στις συνθήκες έλλειψης βαρύτητας.

Η επικοινωνία ήταν ηχητική και έγινε εφικτή μέσω του προγράμματος ARISS (Amateur Radio on the International Space Station), που δίνει τη δυνατότητα σε μαθητές/τριες από όλο τον κόσμο να βιώσουν τον ενθουσιασμό της ζωντανής επαφής με μέλη του πληρώματος του ΔΔΣ, εμπνέοντάς τους ενδιαφέρον για σταδιοδρομία στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά και την εμπλοκή τους με την τεχνολογία της ραδιοεπιστήμης μέσω του ραδιοερασιτεχνισμού.

Στην προσπάθεια αυτή συνέδραμαν οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί CARS (Όμιλος Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου) και το KPO (Κίτιον Πλανητάριο &Αστεροσκοπείο).

Μετά την εκδήλωση, ο Υπουργός Επικοινωνιών συνεχάρη τους μαθητές, τους καθηγητές και όλους τους διοργανωτές, και είπε ότι το διάστημα και η διαστημική τεχνολογία αποτελούν ήδη μέρος της καθημερινής μας ζωής, δίδοντας παραδείγματα. Είπε, ακόμη, ότι η διαστημική τεχνολογία χρησιμοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως η ναυτιλία, η παρατήρηση της Γης.

Ανέφερε πως η Κύπρος τα τελευταία χρόνια έκανε σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και ότι υπέγραψε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, ενώ αναμένεται τα επόμενα χρόνια να καταστεί μέλος της.

Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι το 90% της συνδρομής που δίδει η Κύπρος στην ΕΣΑ επιστρέφεται και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν τα κονδύλια μέσω των διαφόρων προγραμμάτων για το διάστημα.

Οι ραδιοερασιτέχνες μέλη του Ομίλου Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου (CARS), σε συνεργασία με ραδιοερασιτέχνες, μέλη της Διεθνούς Ένωσης Ραδιοερασιτεχνών (IARU), χρησιμοποίησαν ραδιοερασιτεχνικό εξοπλισμό και δεξιότητες να ιχνηλατήσουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ΔΔΟ) κατά την τροχιά του γύρω από τη Γη.

Καθώς ο ΔΔΟ βρισκόταν πάνω από τον ραδιοερασιτεχνικό σταθμό, ο ραδιοερασιτεχνικός σταθμός συνδέθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους μαθητές της Αγγλικής Σχολής.

Σημειώνεται ότι ο ΔΔΣ κατοικείται μόνιμα από έξι αστροναύτες σε εναλλαγή εδώ και 15 χρόνια. Εκεί διεξάγονται πειράματα που προετοιμάζουν το έδαφος για τις μελλοντικές επανδρωμένες διαστημικές αποστολές της ανθρωπότητας σε αστεροειδείς, στο φεγγάρι αλλά κυρίως στον πλανήτη Άρη.

Το ARISS είναι ένα διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα που υποστηρίζεται από εθελοντές, την ηγεσία της ραδιοερασιτεχνικής οργάνωσης AMSAT και τα μέλη του IARU από όλο τον κόσμο, σε συνεργασία με τους εταίρους του διαστημικού σταθμού ISS: τη NASA, τον Ρωσικό Οργανισμό Διαστήματος, την ESA, το JAXA και το CSA.

Ο Όμιλος Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου (CARS) είναι ο εθνικός οργανισμός για τους ραδιοερασιτέχνες της Κύπρου. Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1975 ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός και αντιπροσωπεύει τους Κύπριους ραδιοερασιτέχνες σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, διευκολύνοντας την ανταλλαγή πληροφοριών και ιδεών σχετικά με την τέχνη της ραδιοεπικοινωνίας, της επιστήμης και άλλων σχετικών θεμάτων, καθώς και την προώθηση της επιστήμης, της τεχνολογίας, της μηχανικής και των μαθηματικών, μέσω δραστηριοτήτων προβολής προς το κοινό.

Το Κίτιον Πλανητάριο &Αστεροσκοπείο ιδρύθηκε το 2008 και τα τελευταία 10 χρόνια εκπροσωπεί την Κύπρο σε διεθνές επίπεδο δουλεύοντας σε κοινά έργα με τη NASA, την UNESCO, τα Ηνωμένα Έθνη και πολλούς άλλους οργανισμούς. Εκτός από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες ενημέρωσης του κοινού στο νησί, πραγματοποιεί επίσης έρευνα στην αστρονομία και έχει κάνει πολλές επιστημονικές δημοσιεύσεις και ανακαλύψεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα