Ζημιά εργασιών €19,8 εκ. για το 2020 ελέω πανδημίας κατέγραψε η ΑΗΚ

Ζημιά εργασιών €19,8 εκ. για το έτος 2020 κατέγραψε η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας και της απόφασης για παραχώρηση μείωσης κατά 10% στην τελική τιμή ηλεκτρισμού για περίοδο 6 μηνών, η οποία παραχωρήθηκε σε όλους τους πελάτες της ΑΗΚ  τη συγκεκριμένη χρονιά.


Παρουσιάζοντας σε διάσκεψη Τύπου τα πεπραγμένα της Ετήσιας Έκθεσης του 2020, καθώς και τον απολογισμό του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ

Μιχάλης Κωμοδρόμος, ανέφερε πως τα συνολικά έσοδα της ΑΗΚ το 2020, πριν την αφαίρεση της ειδικής έκπτωσης 10% που παραχωρήθηκε λόγω της πανδημίας covid-19, ανήλθαν στα €700,4 εκ..

Όπως είπε, η ειδική έκπτωση, η οποία παραχωρήθηκε σε όλους τους πελάτες της ΑΗΚ, για περίοδο 6 μηνών ανήλθε στα €31,9 εκ. περίπου, με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα μετά την έκπτωση να διαμορφωθούν στα €668,5 εκ.

«Τα συνολικά έξοδα έφτασαν στα €688,3 εκ. με αποτέλεσμα να προκύψει ζημιά εργασιών για το έτος ύψους €19,8 εκ.», είπε.

Εξήγησε πως «η ζημιά εργασιών ήταν κυρίως αποτέλεσμα της εξάπλωσης της πανδημίας, της επακόλουθης οικονομικής ύφεσης και της απόφασης για παραχώρηση μείωσης κατά 10% στην τελική τιμή ηλεκτρισμού για περίοδο 6 μηνών, απόφαση η οποία λήφθηκε με γνώμονα τη στήριξη του συνόλου των πολιτών και των κυπριακών επιχειρήσεων».

Ο κ. Κωμοδρόμος σημείωσε ακόμα πως η μείωση €169 εκ. περίπου στα συνολικά έσοδα είναι κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της μείωσης στα έσοδα πωλήσεων, για να προσθέσει πως τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για το έτος ήταν €613.248.000 και σημείωσαν μείωση €161.322.000 ή 21%.

«Η σημαντική μείωση στα έσοδα πωλήσεων ήταν αποτέλεσμα κυρίως της μείωσης στις μονάδες που πωλήθηκαν κατά 7%, της μείωσης της τιμής πώλησης ως αποτέλεσμα της αυτόματης αναπροσαρμογής λόγω μείωσης στην τιμή των καυσίμων καθώς επίσης και στην έκπτωση €32 εκ. περίπου που παραχωρήθηκε στους πελάτες λόγω της πανδημίας COVID-19», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ.

Επιπρόσθετα, είπε πως «παρά τη μείωση στα λειτουργικά έξοδα κατά €93 εκ. περίπου, τα κέρδη εργασιών από το 2019 μειώθηκαν κατά €78 περίπου εκ. με αποτέλεσμα το 2020 να παρουσιάζεται ζημιά εργασιών της τάξης των €19,8 εκ.».

Προβαίνοντας σε ανάλυση των Λειτουργικών Εξόδων του 2020, ο κ. Κωμοδρόμος είπε πως «κυρίως ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της μείωσης στην τιμή των καυσίμων, η δαπάνη καυσίμων μειώθηκε κατά €112 εκ. περίπου και έπεσε στα €304,9 εκ.», για να σημειώσει ότι «παρά τη μείωση στην τιμή καυσίμων και κατά συνέπεια στην τιμή αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ, η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τρίτους αυξήθηκε κατά 6% στα €46,4 εκ. λόγω αύξησης στις μονάδες που αγοράστηκαν κατά 18% περίπου».

«Το κόστος δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων», συμπλήρωσε, «αυξήθηκε κατά €7,6 εκ. και ανήλθε στα €74.660.000.  Η αύξηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση κατά 11% περίπου στον αριθμό των δικαιωμάτων που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του έτους συνεπεία του γεγονότος ότι βάσει σχετικής απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2019 ήταν το τελευταίο έτος κατά το οποίο παραχωρήθηκαν στην Αρχή δωρεάν δικαιώματα από την Αρμόδια Αρχή».

Σημείωσε, επίσης, πως το 62% περίπου των συνολικών εξόδων αποτελούσε το κόστος καυσίμου, η αγορά ενέργειας και η αγορά δικαιωμάτων εκπομπής θερμοκηπιακών αερίων. 

Διαχείριση Πανδημίας

Αναφερόμενος στη διαχείριση της πανδημίας, είπε πως από την πρώτη στιγμή, με κυρίαρχο μέλημα την προστασία της υγείας όλων, εργαζομένων, συνεργατών, καταναλωτών, στην ΑΗΚ ετοιμάστηκαν σχέδια δράσης, ώστε να διασφαλίσουμε την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημείωσε ότι στο πλαίσιο αυτό προσαρμόστηκε η λειτουργία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πελατών και των Κέντρων Χρηστών Δικτύου και αξιοποιήθηκαν οι νέες τεχνολογίες, με έμφαση στην επικοινωνία και στην ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των καταναλωτών.

Διεύρυνση αξιοποίησης ΑΠΕ

Ο Πρόεδρος της ΑΗΚ είπε πως όραμα της Αρχής είναι «ένα πράσινο ενεργειακά μέλλον», για να σημειώσει πως «από το 2014, έχει θέσει σε λειτουργία το πρώτο Φωτοβολταϊκό Πάρκο της Κύπρου στο Τσέρι ισχύος 3MW».

Είπε πως ένα νέο, μεγάλο έργο σταθμός στην αξιοποίηση των ΑΠΕ, είναι το ΦΠ στο Ακρωτήρι Λεμεσού, συνολικής ισχύος 12MW, προσθέτοντας ότι σύμφωνα και με τις τελευταίες ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις, αναφορικά με την αδειοδότησή του, το έργο περνά στην τελική ευθεία για την έναρξη των εργασιών υλοποίησης του.

Επίσης, είπε ότι στο πλαίσιο της κοινοπραξίας της ΑΗΚ με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, για την ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στην περιοχή Αχερά, «η πρώτη φάση έχει αδειοδοτηθεί και βρισκόμαστε στο στάδιο της έκδοσης διαγωνισμού», ενώ συμπλήρωσε πως για τη δεύτερη φάση βρίσκονται στο στάδιο εξασφάλισης των απαραίτητων αδειών. 

Παράλληλα, είπε πως η ΑΗΚ σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας εγκαθιστά φωτοβολταϊκά συστήματα σε όλα τα σχολεία της Κύπρου, ενώ συμπλήρωσε πως ολοκληρώθηκε πρόσφατα η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων στα Κεντρικά Γραφεία της ΑΗΚ και στο νέο Περιφερειακό Γραφείο Αμμοχώστου-Λάρνακας.

Εξάλλου, ανέφερε πως αντίστοιχη μελέτη γίνεται και για τα υπόλοιπα κτίρια της ΑΗΚ παγκύπρια.
 
Συμμετοχή της ΑΗΚ στην ΕΤΥΦΑ

Επιπλέον, ο κ. Κωμοδρόμος είπε πως η ΑΗΚ, στο πλαίσιο υλοποίησης του στρατηγικού της σχεδιασμού, μετέχει στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) με ποσοστό 30% έχοντας καταβάλει ποσό €43 εκ.

«Στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην ενεργειακή ισχυροποίηση της Κύπρου μέσα από την ανάπτυξη υποδομών έλευσης Φυσικού Αερίου.  Ενός μεγάλου έργου ιδιαίτερης σημασίας για τον τόπο. Στην κατεύθυνση χρήσης φυσικού αερίου, είναι ήδη σε εξέλιξη και προχωρούν με ταχύτητα οι απαραίτητες τροποποιήσεις στις Μονάδες Παραγωγής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Βασιλικού, για χρήση και φυσικού αερίου ούτως ώστε να είναι έτοιμες όταν το ΦΑ είναι στη διάθεση μας», ανέφερε.

Εγκατάσταση Συστημάτων Προστασίας Περιβάλλοντος

Για την εγκατάσταση συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος, είπε πως παράλληλα με τις τροποποιήσεις των μονάδων παραγωγής για χρήση και φυσικού αερίου, έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι λειτουργικοί έλεγχοι της εγκατάστασης των σύγχρονων συστημάτων προστασίας του περιβάλλοντος που συνοδεύουν τις Μονάδες αυτές.

Είπε πως «η εγκατάσταση συστημάτων αποθείωσης και απονίτρωσης στους ατμολέβητες 1,  2 και 3 έχει ολοκληρωθεί και είμαστε στο στάδιο των τελικών ελέγχων πριν την τελική τους παράδοση», για να σημειώσει ότι «πρόκειται για μεγάλα και πολύπλοκα έργα που διεξάγονται σε παράλληλο χρόνο στην κάθε Μονάδα Παραγωγής».

Προκήρυξη διαγωνισμού για νέα Μονάδα 6 στο Βασιλικό

Στο μεταξύ, είπε πως η ΑΗΚ, με την εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών, προκήρυξε μέσα στο 2020 Κοινοτικό Διαγωνισμό για την εγκατάσταση 6ης Μονάδας Αεριοστροβίλων Συνδυασμένου Κύκλου (ΜΑΣΚ) δυναμικότητας 160 MW, στον Ηλεκτροπαραγωγό Σταθμό Βασιλικού, για να συμπληρώσει πως το Έργο περιλαμβάνει σχεδιασμό, προμήθεια, εγκατάσταση, έλεγχο και αρχική λειτουργία.

«Ο Διαγωνισμός συμπεριλαμβάνει και τη μακρόχρονη συντήρηση «Long Term Service Agreement» (LTSA) των αεριοστρόβιλων μέχρι και τη συμπλήρωση της πρώτης μεγάλης συντήρησης (major overhaul). Οι προσφορές υποβλήθηκαν στις 18 Σεπτεμβρίου 2020 και ολοκληρώθηκε η τεχνική αξιολόγηση.  Ο διαγωνισμός αναμένεται να κατακυρωθεί εντός του 2021. Η διάρκεια εκτέλεσης του συμβολαίου είναι περίπου 28 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του.  Η Νέα Μονάδα Παραγωγής αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία εντός του 2023», είπε.

Δίκτυο Μεταφοράς

Αναφορικά στο Δίκτυο Μεταφοράς, είπε ότι συνεχίστηκε με εντατικούς ρυθμούς η υλοποίηση των προγραμμάτων επέκτασης, αναβάθμισης και συντήρησης, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως ολοκληρώθηκε ο Υποσταθμός Μεταφοράς New Moni GIS που αντικατέστησε πλήρως τον παλαιό εξοπλισμό του Σταθμού Μονής, η νέα διασύνδεση του Η/Σ Βασιλικού με τον Υ/Σ Μονή GIS, η εγκατάσταση διαζυγικών Μετασχηματιστών 11/22 kV για συνδέσεις φωτοβολταϊκών πάρκων στους Υ/Σ Μαρί, Κοφίνου, Άγιος Νικόλαος, Ορούντα και Πισσούρι και η αναβάθμιση του Υ/Σ Σωτήρας από 2Χ31.5 σε 2Χ40 MVA

SCADA/DMS &Έξυπνα Δίκτυα

Αναφερόμενος στα δίκτυα της ΑΗΚ, είπε πως αποτελούν το «κυκλοφοριακό» σύστημα όλης της ηλεκτρικής ενέργειας που ρέει από την Παραγωγή μέχρι την τελική κατανάλωση, προσθέτοντας ότι μέσα στα νέα δεδομένα της Αγοράς Ηλεκτρισμού μετεξελίσσονται συνεχώς, μεταμορφώνοντας το παραδοσιακό σύστημα σε πλατφόρμα αμφίδρομης ροής ενέργειας και πληροφορίας.

Ο κ. Κωμοδρόμος είπε πως «οι έξυπνοι Μετρητές, αποτελούν μια μικρή επανάσταση», για να προσθέσει πως «μέσω των λειτουργικών τους δυνατοτήτων, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους καταναλωτές, για παράδειγμα την αναλυτική πληροφόρηση για τον τρόπο με τον οποίο καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια».

« Σύμφωνα με σχετική απόφαση της ΡΑΕΚ σχεδιάζεται η αντικατάσταση 400.000 συμβατικών μετρητών με έξυπνους, σε ένα χρονοδιάγραμμα που η υλοποίησή του θα αρχίσει το 2022 και θα ολοκληρωθεί το 2025. Ήδη έχει εκδοθεί ο διαγωνισμός», ανέφερε.

Επιπροσθέτως, είπε πως «οι έξυπνοι μετρητές, το Σύστημα Ελέγχου Διανομής SCADA/DMS(System Control and Data Acquisition/Data Management System)  και το σύστημα MDMS (το σύστημα δηλαδή διαχείρισης των μετρητικών δεδομένων), που αποτελεί θεμέλιο αξιοπιστίας και διαφάνειας για την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού, όλα αυτά είναι η βάση των έξυπνων δικτύων που αναπτύσσονται εξελικτικά από την ΑΗΚ στο συνεχώς μεταβαλλόμενο πεδίο της Αγοράς Ηλεκτρισμού».

Πιλοτικό έργο εγκατάστασης Οπτικών Ινών στο εναέριο δίκτυο Διανομής

Στο πλαίσιο της εγκεκριμένης Στρατηγικής της ΒΡΔ Διανομής στις Τηλεπικοινωνίες, αποφασίστηκε η διεξαγωγή ενός πιλοτικού έργου εγκατάστασης καλωδίου οπτικών ινών στο εναέριο Δίκτυο Διανομής χαμηλής τάσης, ο κ. Κωμοδρόμος είπε πως «στην προσπάθεια του Οργανισμού για μετάβαση του ενεργειακού του δικτύου σε ένα νέο ψηφιακό περιβάλλον, το πιλοτικό έργο έχει στόχο να αναδείξει τις εφαρμογές και προβλήματα που ενδεχομένως προκύψουν από τη χρήση ενός ιδιόκτητου τηλεπικοινωνιακού δικτύου οπτικών ινών».

«Το ιδιόκτητο αυτό τηλεπικοινωνιακό δίκτυο, αφού συνδεθεί στο ενεργειακό δίκτυο της ΑΗΚ, θα αποτελέσει τον μεταφορέα και διακινητή ψηφιακών πληροφοριών, μέσω του οποίου θα παρέχεται η δυνατότητα διενέργειας τηλεχειρισμών, τηλεμετρήσεων και τηλεπαρακολούθησης του δικτύου Διανομής από άλλα συστήματα συλλογής και παρακολούθησης δεδομένων όπως το SCADA Διανομής, MDMS κλπ. Το πιλοτικό έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα», είπε.

Σύστημα τηλεματικής και πλοήγησης

Συνέχισε λέγοντα πως «αναπτύχθηκε υπερσύγχρονη εφαρμογή Τηλεματικής, Πλοήγησης και Διαχείρισης του Στόλου οχημάτων της Αρχής στο σύστημα GIS, η οποία ενσωματώνει στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο το Ηλεκτρικό Δίκτυο, τα Οχήματα και την παρακολούθηση των συνεργείων σε πραγματικό χρόνο», για να σημειώσει πως «η εφαρμογή παράγει πλήρεις εκθέσεις συμπεριλαμβανομένων της γεωγραφικής θέσης οχημάτων, οδηγών-συνεργείων και συμβάντων».

Αναβάθμιση της εξυπηρέτησης χρηστών Δικτύου

Για την εξυπηρέτηση των χρηστών δικτύου, είπε ότι «συνεχώς αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται» και «σύντομα θα αυτοματοποιήσουμε διαδικασίες προς όφελος του χρήστη, ο οποίος θα εξυπηρετείται μέσω διαδικτύου».
«Η υποβολή των αιτήσεων για έλεγχο των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των κατοικιών και όλων των υποστατικών, θα γίνεται γρήγορα και εύκολα, διαδικτυακά μέσω της ιστοσελίδας μας. Παράλληλα βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες σύγχρονες εφαρμογές που αφορούν στη διαδικασία διαχείρισης αίτησης σύνδεσης.  Πλέον ο αιτητής δεν θα είναι απαραίτητο να προσέρχεται στα κέντρα εξυπηρέτησης για να εξυπηρετηθεί», είπε.

Αναβάθμιση της εφαρμογής EAC Mobile App

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ είπε ακόμα ότι «η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα και tablets EAC Mobile App σύντομα θα αναβαθμιστεί σύμφωνα με τον Λειτουργικό διαχωρισμό της ΑΗΚ», για να προσθέσει ότι «σκοπός είναι να προσφέρει περισσότερη, καλύτερη πληροφόρηση και νέες λειτουργίες στον καταναλωτή».

Μεταξύ άλλων, ανέφερε πως «οι πελάτες της ΑΗΚ Προμήθεια έχουν τη δυνατότητα να υπολογίζουν τη κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος για διάφορες συσκευές, να βλέπουν στοιχεία του λογαριασμού τους όπως ιστορικό κατανάλωσης και να επιλέξουν να λαμβάνουν τον λογαριασμό τους ηλεκτρονικά», ενώ σημείωσε πως «πέραν των υφιστάμενων λειτουργιών, θα παρέχεται η δυνατότητα σε χρήστες δικτύου να καταχωρούν ηλεκτρονικά την ένδειξη του μετρητή τους».

Υπηρεσία Εύκολης Πληρωμής

Οι Βλάβες και οι προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος, μια ιδιαίτερη χρήσιμη λειτουργία, θα παρουσιάζονται με νέο πιο φιλικό τρόπο.

Το αναβαθμισμένο EAC Mobile App, αναμένεται να είναι διαθέσιμο τον Αύγουστο 2021.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κωμοδρομος αναφέρθηκε και στην Υπηρεσία Εύκολης Πληρωμής, στη συνεργασία ΑΗΚ με Ταχυδρομεία, στην αναβαθμισμένη Τεχνολογία, στην αναβάθμιση Οδικού Φωτισμού, στα έξυπνα φωτιστικά και τους έξυπνους πάσσαλλους, στην υπηρεσία e-charge, στην εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Συστημάτων στα Σχολεία της Κύπρου, καθώς και στο Κέντρο Έρευνας και Καινοτομίας.

Διαβάστε επίσης: Υπ. Εργασίας: Ανυπόστατες οι βολές του ΑΚΕΛ για τον θεσμό του ΕΕΕ

Keywords
αηκ, αηκ, ζημια, υπουργείο παιδείας, διακοπες ρευματος, κυπρος, γνώμονα, απε, οφείλεται, ηλεκτρονική, σχολεια, νέα, long, major, προσφορες, ραεκ, data, ηλεκτρικος, mobile, tablets, ακελ, σταση εργασιας, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, Καλή Χρονιά, θεμα εκθεσης 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, αξιολογηση, ημερομήνια, ηλεκτρονική, ακρωτηρι, δωρεαν, εμπορικη, κινητα, κινητα τηλεφωνα, κυπρου, πλαισιο, υπουργείο παιδείας, φωτιστικα, αγορα, αυξηση, ακελ, απε, αφαιρεση, γινεται, γνώμονα, γραφεια, δυνατοτητα, δικτυο, δικτυα, ευκολα, ειπε, εκθεσεις, εργα, εξελιξη, εξυπηρετηση, εξοδα, επικοινωνια, ετος, εφαρμογες, τεχνολογια, υπηρεσια, ιστορικο, κεφαλαιο, κτιρια, λειτουργια, λογο, μηνες, μειωση, οραμα, οφελος, οφείλεται, οχηματων, οχηματα, πεδιο, περιβαλλον, περιφερειακο, προβληματα, πωλησεις, συντομα, συντηρηση, σχεδια, τιμη, υλοποιηση, ψηφιακο, mobile, data, δικαιωματα, εφαρμογη, ευθεια, εξυπνα, εμφαση, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, υπουργειο, μελετη, ραεκ, tablets, υγειας
Τυχαία Θέματα
Ζημιά, €198, 2020, ΑΗΚ,zimia, €198, 2020, aik