Ζελένσκι: Τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα πως τα στρατεύματα του Κιέβου "προχωρούν" στην αντεπίθεσή τους εναντίον των ρωσικών δυνάμεων, απορρίπτοντας τις επικρίσεις Δυτικών αξιωματούχων που λένε πως η Ουκρανία ανακτά έδαφος με πολύ αργούς ρυθμούς.
Η πολυαναμενόμενη αντεπίθεση, που πλησιάζει σε διάρκεια τους τρεις μήνες, έχει ανακαταλάβει τουλάχιστον δώδεκα χωριά αλλά καθόλου σημαντικούς οικισμούς, με τους στρατιώτες να παρεμποδίζονται από τα τεράστια ρωσικά ναρκοπέδια και αμυντικές γραμμές.
Αυτήν την εβδομάδα, μη κατονομαζόμενοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ εξέφρασαν απογοήτευση για την αργή πρόοδο της επιχείρησης, φθάνοντας μέχρι του σημείου να κατηγορήσουν την ουκρανική στρατηγική, σύμφωνα με δυτικές αναφορές που προκάλεσαν την οργή του Κιέβου.
"Οι ουκρανικές δυνάμεις προχωρούν. Παρόλα αυτά, και ανεξάρτητα του τι λέει ο οποιοσδήποτε, προωθούμαστε, και αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Είμαστε σε κίνηση", έγραψε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή Telegram.
Ορισμένοι φοβούνται πως η υποστήριξη της Δύσης θα αρχίσει να κλονίζεται καθώς ο πιο ψυχρός και υγρός καιρός θα επιβραδύνει την πρόοδο στο πεδίο της μάχης αργότερα φέτος. Η Δύση έχει δαπανήσει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει την αντεπίθεση και το Κίεβο λέει ότι χρειάζεται περισσότερα.
Η ορμή στο ουκρανικό πεδίο της μάχης αυξήθηκε ελαφρά σε ένα τμήμα του νοτιοανατολικού μετώπου στη Ζαπορίζια όπου η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ δήλωσε χθες, Παρασκευή, πως τα στρατεύματα του Κιέβου διέσπασαν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι υπήρξε "αξιοσημείωτη επιτυχία" από την Ουκρανία στην περιοχή, αν και η Μαλιάρ προειδοποίησε πως τα στρατεύματα του Κιέβου έφθασαν σε πιο βαριά οχυρωμένες θέσεις στην άλλη πλευρά, αφού διέσπασαν τις γραμμές.
Στην καθημερινή ενημέρωσή του για τις εξελίξεις στο πεδίο της μάχης, ο ουκρανικός στρατός δεν ανάφερε κάποια νέα σημαντική πρόοδο, αλλά είπε πως τα στρατεύματα συνεχίζουν να προωθούνται προς την Μελιτόπολη, ένα σημαντικό υπό ρωσική κατοχή αστικό κέντρο στην περιοχή της Ζαπορίζια.
Ανέφερε 45 συγκρούσεις με μάχες στις πρώτες γραμμές τις τελευταίες 24 ώρες και είπε πως οι συγκρούσεις μαίνονται στα ανατολικά, όπου τα ουκρανικά στρατεύματα απέκρουσαν πολλές ρωσικές επιθέσεις.
Η Ρωσία περιγράφει ήδη την ουκρανική αντεπίθεση ως αποτυχημένη. Το Κίεβο υποστηρίζει πως προωθείται σκόπιμα αργά ώστε να ελαχιστοποιήσει τις απώλειες, και πως η προώθησή του περιπλέκεται σε μεγάλο βαθμό από την έλλειψη σύγχρονης αεροπορικής ισχύος.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αποχώρηση από το "Καλημέρα Ελλάδα" και από τον ΑΝΤ1: "Εις το επανιδείν..."
- ΣΥΡΙΖΑ: Άλλαξαν δύο υπογραφές από τις 30 για την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη
- Κυριάκος Μητσοτάκης: Κλειδώνει το πακέτο ΔΕΘ – Τι θα περιλαμβάνει
- Σπυροπούλου-Σταθοκωστόπουλος: Βαφτίζουν σήμερα τον γιο τους!
- Φωτιά τώρα στην Κορινθία
- Τα είπε όλα με λίγες λέξεις ο Νίκος Γκάλης για τον αποκλεισμό της Εθνικής
- Κώστας Φαλελάκης: «Είμαι σε σχέση, θα ξαναφτιάξω τη ζωή μου με τις ευλογίες του Μηνά Χατζησάβα»
- Ημαθία: Πώς συνέβη το τροχαίο στην Αλεξάνδρεια με θύμα τον αστυνομικό - Σκοτώθηκε εν ώρα υπηρεσίας
- ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δύο αλλαγές στη λίστα των 30 υπογραφών για την υποψηφιότητα Κασσελάκη
- Η Ευλαμπία Ρέβη καλωσόρισε τον Σπύρο Χαριτάτο: «Σε ευχαριστώ γιατί στους τίτλους είναι μπροστά το όνομά μου»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Μέτρα ασφαλείας για επίσκεψη Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας από Αστυνομία
- Ολοκληρώνονται σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες του M&I Forum
- ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που κουκουλοφόροι επιτίθενται σε άστεγο στη Λεμεσό
- Υπό 4ήμερη κράτηση οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεμεσό
- Ζελένσκι: Τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων
- Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δύο λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
- ΕΛΑΜ για επεισόδια Λεμεσού: Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας
- Μέτρα από διεθνή κοινότητα για Αρτσάχ ζήτησαν Αρμένιοι διαδηλωτές στην Κύπρο
- Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία λέει ο ΥΠΟΙΚ
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Ζελένσκι: Τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται εναντίον των ρωσικών δυνάμεων
- Υπό 4ήμερη κράτηση οι συλληφθέντες για τα επεισόδια στη Λεμεσό
- Ολοκληρώνονται σήμερα στη Λεμεσό οι εργασίες του M&I Forum
- ΒΙΝΤΕΟ: Η στιγμή που κουκουλοφόροι επιτίθενται σε άστεγο στη Λεμεσό
- Μέτρα ασφαλείας για επίσκεψη Πρωθυπουργών Ισραήλ και Ελλάδας από Αστυνομία
- Δόθηκαν στην κυκλοφορία οι δύο λωρίδες στον αυτοκινητόδρομο Πάφου-Λεμεσού
- Μέτρα από διεθνή κοινότητα για Αρτσάχ ζήτησαν Αρμένιοι διαδηλωτές στην Κύπρο
- Η Κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει την οικονομία λέει ο ΥΠΟΙΚ
- ΕΛΑΜ για επεισόδια Λεμεσού: Καταδικάζουμε κάθε μορφή βίας
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ευ. Τσακαλώτος: Να χτίσουμε την ηγεμονία στη κοινωνία, με το πρόγραμμα, τις ιδέες και τις αξίες της Αριστεράς
- ΣΥΡΙΖΑ: Οι πέντε υποψηφιότητες για την ηγεσία και τα μηνύματά τους
- Νέες ταυτότητες: Έτσι θα είναι η μπροστά και πίσω όψη – Ποια στοιχεία θα αναγράφουν
- Διαρκές Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Δύο διορθώσεις στη λίστα των 30 υπογραφών για την υποψηφιότητα Κασσελάκη
- Κομισιόν για πυρκαγιές: «Ελλάδα, δεν είσαι μόνη – Συνεχίζουμε να σε βοηθάμε»
- Ακόμα και τρία χρόνια οι αναμονές για χειρουργείο
- Κομισιόν για πυρκαγιές: «Ελλάδα δεν είσαι μόνη» - Η βοήθεια μέσω του rescEU
- Νίκος Παππάς: Να σηκώσουμε ένα τεράστιο κύμα συμμετοχής και δημοκρατίας
- Κωνσταντίνος Φίλης: Πόσο θα πιέσει η Δύση για «λύση» στα ελληνοτουρκικά;