ΥΠΠ Ελλάδας- Κύπρου: Συνεργασία για ανάδειξη ελληνικού πολιτισμού

Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού και Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας συμφώνησαν την Τρίτη στην Λευκωσία να συνεργαστούν βάσει στρατηγικής και πολιτικού σχεδιασμού για την ανάδειξη σε παγκόσμια κλίμακα της διαχρονίας του ελληνικού πολιτισμού με την εμπλοκή και του απόδημου ελληνισμού.

Κώστας Χαμπιαούρης και Μάρκος Μπόλαρης συναντήθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού με επίκεντρο

την μεταξύ τους συνεργασία και τις από κοινού συνέργειες, «έτσι ώστε να έχουμε αποτελέσματα, να έχουμε καρπούς»,, δήλωσε ο Έλληνας ΥΦΕΞ.

Ο Μάρκος Μπόλαρης προέβη σε δηλώσεις, μετά την συνάντηση, στο Κυπριακό και Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ – ΑΠΕ) ενώ το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσε και γραπτή ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία, «ο κ. Χαμπιαούρης, καλωσόρισε τον Υφυπουργό στην Κύπρο, κάνοντας αναφορά στις διαχρονικά άριστες σχέσεις Κύπρου και Ελλάδας σε όλους τους τομείς».

Επίσης, ο Έλληνας Υπουργός παρουσίασε την πρότασή του για περαιτέρω συνεργασία και διακήρυξη των αρχών πολιτισμού Λευκωσίας – Αθηνών, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ή νέων δικτύων για προβολή του ελληνικού πολιτισμού, όπως οι απόδημοι και η Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο κ. Χαμπιαούρης είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας, «μέσω του Γραφείου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και σε συνεργασία με όλες τις Διευθύνσεις, καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες και αναπτύσσει πολύ συγκεκριμένες δράσεις που αφορούν στον τομέα της πολιτιστικής διπλωματίας».
Στις δηλώσεις του, ο Έλληνας ΥΦΕΞ είπε ότι «η προσέγγιση και η άποψη την οποία έχουμε είναι πως ο Ελληνισμός, στον τομέα του πολιτισμού, στην ιστορική του διαχρονία στους αιώνες και μέχρι σήμερα, είναι μία δύναμη παγκόσμια που θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε με όρους άλλους, δύναμη πυρηνικής ισχύος στον χώρο του πολιτισμού».

Σημείωσε ότι στον πολιτιστικό τομέα, «στον οποίο ο Ελληνισμός έχει να δείξει πολιτισμό από τα χρόνια των Μινωιτών μέχρι τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Ρίτσο, τον Θεοδωράκη και άλλους ‘μεγάλους’ σε όλες τις μορφές της τέχνης, χρειαζόμαστε συντονισμό δυνάμεων σε ένα άλλο επίπεδο».

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Μπόλαρης, «θα μπορέσουμε με πολιτική και στρατηγική υλοποίησης να δείχνουμε την διαχρονία του ελληνικού πολιτισμού καθώς και την προτεραιότητα, ακριβώς, που έδωσε στον άνθρωπο και στη δημοκρατία, ο ελληνικός πολιτισμός».

Ο ΥΦΕΞ της Ελλάδος είπε ότι το εγχείρημα θα έχει «εξαιρετική επιτυχία γιατί ο ελληνισμός, οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι έχουμε ένα αρτιότατο δίκτυο σε όλο τον κόσμο, τους απόδημους Έλληνες, τους Έλληνες του κόσμου, τον οικουμενικό ελληνισμό και με ένα σωστό σχεδιασμό θα τους έχουμε αρωγούς ώστε να συνδράμουν στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού».

Ερωτηθείς για την υστέρηση που παρατηρείται στις έδρες ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμια του εξωτερικού εν αντιθέσει με την μεγάλη δραστηριότητα που αναπτύσσει Τουρκία, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε το γεγονός ότι «έχει καταγραφεί στον διεθνή χώρο και σε Ευρώπη και σε Αμερική μια υστέρηση γενικότερα στις κλασικές σπουδές και μια προτίμηση στις σπουδές σε θετικές επιστήμες και ειδικά σε ό,τι έχει σχέση με τα ηλεκτρονικά και τα διαδικτυακά».

Πρόσθεσε ότι «δεν είναι δηλαδή υστέρηση απλά των ελληνικών σπουδών, υπάρχει θέμα υστέρησης όλων των φιλολογικών σπουδών, είτε αφορούν αρχαίες γλώσσες είτε σύγχρονες».

«Εμείς γνωρίζουμε ότι με λίγες δυνάμεις, έχουμε ένα σημαντικό δίκτυο με έδρες ελληνικών σπουδών σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Ασία, Αυστραλία» είπε ο Έλληνας ΥΦΕΞ για να προσθέσει ότι «είναι άλλο το να λειτουργούμε αυθόρμητα και παρορμητικά επειδή η συγκυρία έφερε σε ένα πανεπιστήμιο να έχουμε κάποιες δυνάμεις».

Όπως είπε ο Μάρκος Μπόλαρης, «άλλο είναι να στηρίζουμε αυτές τις δυνάμεις επί χάρτου και με σχεδιασμό εκεί όπου η πολιτική έχει την δυνατότητα να θέσει προτεραιότητες, ανάλογα και με τη σημαντικότητα και τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που έχει το κράτος».

Απαντώντας σε ερώτηση για το διαχρονικό αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο στον φυσικό τους χώρο, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε ότι «έχει μεγάλη σημασία να περάσουμε από το στάδιο της διεκδίκησης με αυθορμητισμό αυτών που μας ανήκουν και να οργανώσουμε πολιτική στρατηγική και να δώσουμε δείγματα αυτής της εφαρμοσμένης πολιτικής και στρατηγικής στον κόσμο».

«Ο τομέας των αριστουργημάτων που αποτυπώθηκαν πάνω στο μάρμαρο στον Παρθενώνα μπορεί να είναι ένα δείγμα τέτοιας πολιτικής αλλά θα μπορούσαμε να πούμε όχι δεκάδες, ή εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες είναι τα δείγματα γιατί ο ελληνισμός και στην αρχαιότητα και στους ρωμαϊκούς χρόνους και εκκλησιαστικά στην οικουμενική διάσταση της ορθοδοξίας, είναι παρών και είναι παρών με αξιώσεις αριστείας και αυτό πρέπει να αποδείξουμε» είπε, ο Έλληνας Υφυπουργός Εξωτερικών.

Έγινε, επίσης μνεία, στην εκστρατεία που διοργάνωσε το ΚΥΠΕ για συλλογή υπογραφών υπέρ της επιστροφής στην Αθήνα των γλυπτών του Παρθενώνα από το Λονδίνο, μετά την βίαιη αρπαγή τους από τον Λόρδο Έλγιν το 1806.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα