Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ κι επισήμως ο Ουίλμπουρ Ρος

Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ και “με τη βούλα” είναι ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου Ουίλμπουρ Ρος, καθώς ο νεοεκλεγής Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα την κυβέρνηση με την οποία θα ξεκινήσει να ηγείται της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Η υπουργοποίηση Ρος δεν αποτέλεσε έκπληξη,

καθώς από την ημέρα εκλογής του Τραμπ, μέχρι και την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης, το όνομα του φιγουράριζε σε πολύ επιφανή θέση στη λίστα με τους επικρατέστερους. Εξάλλου, πηγές τις οποίες επικαλέστηκε τις προηγούμενες ημέρες η Wall Street Journal, ήθελαν το Ρος να έχει κλειδώσει τη θέση εξ αρχής.

Ο νέος Υπουργός Εμπορίου, έχει ιδιαίτερα καλή εικόνα τόσο για την Κύπρο, όσο και για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς ανήκει στο γκρουπ διεθνών επενδυτών που επένδυσαν στη Eurobank το 2014 και συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση κυπριακών και ιρλανδικών τραπεζών, με ιδιαίτερα επιτυχημένα αποτελέσματα, όπως ο ίδιος έχει ισχυριστεί.

Εξάλλου, διατηρεί τη θέση του Αντιπροέδρου του ομίλου της Τράπεζας Κύπρου, με την τελευταία να υποδέχεται το νέο με ιδιαίτερη ικανοποίηση, χαιρετίζοντας τις εξελίξεις.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Ζόζεφ Άκερμαν, σε μήνυμα του συγχαίρει τον Ουίλμπουρ Ρος για την ανάληψη του χαρτοφυλακίου για το εμπόριο των ΗΠΑ.

“Έχουμε δουλέψει μαζί στην Τράπεζα Κύπρου τα προηγούμενα χρόνια κι αυτό που έχω διαπιστώσει, είναι η τεράστια συμβολή του Ρος στην επιτυχημένη ανάκαμψη του ομίλου”, ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος Τραμπ έχει κάνει μια εξαιρετική επιλογή.

Πώς επηρεάζεται η Κύπρος

Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου από τον Ρος έχει αναθερμάνει τις ελπίδες για την ανάπτυξη μιας μεγαλύτερης γέφυρας επικοινωνίας και δεσμών, ανάμεσα στην αμερικανική και την κυπριακή κυβέρνηση, σε μια εποχή που η προσέλκυση επενδύσεων είναι ένα από τα δυνατότερα χαρτιά που μπορεί να παίξει η κυπριακή οικονομία, για να επιτύχει την ανάκαμψή της.

Εξάλλου, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, όπου η Κύπρος θεωρείται πυλώνας σταθερότητας και ενεργειακός κόμβος, οι προκλήσεις και οι προοπτικές που ανοίγονται για τη στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών, είναι σημαντικές.

Επιπλέον, οι προοπτικές που διαφαίνονται για την Κύπρο, εν όψει της διατλαντικής συμφωνίας εμπορίου, γνωστή και ως TTIP, ανάμεσα σε Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ, ενδέχεται να τη φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην αμερικανική αγορά, δίνοντάς της ένα μικρό προβάδισμα έναντι άλλων χωρών που θα συμβάλουν στην υλοποίηση αυτού του μεγαλόπνοου σχεδίου.

Ποιος είναι ο Ουίλμπουρ Ρος

Ο 79χρονος επιχειρηματίας κατάγεται από το Νιου Τζέρζει κι έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Yale και του Harvard. Είναι πρόεδρος της W.L.Ross &Co με πολυετή εμπειρία στις επενδύσεις και συγκεκριμένα σε επενδύσεις σε χρεοκοπημένες και προς αναδιάρθρωση επιχειρήσεις. Επιπλέον, έχει ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στις υπό κρίση χώρες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και φυσικά η Κύπρος, γνωρίζοντας σε βάθος τα τραπεζικά συστήματα των χωρών που πέρασαν ξυστά από το χείλος της χρεοκοπίας.

Ωστόσο, ο ίδιος έγινε ιδιαίτερα γνωστός για την αναδιάρθρωση χρεοκοπημένων επιχειρήσεων, σε τομείς όπως η βιομηχανία του χάλυβα, του άνθρακα, οι τηλεπικοινωνίες, η υφαντουργία αλλά και οι ξένες, εκτός ΗΠΑ, επενδύσεις.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Ουίλμπουρ Ρος για το 2014 βρισκόταν στη λίστα με τους δισεκατομμυριούχους του κόσμου, με περιουσία που άγγιζε τα $2,9 δισεκατομμύρια.

Κάποτε Δημοκρατικός, τώρα με τους Ρεπουμπλικάνους

Ο νυν Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, με την Ρεπουμπλικανική Κυβέρνηση Τραμπ, κάποτε υπήρξε “Δημοκρατικός”, υπό την έννοια ότι διετέλεσε μέλος της επιτροπής, αρμόδιας για τις επενδύσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία, υπό τη διοίκηση του τότε Προέδρου Μπιλ Κλίντον. Είναι επίσης γνωστό, ότι ο μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Κύπρου, υπήρξε εγγεγραμμένο μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ, έχοντας κατά το παρλθόν οργανώσει καμπάνες υπέρ της Χίλαρη Κλίντον στη Νέα Υόρκη.

Στη συνέχεια, υπήρξε σύμβουλος στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων για τον Δήμο της Νέας Υόρκης, επί δημαρχίας Ρούντι Τζιουλιάνι, ο οποίος υπήρξε από τους πρώτους που στήριξαν τον Ντόναλντ Τραμπ για την Προεδρία, με τις πρώτες πολιτικές επαφές ανάμεσα σε Ρος και Τραμπ να εγκαθιδρύονται δια αυτής της οδού.

Από την αρχή κοντά στον Τραμπ

Ο Ουίλμπουρ Ρος, σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, είχε μεγάλη εμπλοκή στην προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως σε θέματα οικονομικής πολιτικής. Στην ίδια ομάδα, φέρονται να ήταν και άλλοι επιχειρηματίες κι επενδυτές, όπως ο Harold Ham, ο John Paulson και ο Tom Barrack.

Ωστόσο, η γνωριμία των δύο χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘80, καθώς ο Ρος ξεκίνησε ουσιαστικά την καριέρα του στην εταιρία Rothschild Inc, αναλαμβάνοντας το τμήμα αναδιάρθρωσης και χρεοκοπίας. Τότε, ο Τραμπ είχε έρθει αντιμέτωπος με τον κίδνυνο της χρεοκοπίας, καθώς αντιμετώπιζε οικονομικές δυσκολίες στον τομέα της αγοράς ακινήτων, αλλά και τις επιχειρήσεις του στη Νέα Υόρκη. Ο Ρος, φαίνεται ότι τον είχε καθοδηγήσει και συμβουλεύσει κατάλληλα, έτσι ώστε ο νυν πρόεδρος κατάφερε να διατηρήσει τον έλεγχο των περίφημων καζίνο, αλλά και να αναδιαρθρώσει τις επιχειρήσεις που αντιμετώπιζαν πρόβλημα.

Follow @christos_mich

Keywords
Τυχαία Θέματα