Υπόθεση 15χρονου: «Φώναζε για βοήθεια»-«Ο πατέρας του απείλησε λειτουργό»

Για την υπόθεση θανάτου του 15χρονου στην Λευκωσία μίλησαν στις «Τομές στα Γεγονότα» η βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, και η πρώην διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας, Ευανθία Παπασάββα.

Παίρνοντας τον λόγο, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου ανέφερε ότι «ένα 15χρονο παιδί φώναζε για βοήθεια αλλά του γύρισαν όλοι την πλάτη. Ήταν απεγνωσμένο. Προειδοποίησε τους πάντες». Στην συνέχεια ανέφερε ότι οι Υπηρεσίες είχαν όλα τα εργαλεία στα χέρια τους για να κάνουν παρεμβάσεις, αφού ο νόμος τους δίνει τα εργαλεία να βοηθήσουν

τα παιδιά. Εν μια νυχτί μετά το περιστατικό τα απομάκρυναν, συμπλήρωσε. Μάλιστα, χαρακτήρισε ανοησίες τα περί αντιρρήσεων της οικογένειας, αφού μπορούν να παρακαμφθούν δια νόμου όταν τα παιδιά ζουν σε άθλιο περιβάλλον. «Αυτό το παιδί έπρεπε να ζήσει, να χαίρεται τη ζωή του», ανέφερε χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Συνέχισε τονίζοντας ότι πρέπει να σταματήσουν να γίνονται αποσπάσεις από το Γραφείο Ευημερίας, αφού οι ελλείψεις της ίδιας της Υπηρεσίας είναι μεγάλες. Επίσης, χαρακτήρισε την διευθύντρια της Υπηρεσίας «απογοητευτική», ενώ κατήγγειλε ότι από το πρωί προσπαθεί να καλύψει το τμήμα της. Αναφέρθηκε στον τρόπο λειτουργίας του Γραφείου, εξηγώντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνεται μια έκθεση για ένα περιστατικό και να την «πετάμε». Μάλιστα, κατήγγειλε την  Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ), Μαρία Κυρατζή ότι δεν ελέγχει το τμήμα της.

Από την άλλη, η πρώην διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας, Ευανθία Παπασάββα, είπε ότι κατά την περίοδο που βρισκόταν στη συγκεκριμένη θέση είχε ζητήσει αύξηση προσωπικού, ενώ τόνισε ότι το τμήμα πάντα ήταν υποστελεχωμένο, αφού αντλούσαν υπαλλήλους για άλλα τμήματα. Αν και τα προβλήματα πλέον είναι πολύπλοκα, στο Γραφείο έχουν προσληφθεί άτομα με άλλες ειδικότητες και όχι κοινωνικοί λειτουργοί, συμπλήρωσε. Μάλιστα, φαίνεται ότι οι λειτουργοί της πρώτης γραμμής δεν είναι ειδικευμένο προσωπικό, δεν έχουν τα προσόντα να δουλέψουν με οικογένειες. «Είναι σαν να γίνονται πρώτες βοήθειες, άστο αυτό και κάνε το άλλο», ανέφερε χαρακτηριστικά. Πρότεινε, μάλιστα, την δημιουργία πολυθεματικών ομάδων σε συνεργασία με άλλες υπηρεσίας όπως το Υπουργείο Υγείας και την Αστυνομία. Τέλος, έθιξε το πρόβλημα της προστασίας των λειτουργών, αφού στην περίπτωση του 15χρονου φαίνεται ότι ο πατέρας του είχε απειλήσει λειτουργό ότι «εάν ξαναπάει, θα τον σκοτώσει».

Καταληκτικά, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι βλέπει ένα μοτίβο συμπεριφοράς, «την περασμένη φορά μαζεύαμε πτώματα από την λίμνη, τώρα έχουμε ένα νεκρό παιδί στα χέρια μας».

Να σημειωθεί ότι προηγουμένως σε ρεπορτάζ της η δημοσιογράφος, Έλενα Λουκά, έθιξε την ανυπαρξία του κράτους, με υπηρεσίες που αδυνατούν ν' αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά περιπτώσεις που χρήσουν ειδικής μεταχείρισης, αλλά και το σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας, έφερε στην επιφάνεια ο αδόκητος θάνατος ενός 15χρονου παιδιού.

 Οι ελπίδες ότι θα σπάσει το απόστημα της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας, μέχρι αναλγησίας,  για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν φρούδες.

 'Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και θα κληθεί να διερευνήσει η επίτροπος διοικήσεως, καταδεικνύουν περίτρανα ότι τα προβλήματα, σε όλα τα επίπεδα, ήταν γνωστά. Παρόλα αυτά, επιδείχθηκε αδράνεια, απραξία,  ενδεχομένως και αμέλεια, με τις ευθύνες να είναι ασήκωτες.

  Δείτε το ρεπορτάζ:

Keywords
Τυχαία Θέματα