Υπολογισμός εισοδήματος δημοσίων υπαλλήλων&φοιτητική χορηγία

Αναφορικά με την παροχή φοιτητικής χορηγίας, σύμφωνα με την τον περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμο, Ν. 188(Ι)/2011, όπως τροποποιήθηκε, ανακύπτει και τίθεται μείζον ζήτημα ορθολογιστικής κοινωνικής πολιτικής αναφορικά με τον συνυπολογισμό στο ακαθάριστο οικογενειακό εισόδημα του ποσού της μόνιμης μείωσης απολαβών, καθώς αδικαιολόγητα και αντίθετα στο περί δικαίου αίσθημα συνυπολογίζεται και συμπεριλαμβάνεται ποσό και στοιχείο ουσιαστικά ανύπαρκτο και αρνητικό, αφού πρόκειται για καθαρά πλασματικό και απρόσφορο εισοδηματικό «πόρο», που εκ προοιμίου δεν έχει γνώρισμα πηγής εισοδήματος, αφού

ο μισθός έχει θεμελιακά αναδιαμορφωθεί, διατηρώντας, απλά, το λογιστικό του χαρακτήρα.

Άλλωστε, «ως εισόδημα νοούνται όλα τα πραγματικά έσοδα κάθε πηγής, που προκύπτουν από την οικονομική δραστηριότητα του φορολογούμενου μέσα σε μια ορισμένη χρονική περίοδο, τα οποία συνιστούν την εισροή της αγοραστικής του δυνάμεως (Διον. Καράγιωργα, παραδόσεις Δημοσίας Οικονομίας, τεύχος Β΄, σελ. 249 επ.)» (Αριθ. 1429/1988 Διοικητικό Πρωτοδικείο ΑΘηνών, ΔΦΟΡΝΟΜΟΘ/1989 (639), Διοικ. Πρωτ. Αθ. 959/1988, ΔΦΟΡΝΟΜΟΘ/1990 (51), Διοικ. Πρωτ. Αθ. 8990/1987 (Μονομ.) ΛΟΓΙΣΤΗΣ/1988 (720).

Προς τούτο συνηγορεί και το γεγονός ότι το ποσό της μείωσης απολαβών εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, κατ' Άρθρο 7 του περί της Μείωσης των Απολαβών και των Συντάξεων των Αξιωματούχων, Εργοδοτουμένων και Συνταξιούχων της Κρατικής Υπηρεσίας και του Ευρύτερου Δημόσιου Τομέα Νόμου του 2012, Ν. 168(Ι)/2012, όπως τροποποιήθηκε.

Άλλωστε, υπό τα δεδομένα αυτά ούτε και ο σκοπός του νόμου εξυπηρετείται και συναφώς ουσιαστικά φαλκιδεύεται η δυνατότητα πρόσβασης στην άντληση της ευεργετικής παροχής του περί Παροχής Φοιτητικής Χορηγίας Νόμου, Ν. 188(Ι)/2011, όπως τροποποιήθηκε και αναιρεί τον χαρακτήρα της κοινωνικής του παροχής.

O Δημοσθένης Στεφανίδης είναι Δικηγόρος

Tα σχόλια αντιπροσωπεύουν την προσωπική γνώμη των συγγραφέων τους και όχι αυτή του Sigmalive.com

Keywords
Τυχαία Θέματα