ΥΠΟΙΚ: Η ΕΕ να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής
Πρωτεύων στόχος θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση από την ΕΕ, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.
Ο κ. Κεραυνός μιλουσε στη Βουδαπέστη όπου συμμετείχε στις εργασίες του Eurogroup καθώς και του Άτυπου Συμβουλίου Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων της ΕΕ (Ecofin) που ολοκληρώθηκαν το Σάββατο.
Ανακοίνωση από το Υπουργείο αναφέρει ότι ο Υπουργός συμμετείχε στις εργασίες της Ευρωομάδας (Eurogroup), όπου οι Υπουργοί ενημερώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις τελευταίες μακροοικονομικές εξελίξεις στην ζώνη του Ευρώ.
Σύμφωνα με την ανάλυση των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, η οικονομία της ευρωζώνης, κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, συνέχισε να παρουσιάζει θετικό ρυθμό ανάπτυξης ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να βρίσκεται σε χαμηλό επίπεδο, ενώ ο πληθωρισμός μειώνεται, στη βάση των εαρινών προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει η ανακοίνωση.
Προσθέτει ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η κυπριακή οικονομία κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους παρουσίασε ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 3.7% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ο ρυθμός αυτός ήταν ο δεύτερος υψηλότερος ανάμεσα στα κράτη μέλη της ευρωζώνης και ο τρίτος υψηλότερος στο σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ.
Το άτυπο Ecofin ξεκίνησε με γεύμα εργασίας, στο οποίο οι Υπουργοί Οικονομικών αντάλλαξαν απόψεις με την Διευθύντρια του ΔΝΤ κα Kristalina Georgieva, σε σχέση με τις νέες ευκαιρίες χρηματοδότησης για την υποστήριξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα, προκείμενου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις σημερινές παγκόσμιες προκλήσεις, όπως είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.
Ο κ. Κεραυνός επεσήμανε ότι η στήριξη των χωρών με χαμηλά εισοδήματα θα πρέπει να συνεχιστεί, συνοδευόμενη από τη δημιουργία υποδομών παραγωγικών μονάδων και τεχνικής βοήθειας. Τέτοιες πολιτικές θα είναι κατάλληλες, σημείωσε, οδηγώντας σε αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα είναι επωφελείς και στην επίτευξη των κύριων πολιτικών της ΕΕ, όπως η πράσινη μετάβαση και η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Εν συνεχεία οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις όσον αφορά στη βιώσιμη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης. Επισημάνθηκε ότι για την επίτευξη των στόχων πράσινης μετάβασης θα χρειαστούν μεγάλες επενδύσεις, και δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, είναι απαραίτητη η ταυτόχρονη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Από την πλευρά του ο κ. Κεραυνός αναγνώρισε τη σημασία των ιδιωτικών επενδύσεων για την επίτευξη των στόχων της πράσινης μετάβασης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο σχεδιασμός των δημοσίων επενδύσεων δεν θα πρέπει να απειλεί τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι στην περίπτωση κρατών μελών με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Κύπρου – όπως ο νησιωτικός χαρακτήρας και η απόσταση από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ – οι ανάγκες για δημόσιες επενδύσεις είναι ακόμα μεγαλύτερες, ασκώντας αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις.
Ο κ. Κεραυνός υπέδειξε ότι προτάσεις όπως το νομοθετικό πακέτο « Fit for 55» δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες των μικρών κρατών και ανέφερε ως παράδειγμα την υποχρέωση επιβολής φορολογίας στα καύσιμα κίνησης, την ίδια ώρα που η Κύπρος δεν διαθέτει επαρκές δίκτυο δημόσιας συγκοινωνίας.
Καταλήγοντας, σημείωσε ότι πρωτεύων στόχος θα πρέπει να είναι η χρηματοδότηση από την ΕΕ, επενδύσεων σε τεχνολογίες αιχμής, οι οποίες θα συνεισφέρουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων κλιματικής ουδετερότητας, βελτιώνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Τέλος, οι υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με τις επιδράσεις των δημογραφικών αλλαγών στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους. Όπως διαπιστώθηκε, οι δημογραφικές αλλαγές θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον μελλοντικό σχεδιασμό των δημοσιονομικών πολιτικών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Έλενα Τοπαλίδου: Δύο χρόνια από τον θάνατο του μπαμπά της - "Θα σε πάρω στις 11 μπαμπά"
- Γιάννης Αντετοκούνμπο: Με την κόρη του σε σούπερ μάρκετ στη Χαλκηδόνα – Δείτε φωτογραφίες
- Πάλεψε αλλά δεν τα κατάφερε ο Θάνος
- Άνω Βροντού Σερρών: Ο «μαύρος θησαυρός» που καλλιεργείται σε υψόμετρο 1.200 μέτρων
- LIVE ο τελικός του Σούπερ Καπ: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ
- Αλαβάνος για Κασσελάκη: «Μου προκαλεί γέλιο»
- Θρήνος στην Ελασσόνα για την 52χρονη που έχασε τη ζωή της σε δυστύχημα στην Εγνατία Οδό
- Μελίνα Νικολαΐδη – Δημήτρης Φιντιρίκος: Η πρώτη κοινή φωτογραφία στα social media
- Επιστήμονες ανακάλυψαν ήπειρο που αγνοούνταν για 375 χρόνια
- «Φοβάμαι για τη ζωή μου» λέει η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύζυγό της στην Κρήτη – «Αν τον αφήσουν ελεύθερο θα τη σκοτώσει»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Πυρκαγιά στο Ζακάκι – Ορατοί καπνοί από το Mall της Λεμεσού
- Σκοπός ένα Υφ. Πολιτισμού με ποιοτική πολιτική, αναφέρει το Θέατρο Versus
- Πτήση από Λάρνακα προσγειώθηκε στην Αθήνα λόγω ραγίσματος στον ανεμοθώρακα
- Αριστοτέλους: Θα συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας με εγκλωβισμένους
- ΥΠΟΙΚ: Η ΕΕ να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής
- Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην επ. Λευκωσίας (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)
- Ουγκάντα: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της mpox ανήλθε σε 10
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- ΥΠΟΙΚ: Η ΕΕ να χρηματοδοτήσει επενδύσεις σε τεχνολογίες αιχμής
- Πυρκαγιά στο Ζακάκι – Ορατοί καπνοί από το Mall της Λεμεσού
- Αριστοτέλους: Θα συνεχιστεί ο δίαυλος επικοινωνίας με εγκλωβισμένους
- Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά στην επ. Λευκωσίας (ΦΩΤΟ&ΒΙΝΤΕΟ)
- Σκοπός ένα Υφ. Πολιτισμού με ποιοτική πολιτική, αναφέρει το Θέατρο Versus
- Πτήση από Λάρνακα προσγειώθηκε στην Αθήνα λόγω ραγίσματος στον ανεμοθώρακα
- Ουγκάντα: Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων της mpox ανήλθε σε 10
- Νύχτα παρατήρησης Σελήνης σε όλο τον κόσμο από τη ΝΑΣΑ
- Αποκοπές κυκλοφορίας αυτ/δρομου Λευκωσίας-Λεμεσού την Κυριακή λόγω εργασιών
- Αλγερία: Ο απερχόμενος πρόεδρος Τεμπούν επανεξελέγη με 84,3%
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σαρωτική η Λεβερκούζεν (4-1), γκέλα για Λειψία (0-0), ντεμπούτο με ήττα για τον Κουλιεράκη (1-2)
- H πινακίδα που βλέπουμε στους δρόμους και δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι οδηγοί - Ποιος ο ρόλος της
- Κρήτη: «Αν μείνει ελεύθερος θα έχουμε γυναικοκτονία» -Συγκλονίζει η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον πρώην σύζυγο
- Βόλος: Σκύλος το έσκασε από το σπίτι του και επιτέθηκε σε παιδιά - Στο νοσοκομείο μία 13χρονη
- Τουρκία: Θρήνος στην κηδεία της 26χρονης ακτιβίστριας που σκοτώθηκε σε διαδήλωση στη Δυτική Όχθη - Παρουσία κυβερνητικών στελεχών το τελευταίο "αντίο" (Εικόνες)
- Κρήτη: Συνεχή "εφιάλτη" ζούσε η 40χρονη που ξυλοκοπήθηκε από τον σύζυγο της - "Αν τον αφήσουν θα έχουμε κι άλλη γυναικοκτονία"
- Τροχαίο στη Θεσσαλονίκη: Πήρε εξιτήριο το δύο ετών αγοράκι που παρασύρθηκε στη Θέρμη - Δεν ξέρει τι έχει συμβεί στους γονείς του
- Νίκη Κεραμέως στα Παραπολιτικά: Εκδίδονται πάνω από 1.200 συντάξεις την ημέρα - Σε ιστορικό χαμηλό οι ληξιπρόθεσμες
- Bundesliga: Επέστρεψε με τεσσάρα στις νίκες η Λεβερκούζεν, πήρε το πρώτο της τρίποντο η Στουτγκάρδη!
- Ζημιές σε σκάφη και παραλιακές επιχειρήσεις από ισχυρούς ανέμους στον Παγασητικό