ΥΠΟΙΚ: Η δημοσιονομική εξυγίανση οδηγεί σε έξοδο από ύφεση

Η Κύπρος επιβεβαίωσε πως η δημοσιονομική εξυγίανση αν σχεδιαστεί και επιχειρηθεί σωστά δεν οδηγεί την οικονομία σε όλο και βαθύτερη ύφεση, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης σε παρουσίασή των προοπτικών της κυπριακής οικονομίας στο Παγκύπριο Συνέδριο Οικογενειακών Επιχειρήσεων της KPMG.

Όπως ανέφερε, στην περίπτωση της Κύπρου, η δημοσιονομική εξυγίανση συνδυάστηκε με την πορεία διόρθωσης

της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο από τον κύκλο της ύφεσης. Αναφέροντας ότι η έξοδος από την ύφεση και η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που υπήρξαν κορυφαίοι στόχοι πολιτικής έχουν επιτευχθεί, τόνισε παράλληλα ότι η προσπάθεια δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί.

«Στόχος μας ήταν η δημοσιονομική εξυγίανση με τρόπο όμως που θα περιόριζε το βάρος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις του τόπου μας. Τον στόχο αυτό θεωρώ πως τον έχουμε πετύχει», ανέφερε.

Ο ΥΠΟΙΚ είπε ακόμα ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα καταθέσει στη Βουλή τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2016, έναν απόλυτα ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, ο οποίος έχει περιθώριο για μια λελογισμένη αύξηση των πρωτογενών δαπανών, κυρίως των αναπτυξιακών.

Είπε παράλληλα ότι κορυφαία πρόκληση, αποτελεί η συνέχιση της προσπάθειας για διαρθρωτικές αλλαγές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, όπως η μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας, η προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή στις τηλεπικοινωνίες και στα λιμάνια αλλά και η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ως απαραίτητη προϋπόθεση για εφαρμογή του ΓΕΣΥ.

«Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη και δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού ή χαλάρωσης της προσπάθειας», ανέφερε. Σημείωσε τα προβλήματα της υψηλής ανεργίας και την πρόκληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Η αντιμετώπιση και των δύο αυτό προβλημάτων απαιτεί μεταξύ άλλων πολύ περισσότερα από δύο τρίμηνα θετικού ρυθμού ανάπτυξης», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό προϋποθέτει μια οικονομία ανταγωνιστική και παραγωγική χωρίς τις υπερβολές και τις ανισοσκέλειες του πρόσφατου παρελθόντος.

Τα πιο πάνω, είπε, δεν είναι μόνο πρόνοιες του μνημονίου, αλλά αποτελούν κυρίως απαραίτητες προϋποθέσεις για την διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας της Κύπρου, είναι αλλαγές που τις έχει ανάγκη ο τόπος και η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τις προωθήσει.

«Σημαντικότερη όλων είναι η νέα αντίληψη ευθύνης και αξιοπιστίας που πρέπει να επικρατήσει τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Οι νοοτροπίες και πρακτικές του παρελθόντος μας οδήγησαν στο χείλος της καταστροφής. Μια νέα προσέγγιση και μια νέα πολιτική ήδη έχει αντιστρέψει την πορεία διολίσθησης και ήδη έχει δημιουργήσει θετικές προοπτικές», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, την ίδια ώρα, ότι στην οικονομική πολιτική δεν χωρούν οι λαϊκισμοί ούτε και τα συνθήματα, ούτε οι λογικές του δογματισμού ή των άκρων.

«Και δεν έχουν σίγουρα θέση προσεγγίσεις ανεύθυνες και ανερμάτιστες. Πρόσφατα γειτονικά μας παραδείγματα αυτό επιβεβαιώνουν», ανέφερε ο Υπουργός.

Τονίζοντας ότι για έναν Υπουργό Οικονομικών ο καταρτισμός ενός ελλειμματικού προϋπολογισμού είναι πανεύκολος, ανέφερε «μακάρι να είχαμε όλοι τη δυνατότητα να ικανοποιούμε ανάγκες πέραν των δυνατοτήτων μας».

Ο κ. Γεωργιάδης εξέφρασε την άποψη πως τα δημόσια οικονομικά πρέπει να ακολουθούν μια βιώσιμη πορεία χωρίς να επιβαρύνουν αλόγιστα την ιδιωτική οικονομία. Αυτή, πρόσθεσε, ήταν η στόχευση της δημοσιονομικής πολιτικής που ακολούθησε η Κυβέρνηση.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε δύσκολες αποφάσεις που λήφθηκαν, με τη δραστική μείωση των δαπανών του κράτους, τον τερματισμό των προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία, την εφαρμογή μετρήσιμων και αξιόπιστων κριτηρίων για την παροχή επιδομάτων και την κατάργηση δημόσιων οργανισμών που δεν είχαν πλέον ρόλο και αποστολή.

Ωστόσο, ανέφερε ο Υπουργός, «φροντίσαμε να μην επιβληθεί κανένας νέος φόρος τα τελευταία δυόμιση χρόνια παρά τις δυσκολίες που συνεπάγεται η υπαγωγή της χώρας σε πρόγραμμα».

Τονίζοντας τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος της Κύπρου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι παραμένει ακόμα αρκετά ελκυστικό και ανταγωνιστικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στη φορολογική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης που περιλαμβάνει συγκεκριμένα κίνητρα και ρυθμίσεις για την ενθάρρυνση της οικονομικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης αναγνώρισε τον καθοριστικό ρόλο των οικογενειακών επιχειρήσεων στην οικονομία της Κύπρου διαχρονικά, αναφέροντας ότι κυρίως ήταν η δική τους συμβολή και οι αντοχές τους που, μαζί με δύσκολες αλλά αναγκαίες πολιτικές αποφάσεις, επέτρεψαν στην κυπριακή οικονομία σιγά-σιγά να ξαναβρεί το βηματισμός της.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα