ΥΠΟΙΚ: Δεν υπάρχει προς το παρόν δυνατότητα για αυξήσεις

Την ανάγκη έγκρισης του νομοσχεδίου για το κρατικό μισθολόγιο, εξέφρασε εκ νέου ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχουν περιθώρια μισθολογικών αυξήσεων αυτή την περίοδο, την ώρα που οι συντεχνίες του ευρύτερου δημοσίου τομέα θέτουν θέμα οικονομικής ανακούφισης των χαμηλά αμειβομένων (κάτω από €1.500) στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

«Είναι ζωτικής σημασίας η προτεινόμενη ρύθμιση να υλοποιηθεί. Σε αυτό το πλαίσιο καθίσταται εφικτή και η κατάργηση της έκτακτης επιβάρυνσης, αλλά

και η απόδοση πλέον των προσαυξήσεων. Δεν υπάρχει περιθώριο για οποιαδήποτε άλλη μισθολογική αναβάθμιση αυτή την περίοδο αλλά βεβαίως στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους και μέσα από το μηχανισμό επιθυμούμε να εισάξουμε και θα είμαστε έτοιμοι στο μέλλον και να συζητήσουμε και να έχουμε διάλογο αλλά και να εφαρμόσουμε περαιτέρω αποφάσεις», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, μετά τη συνάντησή του με τους ΓΓ της ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ.

Ήδη ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2017 προνοεί την παραχώρηση προσαυξήσεων, ενώ με την 1η Ιανουαρίου 2017 τερματίζεται και η έκτακτη κλιμακωτή εισφορά στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Οι συντεχνίες ΟΗΟ ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ θεωρούν πως πέραν από τον τερματισμό της μη παραχώρησης προσαυξήσεων, η μεταβολή του ΑΕΠ αφήνει περιθώρια για ικανοποίηση αιτημάτων.

«Λειτουργώντας στα πλαίσιο της συμφωνίας πλαισίου που διασυνδέει τη μεταβολή του ΑΕΠ, δικαιολογείται να διεκδικήσουμε κάποια ικανοποίηση αιτημάτων πέραν των μισθολογικών αυξήσεων», ανέφερε στις δηλώσεις ο Ανδρέας Ηλία, Γενικός Γραμματέας της ΟΗΟ ΣΕΚ.

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ, Αντώνης Νεοφύτου, ανέφερε πως «με τους υπολογισμούς τους δικούς μας υπάρχει περιθώριο ώστε να ελαφρύνουμε τους χαμηλά αμειβόμενους. Ζητούμε να επανέλθουν αποκοπές για εργαζόμενους μέχρι 1500 ευρώ. Είναι κάτι που μπορούμε να το κάνουμε στα πλαίσια της συμφωνίας που έχουμε κάνει και θα υπογραφεί σύντομα”.

Στη συνάντηση τέθηκαν επίσης το θέμα της δημιουργίας Ταμείων Προνοίας, το θέμα της αγοράς υπηρεσιών λόγω του παγώματος προσλήψεων και η φορολόγηση των κοινωνικών ταμείων.

Αναλυτικότερα, τα τέσσερα βασικά αιτήματα των συνδικαλιστικών οργανώσεων, τα οποία τέθηκαν στη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών ήταν:

Α) Υλοποίηση της υπάρχουσας συμφωνίας, για τετραετή ανανέωση των συλλογικών συμβάσεων και δημιουργία μηχανισμού, ο οποίος θα διασυνδέει τη μεταβολή του μισθολογίου με το ονομαστικό ΑΕΠ.

Β) Εισαγωγή Ταμείου προνοίας για τους νεοεισερχόμενους υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά τον Οκτώβριο του 2011, οι οποίοι δεν έχουν καμία πρόσθετη κοινωνική ασφάλιση.

Γ) Λήψη μέτρων για την ανεξέλεγκτη μίσθωση και αγορά υπηρεσιών για κάλυψη αναγκών που δημιουργούνται από το πάγωμα προσλήψεων.

Δ) Τα κοινωνικά ταμεία να εκπίπτουν της φορολογίας εισοδήματος όπως ίσχυε για δεκαετίες. Οι συντεχνίες σημειώνουν πως είναι κεφαλαιώδους σημασίας να προστατευθούν ωφελήματα, όπως τα σχέδια ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και ευημερίας, που πηγάζουν από συλλογικές συμβάσεις και εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, χωρίς ποτέ να θεωρηθούν ως εισόδημα που θα φορολογείται.

Keywords
Τυχαία Θέματα