ΥΠΕΣ: Ύψιστη προτεραιότητα η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στις παραλίες

Η παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στις παραλίες, με πρώτιστο γνώμονα την πρόληψη και ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση οποιωνδήποτε περιστατικών κινδύνου πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα σε μια χώρα που θέλει να σέβεται τους πολίτες της αλλά και να χαρακτηρίζεται σαν τουριστικός προορισμός, που υποδέχεται εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Σεμινάριο Εξεταστών Ναυαγοσωστικής, που διοργάνωσε η

Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικης στη Λάρνακα, ο ΥΠΕΣ ανέφερε ότι από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων του ιεράρχησε την υπηρεσία που παρέχεται πολύ ψηλά στις προτεραιότητες του.

Όπως σημείωσε, «το Υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ), έθεσε σε εφαρμογή από το 2018, το Εθνικό Σχέδιο Ασφάλειας Οργανωμένων Παραλιών «ΣΑΛΑΜΙΣ» με στόχο την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση οποιονδήποτε περιστατικών κινδύνου και αναβάθμιση της ναυαγοσωστικής προστασίας».

Πρόσφατα, είπε, έγινε αξιολόγηση της εφαρμογής του Εθνικού Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η αξιολόγηση κατέδειξε μια σειρά από προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι ναυαγοσώστες, όπως η Έλλειψη Σχεδίων Υπηρεσίας που να καθορίζουν τα προσόντα για τη θέση του ναυαγοσώστη παραλίας, χαμηλή Κλίμακα, έλλειψη του κατάλληλου εξοπλισμού, πεπαλαιωμένοι ναυαγοσωστικοί πύργοι.

«Με αποφασιστικότητα προχωρήσαμε άμεσα στη λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων και ενεργειών για αντιμετώπιση όλων των πιο πάνω προβλημάτων, αντιλαμβανόμενοι την ανάγκη βελτίωσης τόσο των όρων, αλλά και των συνθηκών απασχόλησης σας», ανέφερε.

Ετοιμάσαμε και προωθήσαμε Σχέδιο Υπηρεσίας για τη θέση Ναυαγοσώστη, το οποίο προβλέπει την αναβάθμιση της Κλίμακας από την Κλ. Ε5-Ε6 στην Κλ. Ε7-Ε8. Η αλλαγή στη μισθοδοτική κλίμακα έχει ήδη εγκριθεί με ισχύ από 1/04/2022 και πολύ σύντομα αναμένεται και η έγκριση του σχετικού Σχεδίου Υπηρεσίας ανέφερε.

Επιπλέον, είπε «έχουμε συντάξει νέα Διαδικασία για την Πρόσληψη Ναυαγοσωστών,η οποία έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέσα από σχετική τροποποίηση του Ε.Σ. «ΣΑΛΑΜΙΣ» και η οποία διαλαμβάνει τα κριτήρια και τα προσόντα του ναυαγοσώστη, τα καθήκοντα και τις ευθύνες του καθώς επίσης και ενιαία διαδικασία προκήρυξης και πλήρωσης των θέσεων από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, εξασφαλίζοντας με τον τρόπο αυτό την διαφάνεια και την αξιοκρατία.

Ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε αναφορά και επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που έχει να διατελέσει η Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής σε ό,τι αφορά στην απόκτηση πρόσθετων προσόντων από υφιστάμενους και νέους ναυαγοσώστες, έτσι ώστε να διοχετευθεί νέο προσοντούχο προσωπικό στο σύστημα ναυαγοσωστικής και να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι ελλείψεις που σήμερα αντιμετωπίζουν οι Επαρχιακές Διοικήσεις.

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε, «έχει προχωρήσει, σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας, στον  καταρτισμό νέων ενιαίων Σχεδίων Ναυαγοσωστικών Πύργων με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση ΟΛΩΝ των παλιών πύργων, σε παγκύπρια κλίμακα αλλά και την ανέγερση, νέων στη βάση πρότυπων σχεδίων. Με βάση τον νέο σχεδιασμό οι νέοι πύργοι θα είναι αυτόνομοι σε ό,τι αφορά στις ανάγκες τους σε ηλεκτρισμό, θα λειτουργούν με φωτοβολταικά και θα έχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό. Ηδη έχουν παραληφθεί και διανεμηθεί απινιδωτές προσωπικός εξοπλισμός αλλά και αριθμός jet sky όπως είχα υποσχεθεί.»

Το Υπουργείο Εσωτερικών «έχει ήδη κατακυρώσει τις προσφορές, μετά από δημόσιο διαγωνισμό, για την αντικατάσταση 27 παλιών πύργων και την ανέγερση 22 νέων πύργων παγκύπρια. Το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη υπό την ευθύνη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Εσωτερικών και οι νέοι πύργοι παραλαμβάνονται ήδη σταδιακά και μέχρι το καλοκαίρι θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε την «πεποίθησή του ότι η χρησιμότητα της ναυαγοσωστικής κάλυψης για τους λουόμενους και την κοινωνία εν γένει, έχει πάμπολλες φορές τεκμηριωθεί». 

Η επιτυχής και καθολική πλέον εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου «ΣΑΛΑΜΙΣ», έχει ιδιαίτερη σημασία για μας, αφού για πρώτη φορά, εφαρμόζεται ένα ενιαίο και περιεκτικό Σχέδιο Ναυαγοσωστικής Προστασίας, το οποίο, παρέχει σε εκατομμύρια πολίτες, ξένους και Κύπριους, ένα ψηλό επίπεδο ναυαγοσωστικής προστασίας, τόνισε.

Ο κ. Νουρής συνεχάρη την Κυπριακή Ομοσπονδία Ναυαγοσωστικής για τη δράση της, αλλά και την άρτια εκπαίδευση που παρέχει διαχρονικά στα μέλη της και στους επαγγελματίες ναυαγοσώστες. 

Επιτελείτε μια ζωτική υπηρεσία και με την προσφορά σας προβάλλετε επάξια την μικρή μας πατρίδα στα μάτια ντόπιων και ξένων σαν ένα ασφαλή προορισμός, με υψηλού επιπέδου εκπαιδευμένους ναυαγοσώστες στη βάση ενός ολοκληρωμένου και καλά σχεδιασμένου σχεδίου προστασίας ανέφερε ο Υπουργός.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής συνεχάρη την Ομοσπονδία για την διοργάνωση του σημερινού σεμιναρίου εκπαίδευσης ενώ ανέφερε πως η φετινή χρονιά θα είναι πολύ διαφορετική, θα είναι και οπτικά διαφορετική γιατί στις κυπριακές παραλίες θα υπάρχουν ενιαίοι ναυαγοσωστικοί πύργοι στο σύνολο της επικράτειας που θα είναι εξοπλισμένοι κατάλληλα για την παροχή καλύτερων υπηρεσιών.

Ο Πόλυς Παλλίκαρος, Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής, δήλωσε από πλευράς του πως το σεμινάριο απευθύνεται στους εξεταστές της Ομοσπονδίας Ναυαγοσωστικής γι αυτούς δηλαδή που αποφασίζουν ποιος κάνει και ποιος όχι για να είναι ναυαγοσώστης, εξ ου και η σημαντικότητα του. «Εχουμε φτιάξει ένα καινούργιο ομοιόμορφο τρόπο εξέτασης τον οποίο θα παρουσιάσουμε και θα είναι υποχρεωμένοι όλοι να τηρούν», σημείωσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα