ΥΠΕΣ: Θέλουμε να περιορίσουμε τους οικονομικούς μετανάστες

Ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής διευκρίνισε σήμερα ότι στόχος της νέας μεταναστευτικής πολιτικής είναι ο περιορισμός των μεγάλων ροών οικονομικών μεταναστών που η Δημοκρατία αδυνατεί να απορροφήσει, σημειώνοντας ότι σε ποσοστό πληθυσμού η Κύπρος έχει 3,8% σε μεταναστευτικές ροές, ενώ οι χώρες πρώτης γραμμής στον ευρωπαϊκό χώρο έχουν κάτω από το 1%.  

Ο Υπουργός Εσωτερικών απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, μετά από σύσκεψη στο Προεδρικό για τη στεγαστική πολιτική.

Ερωτηθείς ποια μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση

για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι είναι ένα θέμα το οποία έχει αναλύσει εκτενώς.

Είναι, είπε ο κ. Νουρής, ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα για την Κυβέρνηση το οποίο είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ.

«Αυτό το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία εντέλλεται να πράξει είναι ότι πρέπει να υπάρξει περιορισμός των μεταναστευτικών ροών. Εκείνων των μεταναστευτικών ροών τις οποίες δεν  μπορούμε να ικανοποιήσουμε και να απορροφήσουμε ως κράτος», ανέφερε.

«Έχουμε υπερβεί κατά πολύ τις δυνατότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας», πρόσθεσε.

«Να επαναλάβω απλώς  ότι έχουμε σε ποσοστό πληθυσμού 3,8% σε μεταναστευτικές ροές την ώρα που οι χώρες πρώτης γραμμής στον ευρωπαϊκό χώρο έχουν ποσοστά κάτω από το 1%», σημείωσε.

Σε ερώτηση πότε θα συζητηθεί το ζήτημα απάντησε ότι «δεν είναι θέμα συζήτησης, είναι θέμα υλοποίησης».

«Χρειάζεται να υπάρξουν οι κατάλληλες υποδομές, χρειάζεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στην μεθοδολογία», είπε.

 «Όλα αυτά τρέχουν, είναι θέματα τα οποία μας απασχολούν σε καθημερινή βάση», ανέφερε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα μπορέσουμε σύντομα να έχουμε δημιουργήσει ακριβώς και αυτές τις υποδομές και αυτές τις διαδικασίες γιατί πάρα πολύ απλά – και νομίζω ότι είναι απόλυτα κατανοητό αυτό που θα πω – είμαστε στο χειμώνα και μπαίνοντας στην άνοιξη και στη συνέχεια στο καλοκαίρι είναι φυσιολογικό και αναμενόμενο οι μεταναστευτικές ροές να αυξάνονται».

Ως εκ τούτου, εξήγησε, «θέλουμε να είμαστε έτοιμοι για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα».

Σε ερώτηση ποιο είναι το σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής ο κ. Νουρής απάντησε ότι «είναι να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας σε επίπεδα τέτοια που να μας δώσουν την δυνατότητα να μπορούμε να διαχειριστούμε τους μετανάστες».

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει ο κώδικας εφαρμογής της Πράσινης Γραμμής απάντησε ότι πρόκειται για θέματα που θα συζητηθούν σε επίπεδο Υπουργικού Συμβουλίου.

Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του ΑΚΕΛ ότι προωθούνται ρατσιστικές αντιλήψεις ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «δεν θέλω να σχολιάσω τον τρόπο με τον οποίο τοποθετήθηκε το ΑΚΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα».

«Νομίζω ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν είναι ούτε θέμα ρατσισμού, ούτε θέμα εθνικισμού», είπε. «Είναι θέμα διαφύλαξης κάποιων βασικών παραμέτρων αυτού του κράτους», πρόσθεσε.  Είμαστε, ανέφερε, «μια ημικατεχόμενη πατρίδα με πολλές ιδιαιτερότητες, είμαστε μια πατρίδα η οποία ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι έχουμε σημαντική αδυναμία στη φύλαξη της μεγάλης σε μήκος γραμμής αντιπαράταξης και πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτό το τεράστιο πρόβλημα»

«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει και αρχές και αξίες, οι οποίες μας υποδηλώνουν και μας υποδεικνύουν ότι τους πρόσφυγες μετανάστες, τα ασυνόδευτα παιδιά, όλους αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη είτε γιατί είναι σε κίνδυνο η ζωή τους είτε γιατί έχουν φύγει από μια εμπόλεμη ζώνη αυτούς τους ανθρώπους έχουμε υποχρέωση και ναι να τους περιθάλψουμε και να τους παρέχουμε στήριξη», σημείωσε.

Εκείνο όμως, εξήγησε, «το οποίο δυσκολευόμαστε αυτή την στιγμή να πράξουμε είναι να μπορέσουμε να απορροφήσουμε τις μεγάλες μάζες των οικονομικών μεταναστών που επιλέγουν προφανώς για μια καλύτερη ζωή την Κύπρο». Αλλά, συμπλήρωσε, το μικρό μας νησί πλέον έχει συγκεκριμένες δυνατότητες, οι οποίες είναι περιοριστικές και είναι αυτές τις μεταναστευτικές ροές είναι που θέλουμε να περιορίσουμε.   

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα