ΥΠΕΣ: Η γη της Κύπρου ανήκει στους μόνιμους κατοίκους και όχι σε κατακτητές
Στην προσπάθεια τους αυτή, αναφέρει, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφησβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου.
Η γη της Κύπρου, σημειώνει μεταξύ άλλων, ανήκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση τους εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Aυτούσια η δήλωση:
Σε συνέχεια των μεθοδεύσεων των κατοχικών δυνάμεων, που αφορούν στην κατεχομένη πόλη της Αμμοχώστου, γίνεται προσπάθεια να «τεκμηριώσουν» ότι η πόλη είναι ιδιοκτησία του EVKAF.
Στη προσπάθεια τους αυτή, αποσιωπούν ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς είναι αδιαμφισβήτητα τεκμηριωμένο στα Κτηματικά Μητρώα και το Αρχείο του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Αμμοχώστου, το οποίο κατέχουν αυτούσιο από το 1974, καθώς επίσης του Επαρχιακού Κτηματολογικού Γραφείου Κερύνειας, όπως επίσης και μέρος των Κτηματικών Μητρώων και Αρχείων της Λευκωσίας που κατέχουν από το 1963.
Αν θέλουν να μιλήσουν σε μια σημερινή προσπάθεια διακρίβωσης, πρέπει να επιτρέψουν την ανοικτή χρήση των Μητρώων και Αρχείων αυτών, μέσα από τα οποία θα διαφανεί με σαφήνεια όλο το ιστορικό της ακίνητης ιδιοκτησίας της Κύπρου και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες.
Η ιστορία της ακίνητης ιδιοκτησίας στην Κύπρο δεν ξεκίνησε με την κατάληψη της Κύπρου το 1571 από την Οθωμανική αυτοκρατορία, ούτε και το 1858 με την εισαγωγή του Οθωμανικού κώδικα γαιών, κατ΄ αναλογία του Ναπολεόντειου κώδικα στην Ευρώπη, ούτε βέβαια το 1878 με την ενοικίαση της Κύπρου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η γη της Κύπρου άνηκε και ανήκει στους μόνιμους κατοίκους αυτού του τόπου και όχι στους διάφορους κατακτητές που θεωρούσαν ότι η κατάκτηση τους εξασφάλιζε και το δικαίωμα ιδιοκτησίας.
Τα Κτηματικά Μητρώα και το Κτηματολογικό Αρχείο της Κύπρου καταγράφουν την ιστορία αυτή και πρέπει όλοι να την σεβαστούν και όχι να την χρησιμοποιούν για να ερμηνεύουν όπως βολεύει άλλες ενέργειές τους.
Η ιστορία του Κτηματολογίου της Κύπρου πάει πίσω στο 470 π.χ. όπου συντάχθηκε η περίφημη ορειχάλκινη πλάκα του Ιδαλίου η οποία βρίσκεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας και αποτελεί τον πρώτο γραπτό τίτλο ιδιοκτησίας, με τον οποίο ο Βασιλιάς του Ιδαλίου Στασίκυπρος και οι κάτοικοι του Βασιλείου του Ιδαλίου έδωσαν στον γιατρό Ονήσιλο και στην οικογένειά του τη γη μεταξύ Ιδαλίου και Αλαμπρατίας σε αντάλλαγμα για την περίθαλψη των τραυματιών στον πόλεμο με τους Πέρσες.
Ως εκ τούτου, τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν έχουν καμία υπόσταση. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Αμμόχωστο διευκρινίστηκε επαρκώς και η πόλη ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σε πανικό οι Άγγλοι: «Πάγωσαν» με αυτό που είδαν - Έρχεται το τέλος του κόσμου; (pics)
- Ρόδος: Γέννησε στα 60 της χρόνια – Έγινε μάνα κόντρα σε ταμπού, προβλέψεις και κακόβουλα
- Ολυμπιακός: Έρχεται αποχώρηση-βόμβα!
- Απόφαση Μηστοτάκη: Η Γιάννα Αγγελοπούλου επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021»
- Εδώ είναι που λες « που πας μάνα μου »…!
- Πολάκης ασυλία: “Ναι” στην άρση της από τη Βουλή, παρά τις “μαγκιές” – Αποχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ
- Κρήτη: Βιαιοπραγία κατά ελεγκτών της ΑΑΔΕ
- Η πρώην του Νεϊμάρ έριξε την Λαμποργκίνι της στην πισίνα
- Χαριστούλα Καριώτη: Η συγκλονιστική συνέντευξη της Ροδίτισσας που στα 60 της γέννησε δίδυμα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Διεθνείς αλυσίδες ξενοδοχείων καταργούν τα πλαστικά μπουκάλια
- Σπάει για πρώτη φορά την σιωπή του ο πατέρας του Τζιωνή
- Μειώθηκαν επιτόκια καταθέσεων και καταναλωτικών δανείων τον Ιούνιο
- Τα προμελετημένα ισόβια και η συγνώμη που άργησαν 1 χρόνο και κάτι
- Εβρά : «Έκλεβα και ζητιάνευα για να επιβιώσω»
- Τη βιωσιμότητα πλωτού σταθμού LNG εξετάζουν οι εταίροι του Λεβιάθαν
- Πλζεν: Απολύεται ο Βρμπα
- Κλειστό για τους επισκέπτες το Χαλά Σουλτάν στις 13 Αυγούστου
- Τα 6 καλύτερα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα στην Κύπρο
- Αλληλεγγύη: Προτείνει τον Λοΐζο Αυξεντίου για τη Δημαρχία Αμμοχώστου
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- "Κλείδωσε" και στην εκτελεστική της ΕΠΟ οΤζον Φαν Σιπ
- Κλειστό για τους επισκέπτες το Χαλά Σουλτάν στις 13 Αυγούστου
- Σπάει για πρώτη φορά την σιωπή του ο πατέρας του Τζιωνή
- Ο Σαλβίνι ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει αποβίβαση σε πλοίο αιτούντων ασύλου
- Τα προμελετημένα ισόβια και η συγνώμη που άργησαν 1 χρόνο και κάτι
- Ποσό €5,48 εκ. άντλησε το ΥΠΟΙΚ από την πώληση 6ετών ομολόγων
- Τα 6 καλύτερα εστιατόρια με διεθνή κουζίνα στην Κύπρο
- Εικόνες βαρβαρότητας στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου (ΒΙΝΤΕΟ)
- Μισό εκ. στερλίνες πήραν Κουτσιούκ-Ντενκτάς για εξόφληση των απαιτήσεων Τ/κ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλίας Πολάκη: Η ΝΔ πήγε για μαλλί και βγήκε κουρεμένη
- Άρση της ασυλίας του Παύλου Πολάκη ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής
- Νέα εφαρμογή από το Δήμο Πατρέων για τις αιτήσεις των δημοτών
- ΣΥΡΙΖΑ: «Κυβερνητικό Βατερλό» η άρση ασυλίας του Πολάκη
- Τι φοβάται η αστυνομία μετά την απελευθέρωση Κορκονέα – Τα επεισόδια, το αντάρτικο πόλης, η τρομοκρατία
- Έτσι θα ονομάζεται η νέα αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου στο Μαξίμου
- Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για άρση ασυλία Πολάκη: "Κυβερνητικό Βατερλώ"
- Ξεσπά παίκτης του Masterchef: «Όλα για τα λεφτά και το prestige του επαγγέλματος»
- Παουλίνιο: «Ο Καρντόσο με έπεισε να έρθω στην ΑΕΚ»