ΥΠΕΝ: Οι λόγοι της προσωρινής αναστολής των γεωτρήσεων στην ΑΟΖ (ΒΙΝΤΕΟ)

Για τους λόγους της προσωρινής αναστολής των γεωτρήσεων και επιβεβαιωτικών ερευνών στην Κυπριακή ΑΟΖ μίλησε στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Όπως βλέπουμε από τις συζητήσεις με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΑΟΖ προέχει  η ασφάλεια του προσωπικού και τα υπόλοιπα θα έρθουν στην συνέχεια», είπε αρχικά.

«H Exxon Mobil  και

η Qatar Petroleum προγραμμάτιζαν  να προχωρήσουν με 2 επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις για την ανακάλυψη  Γλαύκος στο τεμάχιο 10. Με επιστολή τους πριν από λίγες μέρες μας ανακοίνωσαν ότι λόγω ακριβώς της πανδημίας του κορωνοϊού αλλά και λόγω του γεγονότος ότι επήλθε ένα κράχ στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και θα έπρεπε  να περικόψουν κάποιες δαπάνες,  θα προχωρήσουν με αναστολή των επιβεβαιωτικών γεωτρήσεων για τον 2021».

Αυτή, τόνισε,  είναι βεβαίως μια αρνητική αλλά αναμενόμενη εξέλιξη από την άλλη , όπως αποτυπώνεται στις επιστολές τους, έχει και ένα θετικό στοιχείο  το ότι παραμένουν δεσμευμένοι στην Κυπριακή Δημοκρατία και στην ΑΟΖ της.

Για την Τουρκία είπε πως ανεξαρτήτως του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής  Δημοκρατίας αυτή θα προχωρούσε με τις παραβιάσεις της . «Δεν νομίζω να λαμβάνει  υπόψιν καμιά άλλη εταιρεία, καμία νομιμότητα ή άλλη Κυβέρνηση», είπε.

Ο Υπουργός είπε πως αναμένει επίσης επίσημη ενημέρωση από ΕΝΙ-ΤΟΤΑL  για τις προθέσεις τους σχετικά με την γεώτρηση στον στόχο Κρόνος του οικοπέδου 6. Αυτή την στιγμή , εξήγησε  το γεωτρύπανο Tungsten Explorer δραστηριοποιείται στην γειτονικό Λίβανο με μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά τις μετακινήσεις προσωπικού και υλικών. «Πολύ πιθανό αυτό να σημαίνει κάποια καθυστέρηση. Εμείς θα προσδοκούσαμε και στο ερευνητικό προγραμμα της ΕΝΙ-TOT AL αλλά και στις επιβεβαιωτικές γεωτρήσεις της Exxon Mobil να έχουμε μια καθαρότερη εικόνα σε ότι αφορά το ενεργειακό δυναμικό της ΑΟΖ. Αυτό θα πάρει μια αναβολή μέχρι να ξεκινήσουμε ξανά τις έρευνες»

Μεταξύ άλλων ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως δεν επηρεάζεται κάτι άμεσα όσον αφορά τις οικονομικές επιπτώσεις ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα εργα  και έρευνες της ΔΕΦΑ, ΕΤΦΑ  ΑΗΚ

 

Keywords
Τυχαία Θέματα