ΥΠΑΜ: Τι σημαίνει η άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» μίλησε ο Υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης, για τα ενεργειακά της Κύπρου και την ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι καταβάλλονται σκληρές προσπάθειες για να αναδείξουν την Κύπρο ως πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή. Σε αυτές τις προσπάθειες εντάσσεται και η ενεργειακή ασφάλεια. Στόχος είναι να αναδειχθεί ο ρόλος της Κύπρου ως εναλλακτικής για την

ΕΕ πηγής ενέργειας, συμπλήρωσε. Επίσης, έκανε αναφορά στον ρόλο των ενεργειακών κολοσσών.

Όσον αφορά στην άρση του εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ, απάντησε ότι όταν προσπαθείς να αναβαθμίσεις τη σχέση σου με μία χώρα και υπάρχει υπόβαθρό, τότε δεν υπάρχει κάποιο εμπόδιο. Σύμφωνα με τον ΥΠΑΜ, αυτή τη στιγμή το εμπάργκο είναι εμπόδιο, όταν όμως αρθεί θα σημαίνει για την Κύπρο άλλη μια επιλογή για αγορά οπλικών συστημάτων.

Σε ερώτηση για σύναψη συμφωνίας με τη Γαλλία, απάντησε ότι το ΥΠΑΜ βρίσκεται σε καθημερινή επικοινωνία με τους ομολόγους του σε θέματα ασφάλειας και άμυνας. Αναφέρθηκε σε επισκέψεις στην Κύπρο για αξιολογήσεις των διαφόρων χώρων για αναβάθμιση της υπάρχουσας συνεργασίας. Δεν απάντησε όμως στο πότε θα υπογραφεί η συμφωνία, αφού υπάρχει ήδη μια συνεργασία, αλλά για εξειδικευμένα ζητήματα θα υπογραφούν επιπλέον έγγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα