ΥΠΑΜ: Δεν βοηθούν οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να εμπλακεί σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων επανέλαβε ο Υπουργός Άμυνας,ββας Αγγελίδης, τονίζοντας πως οι κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας και οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών.
 

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διατρανώνει την ετοιμότητα και την αποφασιστικότητα της δικής μας πλευράς να εμπλακεί σε έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, προκειμένου να επιτύχουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική

λύση, στη βάση του ειρηνικού διαλόγου και αυτό που δικαίως απαιτούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι η αποκατάσταση του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς έννομης τάξης και η παύση της καταπάτησης ακόμα και των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, από την Τουρκία», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των ηρώων Ανδρέα Μοδίτη και Κύπρου Πέτσα.

«Ζητούμε μια λύση η οποία θα δημιουργεί τις συνθήκες για διαρκή σταθερότητα, για ειρηνική συνύπαρξη και συνδημιουργία όλων των Κυπρίων», πρόσθεσε.
Όπως είπε, για να επιτευχθεί αυτό, είναι απαραίτητο η λύση να απαλλάσσει την πατρίδα μας από το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων, των επεμβατικών δικαιωμάτων και την παρουσία ξένων στρατευμάτων στο νησί.

«Προϋπόθεση», σημείωσε ο ΥΠΑΜ, «την οποία αναγνώρισε και ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος τόνισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη τερματισμού των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων, την ανάγκη κάθετης μείωσης, από την 1η μέρα, των κατοχικών στρατευμάτων και πρόνοιες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε οριστικό τερματισμό της παρουσίας τους».

Ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως με δεδομένη, υπό αυτό το πρίσμα, την ειλικρινή μας πρόθεση και θέση για επανέναρξη και συνέχιση του διαλόγου από το σημείο όπου διακόπηκε στο Κραν Μοντανά, εκείνο που απαιτείται είναι η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή πλευρά να επιδείξουν αποφασιστικότητα στο πλαίσιο του απαραίτητου αλληλοσεβασμού και των αμοιβαίων συμβιβασμών, χωρίς να θέτουν οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, προκειμένου να μπορέσουμε σύντομα να εμπλακούμε σε ένα νέο κύκλο διαπραγματεύσεων.

«Ως εκ τούτου, οι κλιμακούμενες και διεθνώς καταδικαστέες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας και οι παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες με κανένα τρόπο δεν ευνοούν την επανέναρξη των συνομιλιών και τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, που αποδεδειγμένα η δική μας πλευρά επιδιώκει», είπε.

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης τόνισε πως «το χρέος μας απέναντι στους νεκρούς μας και την ιστορία μας επιβάλλει να συνεχίσουμε ακούραστα και με αφοσίωση τον αγώνα για επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της πατρίδας μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα