Υπ. Υγείας: Στον πιο επικίνδυνο βαθμό η εστίαση- Οι σκέψεις για τα μέτρα (vid)

Στο Μεσημέρι Κάτι φιλοξενήθηκε ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος μίλησε για τις επικείμενες χαλαρώσεις, το εμβολιαστικό πρόγραμμα και για την αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες.

Διαβάστε επίσης: Τι απαντά ο Υπ. Υγείας για το μπάχαλο με τα rapid test σε σχολείο στη Λεμεσό

Αρχικά ανέφερε ότι οι ανησυχίες θα στρέφονται πάντα στο σύστημα υγείας. «Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και έχουμε ενισχυθεί

με τις απαραίτητες υποδομές».

Πρόσθεσε ότι ως Υπουργείο Υγείας ζήτησαν την επικαιροποίηση του πλάνου δράσης του ΟΚΥπΥ για ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος. «Τη δεδομένη στιγμή υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων η οποία με ανησυχεί πάρα πολύ, αλλά ο οδηγός μας είναι η επάρκεια του συστήματος υγείας το οποίο ανταποκρίνεται».

Διευκρίνισε ότι πριν τις οποιεσδήποτε σκέψεις και αποφάσεις, λαμβάνουν πρώτα την άποψη των ειδικών. «Καταγράφεται η ανησυχία και χρειάζονται λίγες μέρες έτσι ώστε να αποκρυσταλλώσουν μια άποψη. Δεν υπάρχουν σκέψεις για κλιμάκωση των μέτρων».

Τόνισε ότι με αυτή την πανδημία δεν μπορεί να γίνει προγραμματισμός. «Καταλαβαίνω την ανησυχία του κόσμου αλλά εμείς κινούμαστε με δείκτες όπως η αθροιστική επίπτωση των κρουσμάτων, η πληρότητα στα νοσηλευτήρια και άλλοι δείκτες».

Στη συνέχεια μίλησε για την επιτήρηση, επισημαίνοντας ότι θα εντατικοποιηθεί με το κάθε Υπουργείο να αναλαμβάνει το τομέα της δραστηριότητας του. «Η επιτήρηση γίνεται αλλά δεν αρκεί από μόνη της, καθώς χρειάζεται η συνεργασία του κόσμου». Συμπλήρωσε ότι κάποιοι τομείς αξιολογούνται σύμφωνα με την επικινδυνότητα τους «όπως η εστίαση η οποία βρίσκεται στον πιο επικίνδυνο βαθμό».

Εξήγησε ότι το πλάνο του Υπουργείου Υγείας ξεκινά από τις οικονομικές, κοινωνικές, αθλητικές δραστηριότητες, με σταθερότητα. «Ο στόχος είναι ο περιορισμός των επαφών γιατί έτσι περιορίζουμε και την εξάπλωση».

Παράλληλα μίλησε και την έξαρση των κρουσμάτων στα σχολεία. «Ζήτησα ενημέρωση από τον Υπεύθυνο Ιχνηλάτησης με αρκετό πρόβλημα στα Δημοτικά».

Ανέφερε ότι στα δημοτικά δεν μπορούν να γίνονται έλεγχοι με rapid τεστ με αποτέλεσμα να διογκώνεται ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. «Δεν έχει παρθεί η απόφαση για αλλαγή της ημερομηνίας επιστροφής στα σχολεία, αλλά όλα θα αξιολογηθούν αυτή την εβδομάδα.

Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχουν πολλές δραστηριότητες που έχουν προτεραιότητα για εμβολιασμό. «Έχει οριστεί τεχνική επιτροπή η οποία έχει λάβει όρους εντολής  για να αξιολογήσει τις οικονομικές δραστηριότητες». Διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν εμβόλια για να ξεκινήσει παράλληλα εμβολιασμός στις οικονομικές δραστηριότητες. «Αυτό θα συμβεί αρχές Απριλίου», όπως είπε.

Ο Υπουργός Υγείας μίλησε και για τα εμβόλια από τη ρωσική αγορά. «Υπάρχει κίνδυνος και ρίσκο στη προμήθεια μη αδειοδοτημένων εμβολίων. Αν εγκριθεί το SputnikV από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα το υιοθετήσουμε». Πρόσθεσε ότι σαν Κύπρος έχουμε προαγοράσει τις μέγιστες ποσότητες που μπορούσαμε.

Επίσης ανέφερε ότι σαν Κύπρος αγοράσαμε τις μέγιστες ποσότητες που μπορούσαμε. «Αυτή τη στιγμή όποια εταιρεία εγκρίνεται αγοράζουμε τις μέγιστες ποσότητες που μπορούμε και αν υπάρχει καθυστέρηση οφείλεται στην παραγωγική ικανότητα των εταιρειών».

Τέλος μίλησε και για την τραγωδία στο Μακάρειο Νοσοκομείο με το χαμό ενός βρέφους, διευκρινίζοντας ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για ενδεχόμενη ιατρική αμέλεια. «Σε αυτά τα θέματα είμαστε πάρα πολύ αυστηροί». 

Δείτε το βίντεο: 

Διαβάστε ακόμη: 

Μαθήτρια μετά το μπάχαλο με rapid test: «Ήμουν ένα θύμα που είχα βγει θετική»

Keywords
Τυχαία Θέματα