Υπ. Υγείας: Αύξηση νέων περιστατικών φυματίωσης

Η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ 33 χωρών με τη χαμηλότερη ετήσια καταγραφή νέων περιστατικών φυματίωσης παγκοσμίως. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, την τελευταία δεκαετία παρατηρείται αύξηση των νέων περιστατικών που αποδίδεται κατά κύριο λόγο σε οικονομικούς μετανάστες, κοινοτικούς και μη, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας Γιώργο Παμπορίδη.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε εκ μέρους του

η ΓΔ του Υπουργείο Υγείας Χριστίνα Γιαννάκη, στη συνέντευξη Τύπου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Φυματίωσης, ο Υπουργός είπε πως ο έλεγχος της φυματίωσης αποτελεί πρόκληση για τα υγειονομικά συστήματα των χωρών.

Όπως ανέφερε, η χαμηλή κατάταξη της Κύπρου αποδίδεται στις δράσεις πρόληψης, έγκαιρης και αποτελεσματικής διάγνωσης και αντιμετώπισης της φυματίωσης στις οποίες το Υπουργείο Υγείας επενδύει και οι οποίες αφορούν την εργαστηριακή διάγνωση της νόσου, τον έλεγχο των μεταναστευτικών πληθυσμών που προέρχονται από χώρες με υψηλή επίπτωση της νόσου και την εφαρμογή ειδικού προγράμματος επιδημιολογικής διερεύνησης του οικογενειακού περιβάλλοντος όλων των περιπτώσεων φυματίωσης, με σκοπό τον έγκαιρο εντοπισμό άλλων περιπτώσεων που χρήζουν θεραπείας.

Οι ασθενείς με φυματίωση νοσηλεύονται στην Πνευμονολογική – Φυματιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Κυπερούντας μέχρις ότου να μην μεταδίδουν την ασθένεια.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, η αναβάθμιση του Νοσοκομείου Κυπερούντας και η δημιουργία της νέας, σύγχρονης Πνευμονολογικής – Φυματιολογικής Κλινικής είναι έργο του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει.

Όπως είπε, η νέα Πνευμονολογική – Φυματιολογική Κλινική, μεταξύ άλλων, θα ενισχυθεί με νέο ιατρικό εξοπλισμό, θα διαθέτει θαλάμους νοσηλείας αρνητικής πίεσης, θα επιδιώξει διαπίστευση ως προς τις προδιαγραφές νοσηλείας των ασθενών, και θα πληροί τα πρότυπα και τις προδιαγραφές ασφάλειας και υγείας των λειτουργών υγείας που απασχολούνται σε αυτήν.

Η φυματίωση, μαζί με τον ιό του AIDS, θεωρείται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως η πιο εκτεταμένη και θανατηφόρα λοιμώδης νόσος διεθνώς. Και παρότι η ανάπτυξη της ιατρικής και η βελτίωση των συνθηκών υγιεινής συνετέλεσαν ούτως ώστε ο αριθμός των θανάτων από φυματίωση να έχει μειωθεί σχεδόν στο μισό σε σχέση με το 1990, η νόσος, κατά το 2014, έγινε η αιτία θανάτου για 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους. Άλλα 9,6 εκατομμύρια νέα περιστατικά κατεγράφησαν παγκοσμίως (τα 5,4 εκατομμύρια αφορούσαν άνδρες, τα 3,2 εκατομμύρια γυναίκες και το 1 εκατομμύριο παιδιά) ενώ 480 χιλιάδες ασθενείς ανέπτυξαν πολυανθεκτική στα φάρμακα φυματίωση.

Η φυματίωση αφορά όλες τις ηλικίες, αλλά συνήθως προσβάλλει νεαρά άτομα 18 έως 35 ετών και άτομα τρίτης ηλικίας, με το 1/3 του πληθυσμού της γης να έχει μολυνθεί από το μυκοβακτηρίδιο της φυματίωσης. Η επανεμφάνιση της φυματίωσης σε χώρες όπου αυτή είχε πρακτικά εξαφανιστεί, αποτελεί ένα σημαντικό ζήτημα για τη δημόσια υγεία διεθνώς. Καμία χώρα δεν είναι ελεύθερη από τη φυματίωση, η οποία στις περισσότερες αναπτυσσόμενες χώρες του κόσμου είναι ενδημική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα