Υπ. Μεταφορών: Υπό ετοιμασία το σχέδιο Ψηφιακής Στρατηγικής

Ετοιμάζεται αυτή την περίοδο το νέο σχέδιο δράσης της Ψηφιακής Στρατηγικής για τη περίοδο 2018-20, που θα περιλαμβάνει έργα για την ανάπτυξη των υποδομών, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, τις ψηφιακές δεξιότητες, τη ψηφιακή επιχειρηματικότητα, την ασφάλεια καθώς και έργα για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως ανέφερε η Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Βασιλική Αναστασιάδου, στην επίσημη παρουσίαση του έργου για το δίκτυο οπτικών ινών της ΑΤΗΚ.

Σύμφωνα με την Υπουργό, στο κεφάλαιο της συνδεσιμότητας, η Κύπρος

κατέλαβε το 2018 την 19η θέση, με βάση τον Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI) που εκδίδεται κάθε έτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κυρίως λόγω του πολύ χαμηλού ποσοστού των νοικοκυριών που έχουν συνδρομή σε ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά και του υψηλού κόστους σύνδεσης στις εν λόγω ταχύτητες.

Ωστόσο, βρίσκεται στις πρώτες θέσεις αναφορικά με την κάλυψη σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών, στην ευρυζωνική κάλυψη υψηλής ταχύτητας και στην ευρυζωνική κάλυψη υπερυψηλής ταχύτητας.

Σημειώνεται ότι ο στόχος που τέθηκε στο Ευρυζωνικό Πλάνο της Κύπρου, ο οποίος ανταποκρίνεται στο Ψηφιακό Θεματολόγιο 2020 για την Ευρώπη είναι:

(i) Όλα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο με τουλάχιστον 30Mbps (δίκτυα υψηλών ταχυτήτων), και

(ii) το 50% ή περισσότερο των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να έχουν σύνδεση (take-up) στο Διαδίκτυο με τουλάχιστον 100Mbps (δίκτυα υπέρ υψηλών ταχυτήτων).

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την ανακοίνωση της για το όραμα της Ευρωπαϊκής Κοινωνίας του Gigabit Society, θέτει ως Στρατηγικό Στόχο για το 2025, όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αγροτικά ή αστικά, να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, προσφέροντας κατερχόμενη ζεύξη τουλάχιστον 100Mbps, με δυνατότητα αναβάθμισης σε ταχύτητα gigabit.

Η Υπουργός σημείωσε στην ομιλία της ότι η ψηφιοποίηση της δημόσιας υπηρεσίας και η παροχή δημόσιων ηλεκτρονικών υπηρεσιών είναι κρίσιμης σημασίας για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, είπε, η Κυβέρνηση αναπτύσσει συνεχώς νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες και βελτιώνει υφιστάμενες. Πιο συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει εγκρίνει και προωθεί την υλοποίηση έργων ύψους πέραν των 200 εκ. ευρώ για την επόμενη 3ετία, ενώ παράλληλα αναγνωρίζει ότι οι μηχανισμοί υλοποίησης των έργων πρέπει να βελτιωθούν.


Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα