Στο δρόμο οι μοτοσικλετιστές της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού (pic&vid)

Άρχισε την πορεία της η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ – Σολωμού με αφετηρία το μοναστήρι του Μαχαιρά. Οι μοτοσικλετιστές θα περάσουν από τα οδοφράγματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ενώ αύριο θα πορευθούν προς την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου και στο οδόφραγμα της Δερύνειας.


Στο οδόφραγμα όπου δύο παλικάρια, ο Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού άφησαν τη ζωή τους για τα ιδανικά της ελευθερίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πορεία κατευθύνθηκε προς το Οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου κλείνοντας το συμβολικά για 10 λεπτά, ενώ μόλις έγιναν αντιληπτοί κινητοποιήθηκαν ψευδοαστυνομία, κατοχικός

στρατός και οι άντρες του ΟΗΕ.

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού απάντησε με σιωπηρή διαμαρτυρία, με τον ήχο των μηχανών τους, ενώ μετά από λίγο συνέχισαν την πορεία τους προς Λήδρας Παλάς, ενώ θα κάνουν στάση στο οδόφραγμα της Λήδρας.

Η ανάρτηση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού

Από τον Κυπριανό στον Αυξεντίου, από τον Γρήγορη, στον Τάσο και στον Σολωμό

Με το χρέος βαρύ και την ιστορία αιώνων στα σακιά τους, τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού» ξεκίνησαν την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2020 το οδοιπορικό τους, ένα διαφορετικό λόγω πανδημίας μονοπάτι προς τη λευτεριά, 24 σχεδόν χρόνια μετά το ξέσπασμα εκείνου του Αυγούστου.

Ξεκινώντας από τη Λευκωσία, γύρω στους 80 μοτοσικλετιστές, απηύθυναν χαιρετισμό στον Πενταδάκτυλο και πάτησαν γκάζι για τον Μαχαιρά. Με γνώμονα την ταυτότητα και την ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού, έκαναν στάση στα Καμπιά, έξω από τον ιερό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Εκεί, όπου η παλιγγενεσία βρυχάται, μήνες πριν τα 200 της χρόνια. Στον ανδριάντα του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, η Πρωτοβουλία κατέθεσε στεφάνι λατζιάς, κουβαλώντας τις μνήμες της νύχτας του Δευτερογιούνη: «Συ που σκοτώθης για το φως, σήκου να δεις τον ήλιο, σήκου να δεις το γαίμαν σου, πως έγινεν βασίλειον».

Με τον νου στην Εννάτη Ιουλίου και τη συντροφιά της μητέρας του Τάσου Ισαάκ και της Αναστασίας, του χελιδονιού που πέταξε μετά από εκείνο τον Αύγουστο, οι μοτοσικλετιστές ανηφόρησαν για τον ιερό Μαχαιρά. Άκουσαν την συγκλονιστική ιστορία της Μονής από τον πατέρα Αλέξιο και μυήθηκαν στο μυστήριο των άγριων βουνών. Υποκλίθηκαν ξανά στον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ κι έζησαν τον «Αποχαιρετισμό» του, σε ένα λιτό τρισάγιο κάτω στο κρησφύγετο. Από εκεί, πήραν χώμα για να το εναποθέσουν στην κατάληξη της Πορείας. Στον χώρο της θυσίας του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού. Για να σημειώσουν την αναντίλεκτη συνέχεια και συνέπεια της Ιστορίας. Ελεύθεροι.

Απέναντι στην κατοχή Η δεύτερη μέρα ξεκινά από το κατοχικό οδόφραγμα του Αστρομερίτη. Ενώπιον της τουρκικής κατοχής και...

Δημοσιεύτηκε από Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού στις Σάββατο, 8 Αυγούστου 2020

Keywords
Τυχαία Θέματα