Ξαναζωντάνεψε το φάντασμα των «εισφορών»

Μια παλιά... «αμαρτία» του ΑΚΕΛ ήρθε στο φως, αναστατώνοντας και πάλι το πολιτικό σκηνικό, με νέες κόντρες ανάμεσα στα δυο μεγάλα κόμματα. Συγκεκριμένα, μια δημοσιογραφική αποκάλυψη μάς μετέφερε πίσω στο 2012, τότε που ξεπήδησε το περιβόητο «σκάνδαλο της Δρομολαξιάς». Ο τότε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας της Αλκής, Νίκος Λίλλης, έκανε μια εισφορά στο ΑΚΕΛ ύψους 100.000 ευρώ, ως «ανώνυμος». Την εισφορά εισέπραξε

ο οικονομικός υπεύθυνος του κόμματος, Βενιζέλος Ζαννέττος, ο οποίος εξέτισε ποινή φυλάκισης τριάμισι χρόνων για την υπόθεση της Δρομολαξιάς.

Το ΑΚΕΛ, με αφορμή την αποκάλυψη για τις 100.000, αποκήρυξε τις παλιές του «αμαρτίες», αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι χωρίς κανέναν ενδοιασμό παραδέχεται πως «οι παλιές πρακτικές που αφορούσαν τις ανώνυμες εισφορές έχουν απαξιωθεί από τα κόμματα και την κοινωνία». Εντάξει, πρόκειται για «παλιές πρακτικές», αλλά έχουν αφήσει ανεξίτηλες τάτσες στα κόμματα. Αυθόρμητα επανήλθαν στη μνήμη μας και οι «εισφορές» του συνεργάτη του Βγενόπουλου, Μιχάλη Ζολώτα, προς το ΑΚΕΛ και τον ΔΗΣΥ πριν από τις Προεδρικές του 2008 (ένα εκατομμύριο φέρεται να εισέρρευσε στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του Δημήτρη Χριστόφια και μισό εκατομμύριο στο ταμείο της προεκλογικής εκστρατείας του ΔΗΣΥ).

Η βασική φιλοσοφία αυτών των «παλιών πρακτικών» ήταν η εξής: Τα κόμματα χρειάζονταν τους οπαδούς για να προσέρχονται με το εκλογικό τους βιβλιάριο και τους χρηματοδότες για να προσέρχονται με το βιβλιάριο...επιταγών. Έκτοτε τα πράγματα έχουν διαφοροποιηθεί και υποτίθεται ότι υπάρχει πλέον διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων. Άλλωστε, το κράτος φροντίζει για την πλουσιοπάροχη χρηματοδότησή τους. Το 2021 τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα μοιραστούν ποσό 11,5 εκατομμυρίων ευρώ, μάσσιαλλα!

Ου περί χρημάτων τον (προεκλογικόν) αγώνα ποιούμεθα. Αλλά άνευ χρημάτων... ου ποιούμεθα κανένα (προεκλογικόν) αγώνα!

ΜΠΟΞΕΡ

Keywords
Τυχαία Θέματα