Βρέθηκαν τρεις πίνακες του Φ.Μπέικον που είχαν κλαπεί

Τρεις από τους πέντε πίνακες του βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον που είχαν κλαπεί από ιδιώτη στη Μαδρίτη το 2015, σε μια από τις σημαντικότερες κλοπές έργων σύγχρονης τέχνης στην Ισπανία, βρέθηκαν, ανακοίνωσε σήμερα η ισπανική αστυνομία.

"Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι τρεις πίνακες ανακτήθηκαν", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαιώνοντας πληροφορία που δημοσίευσε η εφημερίδα El Pais. Η εκπρόσωπος δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για τον τόπο και τον χρόνο που κατέστη δυνατή η ανάκτηση των πινάκων, διευκρινίζοντας

ότι η έρευνα συνεχίζεται.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εφημερίδα, ένας από τους πίνακες βρέθηκε πριν από μερικούς μήνες κι οι άλλοι δύο πολύ πρόσφατα.

Οι πέντε πίνακες είχαν κλαπεί το καλοκαίρι από το σπίτι του ιδιοκτήτη τους στη Μαδρίτη, στενού φίλου του Μπέικον, που τότε ήταν στο Λονδίνο.

Σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο, επρόκειτο για τον Χοσέ Καπέλο, τον τελευταίο έρωτα του Μπέικον, έναν άνδρα με τον οποίο ο μεγάλος ζωγράφος είχε αισθηματική σχέση επί τέσσερα χρόνια και τον οποίο επίσης ζωγράφισε.

Το ειδύλλιό τους διηγήθηκε ένας άλλος φίλος του Μπέικον, ο Μπάρι Τζουλ, στην εφημερίδα Sunday Times το 2014, ένα χρόνο πριν από την κλοπή.

Εκτός από τους πίνακες των οποίων η συνολική αξία εκτιμάται στα 25 εκατομμύρια ευρώ, οι δράστες φέρεται να πήραν μαζί τους το χρηματοκιβώτιο και κοσμήματα.

Η έρευνα για την κλοπή αυτή οδήγησε τελικά την ισπανική αστυνομία στα ίχνη των δραστών τον Μάιο του 2016 αλλά όχι στην εύρεση των πινάκων.

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των ερευνών, κλέφτες και κλεπταποδόχοι. Τελικά, το μυστήριο λύθηκε από έναν καταλανό έμπορο έργων τέχνης στον οποίο είχαν σταλεί φωτογραφίες των κλεμμένων πινάκων προκειμένου να τους αγοράσει.

Ο έμπορος αποφάσισε να πληροφορηθεί από βρετανική εταιρία που διέθετε μητρώο έργων τέχνης που είχαν κλαπεί. Η εταιρία τότε τού επιβεβαίωσε ότι οι πίνακες είχαν κλαπεί.

Στη συνέχεια, οι φωτογραφίες φαίνεται ότι έφθασαν στα χέρια της αστυνομίας, η οποία ταυτοποίησε τη φωτογραφική μηχανή από την οποία έγινε η λήψη των φωτογραφιών, και στη συνέχεια αυτούς που φωτογράφησαν, χάρη στα μεταδεδομένα που περιλαμβάνονταν στη μηχανή.

Ο εντολέας φέρεται να ήταν ένας έμπορος έργων τέχνης στη Μαδρίτη, σύμφωνα με την El Pais.

Ο Μπέικον γεννήθηκε το 1909 και ήταν λάτρης των σπουδαίων ισπανών ζωγράφων Γκόγια και Βελάθκεθ. Πέθανε στη Μαδρίτη το 1992 σε ηλικία 82 ετών, ενώ επισκεπτόταν για τελευταία φορά αγαπημένους του ζωγράφους και σίγουρα τον εραστή του, είχε γράψει το 2014 η εφημερίδα ABC.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα