Βρετανός Υπ.Ευρώπης: Στηρίζει λύση Κυπριακού

Τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαδικασία λύσης του Κυπριακού και τη βούληση του Λονδίνου για περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία εξέφρασε ο νέος Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τα θέματα Ευρώπης, Κρίστοφερ Πίντσερ.

Ο κ. Πίντσερ απαντούσε σε επιστολή του Προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, Χρίστου Καραολή προς το Βρετανό Πρωθυπουργό  Μπόρις Τζόνσον.

Ο Υπουργός Ευρώπης σημείωσε τη «μεγάλη αξία» που αποδίδει η βρετανική κυβέρνηση στη σχέση με την Κύπρο,

αναφερόμενος σε κοινές ιστορικές αναφορές και κοινές αξίες, όπως εκφράζονται μεταξύ άλλων και με την ιδιότητα μέλους αμφοτέρων των χωρών στην Κοινοπολιτεία.

Πρόσθεσε ότι αυτές οι κοινές αξίες έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, από το δημόσιο τομέα και την οικονομική μεταρρύθμιση έως το εμπόριο και τις επενδύσεις, καθώς και την άμυνα και ασφάλεια.

Ο κ. Πίντσερ επισήμανε παράλληλα τις δυνατές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και στον τουρισμό.

Εξέφρασε, επιπλέον, την ελπίδα της βρετανικής κυβέρνησης για περαιτέρω εμβάθυνση αυτής της διμερούς σχέσης τα επόμενα χρόνια και ανέφερε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της επικοινωνίας της κυβέρνησης με τις κυπριακές κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στο θέμα της επανένωσης της Κύπρου παρείχε στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας διαβεβαιώσεις για την αταλάντευτη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να στηρίξει τις προσπάθειες για την προώθηση μιας δίκαιης και με διάρκεια λύσης, βασισμένης στο διεθνές αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο Βρετανός Υπουργός Ευρώπης σημείωσε επίσης ότι το Λονδίνο συνεχίζει να ενθαρρύνει όλα τα μέρη να επιδείξουν ανανεωμένη προσήλωση στη διαδικασία λύσης, εργαζόμενα προς την επανέναρξη των συνομιλιών.

Δήλωσε, τέλος, ότι καλωσορίζει τη δουλειά της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας προς υποστήριξη αυτής της επιδίωξης.

Στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, ο κ. Καραολής είχε επισημάνει το πόσο σταθερή και αξιόπιστη σύμμαχος είναι η Κύπρος για το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ιστορικές βρετανικές υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου και την κοινή συμμετοχή σε Ηνωμένα Έθνη, Κοινοπολιτεία και ΕΕ, την όλο και πιο δυνατή συνεργασία σε μία σειρά τομέων και την επιτυχημένη κυπριακή παροικία στο Ηνωμένο Βασίλειο για να επισημάνει την «απεγνωσμένη» επιθυμία για μια δίκαιη και βιώσιμη επανένωση της Κύπρου.

Καλούσε επίσης το νέο Βρετανό Πρωθυπουργό να διατηρήσει και να ενισχύσει τη διμερή σχέση ανεξαρτήτως της έκβασης του Brexit, καθώς και να αξιοποιήσει τη δύναμη και επιρροή του για να έχει η πολιτική της Βρετανίας έναν ουσιαστικό αντίκτυπο στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα