Βρετανικά Παν/μια:Τι ακριβώς θα γίνει με τα δίδακτρα και ποιες οι εναλλακτικές

Για τις αλλαγές που προκύπτουν στα Βρετανικά Πανεπιστήμια από την 1 Αυγούστου 2021 όσον αφορά τα δίδακτρα αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές που έχουν οι φοιτητές για άλλες χώρες μίλησε στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» ο Σύμβουλος Σπουδών, Αντώνης Δημητρίου.

«Αυτό που θα αλλάξει στα Βρετανικά Πανεπιστήμια, είναι το δάνειο το οποίο δεν είναι δάνειο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά δάνειο από τη Βρετανία για ευρωπαίους πολίτες και το οποίο δεν θα ισχύσει για τους φοιτητές που θα ξεκινήσουν τις σπουδές τους είτε στην Αγγλία είτε στην Ιρλανδία είτε στην Σκωτία», εξήγησε ο κος Δημητρίου.

Πρόσθεσε πως «οι Κύπριοι που θα φοιτήσουν στις χώρες αυτές από 1 Αυγούστου του 2021 δεν θα  επωφελούνται των διδάκτρων και του δανείου όπως ίσχυε μέχρι τώρα.Σ΄ αυτούς που όμως έχουν ήδη ξεκινήσει τις σπουδές τους από πριν, θα παρέχεται το ίδιο ύψος διδάκτρων αλλά και το δάνειο».

Υποτροφίες για ευρωπαίους πολίτες από Πανεπιστήμια

«Σε κάποια Πανεπιστήμια τα δίδακτρα θα παραμένουν τα ίδια αλλά δεν θα ισχύει το δάνειο. Υπάρχουν άλλα Πανεπιστήμια που σκοπεύουν να δώσουν υποτροφίες σε ευρωπαίους πολίτες,  για να μπορέσουν να προσελκύσουν φοιτητές ανάλογα και με τους βαθμούς όπως και άλλες υποτροφίες . Στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ για παράδειγμα θα υπάρχουν ειδικές ρυθμίσεις για τους Κύπριους και τους στρατιώτες», είπε ο κος Δημητρίου.

Επίσης εξήγησε πως «τα παιδιά που έχουν Βρετανική υπηκοότητα  και διαμένουν στην Κύπρο θα μπορούν να φοιτήσουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με τα ίδια δεδομένα τα οποία ίσχυαν».

Εναλλακτικές λύσεις

Όσον αφορά τις εναλλακτικές λύσεις για σπουδές που έχουν οι φοιτητές, ο κος Δημητρίου είπε ότι φοιτητές μπορούν να σπουδάσουν εκτός Αγγλίας.

«Θα μπορέσουν να επιλέξουν τα Πανεπιστήμια της Ουγγαρίας ή της Τσεχίας όπου υπάρχει πληθώρα επιλογής προγραμμάτων ιατρικής και παραϊατρικής. Στην Ισπανία  και στην Ιταλία υπάρχουν αγγλόφωνα προγράμματα. Επίσης και στη Γερμανία. Επιπλέον, θα υπάρξει στροφή σε Πανεπιστήμια της Ελλάδας και της Κύπρου λόγω του κορωνοιού», είπε.

Τέλος ανέφερε πως όσοι φοιτητές ψάχνουν εναλλακτικές θα πρέπει να ελέγχουν συνεχώς τα δεδομένα.

Keywords