Βουλή: Σωρεία καταγγελιών για την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Στην Επιτροπή Ελέγχου το ζήτημα με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων.

Το ζήτημα που έχει προκύψει με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων και κατά πόσο είναι νόμιμες οι ενέργειες του ΔΣ αναφορικά με την προκήρυξη της θέσης Καλλιτεχνικού Διευθυντή, καθώς και για σωρεία άλλων καταγγελιών, βρέθηκε ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, με τον Γενικό Ελεγκτή να αναφέρει ότι θα τοποθετηθεί γραπτώς για όλα

τα ζητήματα που εγείρονται και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Ζαχαρία Κουλία να ζητεί από το ΔΣ να μην προχωρήσει σε κινήσεις που θα δημιουργήσουν τετελεσμένα.

Σε τοποθέτησή του ενώπιον της Επιτροπής, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε ότι «επειδή σήμερα ακούστηκαν πολλά θέματα τα οποία δεν γνωρίζουμε ακριβώς τι αφορούν θα μπορούμε να τοποθετηθούμε γραπτώς».

«Για το θέμα ειδικά του συμβολαίου εργοδότησης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή πρέπει να σας πω ότι γι αυτό το θέμα η Υπηρεσία μας τηρεί πάντοτε την ίδια θέση αρχών, ότι οι όροι προκήρυξης μιας θέσης πρέπει να τηρούνται», πρόσθεσε.

«Χωρίς να αξιολογούμε την ικανότητα του. Μπορεί να είναι ο καλύτερος στον κόσμο. Έχουμε κατ’ επανάληψη εκφράσει την άποψη ότι δεν μπορεί κάποιος ενώ οι αρχικοί όροι εργοδότησής του αφορούσαν μια καθορισμένη χρονική περίοδο να παραμένει εσαεί», σημείωσε ο Γενικός Ελεγκτής.

Εξήγησε επίσης ότι για τους υπαλλήλους αορίστου χρόνου εκτός κεντρικού κράτους προβλέπεται αποζημίωση αν υπάρξει τερματισμός της εργοδότησης. Αυτό που αναμένουμε από τα ΔΣ είναι να ενεργούν στην βάση νομικών γνωματεύσεων, είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαχαρίας Κουλίας, ζήτησε να μην προχωρήσει να δημιουργήσει τετελεσμένα το ΔΣ.

Την θλίψη της εξέφρασε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πρόεδρος του ΔΣ της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, Αίγλη Παντελάκη, σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ΔΣ «προσπαθούσαμε να κάνουμε την δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούσαμε μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και της χρηστής διοίκησης και υποστήκαμε μια πολεμική απερίγραπτη, ακατανόητη, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες στις οποίες κληθήκαμε να λειτουργήσουμε».

Εξήγησε ότι ενώ η Συμφωνική Ορχήστρα είχε χορηγία €3,1 εκατ., αυτή μειώθηκε στα €2,1 εκατ. Το μεγαλύτερο ποσό, είπε, αφορά τους μισθούς των 40 μουσικών εργαζομένων, προσθέτοντας ότι τα λεφτά που απέμεναν για καλλιτεχνικές δραστηριότητες μειώθηκαν πάρα πολύ και το ΔΣ αναγκάστηκε να πάρει μέτρα και να προχωρήσει σε περικοπές.

Η κ Παντελάκη ανέφερε ακόμη ότι με την συνετή οικονομική πολιτική που εφάρμοσε το ΔΣ ενώ το 2015 είχε €260.834 συσσωρευμένο έλλειμμα, το 2017 υπήρχε πραγματικό έλλειμμα €5.000 και στόχος είναι και αυτό να μηδενιστεί με την λήξη της θητείας του Συμβουλίου τον Ιανουάριο 2018.

Ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι προωθήθηκε πρόταση στο Υπουργικό η θητεία του ΔΣ η οποία ήταν διάρκειας έξι χρόνων να εναρμονιστεί με τις θητείες που υπάρχουν σε άλλους Ημικρατικούς δηλαδή 30 μήνες συν 30 μήνες για να μην υπάρχουν πρόσωπα που να βρίσκονται πολλά χρόνια στο ίδιο ΔΣ, ότι εξασφαλίστηκαν κτίρια για τις ανάγκες των μουσικών ορχηστρών, ότι αναβαθμίστηκε το μουσικό εργαστήρι σε μουσική σχολή και αυξήθηκε ο αριθμός των παιδιών.

«Αυτό που πήραμε ήταν μία διαπόμπευση. Δεν φαντάζεστε πόσο στενοχωρούμαι γι' αυτό το πράγμα. Συνεχώς αμφισβητήσεις», είπε, κάνοντας λόγο για ψευδείς καταγγελίες.

Όσον αφορά τον Μαέστρο, συνέχισε η κ. Παντελάκη, δεν θεωρώ ότι κάναμε ο,τιδήποτε παράνομο. Ως ΔΣ, είπε, έχουμε την πολιτική ότι μετά από 6 χρόνια θητείας θα πρέπει οι θέσεις να επαναπροκηρύσσονται.

Εμείς, ανέφερε η ίδια, θεωρούμε ότι υποχρέωση μας είναι να παίρνουμε νομικές συμβουλές από τους νομικούς συμβούλους μας και ο πρώην και ο νυν μας έχουν πει ότι μπορούμε να προχωρήσουμε. Ο κ. Κουντουρής, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, προσέφυγε στο Δικαστήριο όπως είχε κάθε δικαίωμα να το πράξει με τον ισχυρισμό ότι έχει καταστεί αορίστου χρόνου. Πρόσθεσε ότι η εκτίμηση των δικηγόρων μας είναι ότι αυτός δεν καθίσταται αορίστου χρόνου. Εμείς, είπε η κ. Παντελάκη, «θεωρούμε ότι δεν κάναμε τίποτε παράτυπο».

Μιλώντας εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων ο Χρίστος Αθανασίου ανέφερε ότι «οι προσπάθειες που κάνουμε δεν έχουν να πλήξουν κανένα, απλώς να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών μας». Πιστεύουμε, πρόσθεσε, ότι επηρεάζονται άμεσα από αποφάσεις που πάρθηκαν με αναφορά σε οικονομικές δυσκολίες και περιορισμούς στους προϋπολογισμούς, αλλά και την αντιπαλότητα και διαμάχη μεταξύ ΔΣ και Καλλιτεχνικού Διευθυντή.

«Περιήλθαν στην αντίληψή μας κάποια στοιχεία και τα καταθέσαμε για να διερευνηθεί κατά πόσο ευσταθούν ή όχι», πρόσθεσε.

Για το άγχος που έχουν τα παιδιά τα οποία συμμετέχουν στην Συμφωνική Ορχήστρα Νέων μίλησε η Πρόεδρος του Συμβουλίου των παιδιών, Γιωταλίνα Σοφοκλέους, κατά πόσο «θα μείνουμε χωρίς τον μαέστρο με τον οποίο κτίσαμε όλα αυτά που κάναμε μέχρι σήμερα». Ζήτησε από την Επιτροπή «αν είναι εφικτό να ξέρουμε ποια θα είναι τα επόμενα βήματα». Είπε επίσης ότι «δεν χειραγωγούμαστε. Ξέρουμε ποιο είναι το δίκαιο», προσθέτοντας ότι «θα τον στηρίξουμε μέχρι τέλους».

Από την πλευρά του ο ίδιος ο Γεώργιος Κουντούρης ανέφερε ότι ουδέποτε απαίτησα μονιμοποίηση, αλλά «δίκαιη αξιολόγηση». Δήλωσε, επίσης, έτοιμος να υποβάλει την παραίτησή του αν κρίνουν όλοι ότι η παρουσία μου βλάπτει την ορχήστρα. Παράλληλα, κατήγγειλε το ΔΣ ότι απέστειλε πρόσφατα σε όλους τους γονείς, 130 οικογένειες, ανώνυμη επιστολή του 2015 η οποία τον κατηγορούσε, μεταξύ άλλων, για σοβιετικές μεθόδους, για την οποία είχε διεξαχθεί έρευνα ήδη και δεν είχε εξευρεθεί ο,τιδήποτε μεμπτό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Σωματείου Μουσικών της Συμφωνικής Ορχήστρας, Νίκος Ιωάννου, ανέφερε ότι το πρόβλημα ξεκινά από το ΔΣ και από τις διαδικασίες αναχρονισμού. Ο διάλογος αποτελεί μέγιστη εμπέδωση της δημοκρατίας, είπε, προσθέτοντας ότι το ΔΣ «πάσχει από έλλειψη επικοινωνίας».

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα