Βουλή: Προς κατάργηση η διαιτησία από τον Συνεργατισμό

Η πρόταση νόμου των Βουλευτών Άννας Θεολόγου (Συμμαχία Πολιτών) και Γιώργου Περδίκη (Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών) για την κατάργηση της διαιτησίας από τον Συνεργατισμό, συναντά τη θετική στάση της πλειοψηφίας των μελών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου και θα προωθηθεί προς ψήφιση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άγγελος Βότσης μετά τη συζήτηση που διεξήχθη την Τρίτη.

Διαπίστωση της Επιτροπής είναι ότι ο Συνεργατισμός μπορεί να προχωρήσει στη νέα τάξη πραγμάτων,

ανέφερε ο κ. Βότσης, προσθέτοντας ότι υπάρχει πλειοψηφία για κατάργηση του εργαλείου της διαιτησίας στον Συνεργατισμό.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Βότσης είπε ότι θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αν η κατάργηση θα περιλάβει και τις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε κατάληξη διαιτησίας, αλλά αυτές δεν έχουν εγγραφεί στο Δικαστήριο.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να σταματήσουν κάποια προνόμια που έχει ο Συνεργατισμός με διαιτητές και διαιτησίες. Πρόσθεσε ότι υπάρχει πλειοψηφία να ισχύσει για όλες τις υποθέσεις, οι οποίες είναι υπό διαιτησία.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστας είπε ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει το αναθεωρημένο κείμενο της πρότασης νόμου για να μελετηθεί από το κόμμα του. Πρόσθεσε ότι η πρόθεση όλων είναι η προστασία των δανειοληπτών, χωρίς να επηρεαστεί αρνητικά ο Συνεργατισμός.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι ο Συνεργατισμός έχει καταχραστεί το εργαλείο της διαιτησίας και ανέφερε ότι η πρόθεση της Επιτροπής Ενέργειας είναι να ψηφιστεί η πρόταση νόμου, σε νόμο.

Ο κ. Μυριάνθους κάλεσε την Κυβέρνηση όπως άμεσα ολοκληρώσει το πλαίσιο βελτίωσης του θεσμού της διαιτησίας, εφόσον διαπιστώνεται ότι ο συγκεκριμένος θεσμός χρειάζεται να βελτιωθεί και εφαρμοστεί και στις άλλες τράπεζες.

Ο κ. Περδίκης είπε ότι πρέπει να καταργηθεί το αναχρονιστικό εργαλείο της διαιτησίας που έχουν τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα και για αυτό θα προχωρήσει η ψήφιση της πρότασης νόμου.

“Αν η Κυβέρνηση θέλει να δώσει αυτό το εργαλείο στα τραπεζικά ιδρύματα εν γένη, είμαστε στη διάθεσή της να το συζητήσουμε κατά τον τρόπο που να αρμόζει στον χαρακτήρα των τραπεζικών ιδρυμάτων και, πρώτα και κύρια, να διασφαλίζει τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των δανειοληπτών”, κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα