Βότσης: Οι ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ βλάπτουν σχεδιασμούς ΕΕ

Οι συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, που λαμβάνουν χώρα εντός της Κυπριακής ΑΟΖ ακόμα και σήμερα, στοχεύουν στην αμφισβήτηση και εν τέλει την ματαίωση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας, βλάπτοντας με αυτό το τρόπο τους ενεργειακούς σχεδιασμούς όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της ΕΕ, ανέφερε ο βουλευτής Άγγελος Βότσης.

Σε παρέμβασή του στις εργασίες της 60ης Διάσκεψης των Επιτροπών

Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), στην Βιέννη, ο Κύπριος βουλευτής αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που επιδεικνύουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της Κύπρου σε αυτό το θέμα και ταυτόχρονα επανέλαβε την ανάγκη για εγρήγορση, προκειμένου να προστατευθεί η προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας που αναμένεται να συμβάλουν ουσιαστικά στην επίτευξη των ενεργειακών σχεδιασμών της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, αναφερόμενος στη δυνατότητα ουσιαστικής συμβολής της Κύπρου στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, παρά το μικρό της μέγεθος, ο κ. Βότσης σημείωσε ότι η εξερεύνηση, ανάπτυξη και εκμετάλλευση των αποθεμάτων υδρογονανθράκων που έχουν ανακαλυφθεί στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η ενδεχόμενη μεταφορά τους στην ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού Eastmed αναμένεται να συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην απεξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τρίτες χώρες. Όπως ανέφερε, αυτό γίνεται σε συνεργασία με εταιρείες από Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, HΠΑ και Ισραήλ.

Σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος «Κλιματική Πολιτική και Ενεργειακή Ένωση», ο κ. Βότσης ανέφερε επίσης ότι τα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά ακραίων καιρικών φαινομένων στον πλανήτη μας καταδεικνύουν την άμεση ανάγκη ανάληψης ουσιαστικής δράσης για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο κίνδυνος της κλιματικής αλλαγής.

Η ουσιαστική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής προϋποθέτει την μετάβαση σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το φυσικό αέριο, αλλά και αύξηση της ενεργειακής αποδοτικότητας, είπε, ενώ πρόσθεσε ότι τέτοιες δράσεις είναι αναγκαίες στο επίπεδο της Ένωσης για την ολοκλήρωση μιας πραγματικής Ενεργειακής Ένωσης.

Βουλή των Αντιπροσώπων εκπροσωπούν επίσης στην Διάσκεψη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νίκος Τορναρίτης, και οι βουλευτές Γιώργος Γεωργίου και Ηλίας Μυριάνθους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα