Βήματα από Άγκυρα γα παράνομες γεωτρήσεις TPAO σε Λιβύη-Πρόταση για ΑΟΖ Κύπρου

Το υπουργείο Ενέργειας της Τουρκίας άρχισε να εργάζεται για τη χορήγηση νέων αδειών στην Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO) για την αναζήτηση υδρογονανθράκων «στο δυτικό τμήμα της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο» στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Λιβύη, σύμφωνα με την εφημερίδα Χουρριέτ.

 «Το υπουργείο Ενέργειας της χώρας μας ανακοίνωσε ότι εργάζεται

ήδη για την έκδοση νέων αδειών εξερεύνησης και εκμετάλλευσης στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες προστίθενται σε εκείνες που εκδόθηκαν το 2009 και το 2012», ανακοίνωσε ο Τσαγατάι Ερτζιγιές, αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας.

Ερωτηθείς για το αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταχώρισης αδειών ο Ερτζίγιες δήλωσε: «Μπορεί να χρειαστούν μερικοί μήνες αφού το μέσο μήκος για την ολοκλήρωση της εγγραφής είναι περίπου πέντε-έξι μήνες».

Σημείωσε επίσης ότι δύο σεισμογραφικά, τα Ορούτς Ρέις και Μπαρμπαρός, βρίσκονται στην Αττάλεια εν αναμονή νέων αποστολών, οι οποίες θα καθοριστούν ανάλογα με το πλάνο εργασίας του υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας.
Ο κ. Ερτσίγιες τόνισε την ανάγκη για μηχανισμό συνεργασίας μεταξύ των Τουρκοκυπρίων και Ελληνοκυπρίων και έναν μηχανισμό για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων ως συνιδιοκτητών του νησιού στους φυσικούς πόρους. Επισήμανε την τουρκοκυπριακή πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019, η οποία προβλέπει την καθιέρωση μηχανισμού συνεργασίας και κατανομής των εσόδων μεταξύ Τούρκων και Ελληνοκυπρίων. Υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει και να υποστηρίζει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και ότι τα δικαιώματα αυτά είναι εγγυημένα.

Aξίζει να σημειωθεί πως  ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε στο πρακτορείο Ria Novosti από το Νταβός, όπου πραγματοποιείται το παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ότι η Τουρκία ενδιαφέρεται να συνεργαστεί με την Ρωσία στον τομέα της εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα παράλια της Κύπρου.

Χθες ο Τσαγατάι Ερτζιγιές έδωσε στη δημοσιότητα λίστα με τις 5 αξιώσεις και ζητήματα που θέτει στο τραπέζι η Άγκυρα στην Αθήνα σχετικά με το Αιγαίο.

Συνάντηση Τσαβούσογλου και Ερτζίγιες στα κατεχόμενα με Μουσταφά Ακιντζί (25 Ιανουαρίου 2019)

Keywords
Τυχαία Θέματα