Βέμπερ σε Συλλούρη: Η ΕΕ να έχει κοινή στάση έναντι Τουρκίας

Οι Κύπριοι πολίτες, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι από τα συμφέροντα των κρατών μελών έναντι της Τουρκίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Manfred Weber, αμέσως μετά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη, στο γραφείο του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο κ. Weber εξέφρασε την ικανοποίηση του για τη

συνάντηση του με τον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής, με τον οποίο, όπως είπε, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τα θέματα που αφορούν την Κύπρο ως κράτος μέλος της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σημείωσε ότι «είμαστε πολύ ξεκάθαροι έναντι της Τουρκίας και έναντι των τουρκικών συμφερόντων», εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη όπως η Ευρώπη «παραμείνει ενωμένη και έχει μια κοινή θέση στο ζήτημα της Τουρκίας».

«Οι Κύπριοι πολίτες, ως Ευρωπαίοι πολίτες, θα πρέπει να αισθάνονται προστατευμένοι από τα συμφέροντα των 28 κρατών μελών έναντι της Τουρκίας», επεσήμανε, προσθέτοντας ότι «χρειαζόμαστε ειλικρίνεια» στη σχέση ΕΕ – Τουρκίας «και αυτό είναι που θα κάνουμε τώρα στο επόμενο Συμβούλιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν θα ήθελε να προσθέσει κάτι περισσότερο από όσα είπε ο κ. Weber με τον οποίο συζήτησε, όπως είπε, για το μέλλον της Ευρώπης και τη στάση της Ευρώπης έναντι όλων των κρατών μελών και ιδιαίτερα των μικρών κρατών.

Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες «θα πρέπει να αισθάνονται την Ευρώπη ως μια και ενωμένη», η οποία θα πρέπει, κατέληξε, να επιλύει τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει στη βάση αρχών.

Ο κ. Συλλούρης συνεχίζει για δεύτερη ημέρα τις επαφές του με Ευρωπαίους αξιωματούχους στη βελγική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης εργασίας, συνοδευόμενος από τη Γενική Διευθύντρια της Βουλής Βασιλική Αναστασιάδου και την Ανώτερη Λειτουργό Διεθνών Σχέσεων Χαρά Παρλά.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα έχει σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Antonio Tajani και τον Κύπριο Επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη Διαχείριση Κρίσεων Χρήστο Στυλιανίδη, ενώ θα έχει επίσης συναντήσεις με προέδρους ή συμπροέδρους των πολιτικών ομάδων στην Ευρωβουλή.

Εκτός από τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο κ. Συλλούρης θα συναντηθεί σήμερα με την Gabriele Zimmer, Πρόεδρο της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Αριστεράς των Πρασίνων των Βορείων Χωρών και τον Philippe Lamberts, Συμπρόεδρο της Ομάδας των Πρασίνων/Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Συμμαχίας.

Ο κ. Συλλούρης θα παραχωρήσει, επίσης, συνέντευξη Τύπου στο κτίριο της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Κύπρου στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια της οποίας θα ενημερώσει τους εκπροσώπους των ελληνικών και κυπριακών ΜΜΕ για τις επαφές του με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Κατά τη χθεσινή πρώτη μέρα των επαφών του, ο κ. Συλλούρης συναντήθηκε με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιο για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές Υποθέσεις και την Ιθαγένεια, Δημήτρη Αβραμόπουλο, τον Gianni Pittella, Πρόεδρο της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, τον Syed Kamall, Συμπρόεδρο της Ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και τον Nigel Farage, Πρόεδρο της Ομάδας Ευρώπης Ελευθερίας και Άμεσης Δημοκρατίας.

Κατά τη διάρκεια των επαφών του, ο κ. Συλλούρης είχε την ευκαιρία να προβεί σε εις βάθος ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζοντας την ανάγκη όπως η ΕΕ ασκήσει πίεση προς την Τουρκία για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Όλοι οι συνομιλητές του κ. Συλούρη τόνισαν τη στήριξή τους στη συνέχιση του διαλόγου και των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Βουλής βρίσκονται επίσης τα θέματα της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit), οι τρέχουσες προκλήσεις και το μέλλον της Ένωσης.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα