Τζόνσον: Μόνη επιλογή η επιβολή lockdown στην Αγγλία

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, είπε στους Βρετανούς βουλευτές ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική επιλογή από την ανάληψη δράσης σε εθνικό επίπεδο» κατά του κορωνοϊού, παρουσιάζοντας το σκεπτικό του νέου lockdown που θα ισχύσει στην Αγγλία από την ερχόμενη Πέμπτη και έως τις 2 Δεκεμβρίου.

Απέρριψε κατηγορίες ότι ενεργεί καθυστερημένα, λέγοντας ότι «κανένας δε θέλει να επιβάλει μέτρα αν δεν είναι απολύτως αναγκαία». Όπως σημείωσε, «όταν τα δεδομένα αλλάζουν πορεία, τότε πρέπει

και εμείς να αλλάξουμε πορεία».

Απευθυνόμενος σε όσους διαφωνούν με την επιβολή του νέου lockdown, μεταξύ των οποίων και πολλοί βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματός του, ο κ. Τζόνσον είπε ότι αν δε ληφθούν πρόσθετα μέτρα η χώρα θα έρθει αντιμέτωπη με μία «ιατρική και ηθική καταστροφή».

Εξήγησε ότι το σύστημα δημόσιας υγείας NHS δε θα μπορεί να αντεπεξέλθει στις ιατρικές ανάγκες των πολιτών αν δεν ανατραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού με τους σημερινούς ρυθμούς. Έκανε λόγο για «υπαρξιακή απειλή» για το NHS, με τους γιατρούς να υποχρεώνονται να επιλέγουν «ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει».

Στην έκτακτη δήλωσή του στην Βουλή των Κοινοτήτων, το απόγευμα της Δευτέρας, ο Βρετανός Πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ναι μεν η χώρα είναι καλύτερα προετοιμασμένη, αλλά την ίδια ώρα ο ιός διπλασιάζεται ταχύτερα από όσο είναι δυνατή η αύξηση των δυνατοτήτων της δημόσιας υγείας.

Στη συνέχεια, περιέγραψε ξανά συνοπτικά τα μέτρα, με τους κατοίκους της Αγγλίας να πρέπει από την Πέμπτη να μένουν στο σπίτι τους πλην συγκεκριμένων λόγων, όπως η εκπαίδευση και η εργασία για όποιον δεν μπορεί να εργάζεται από το σπίτι.

Θα απαγορεύονται οι συναντήσεις ατόμων που δε συγκατοικούν σε κλειστό χώρο και σε υπαίθριο χώρο θα επιτρέπεται η συνάντηση μόνο με ένα άτομο από άλλο σπίτι.

Κλείνουν τα καταστήματα εστίασης (πλην takeaway και παράδοσης κα’ οίκον), τα καταστήματα λιανικής πώλησης μη αναγκαίων ειδών και οι χώροι αναψυχής. 

Οι ευπαθείς και οι άνω των 60 ετών δεν καλούνται σε πλήρη απομόνωση, αλλά να ελαχιστοποιήσουν τις επαφές τους.

Ο κ. Τζόνσον επιβεβαίωσε ότι παρατείνεται για ένα μήνα το πρόγραμμα στήριξης θέσεων εργασίας με την καταβολή από το κράτος του 80% του μισθού των ιδιωτικών υπαλλήλων που τελούν υπό αναστολή εργασίας.

Ανακοίνωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα καταβάλει για το Νοέμβριο στους αυτοαπασχολούμενους που πλήττονται από το lockdown το 80% του κέρδους τους αντί για το 40% προηγούμενων κονδυλίων στήριξης.

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι τεχνικές σχολές και οι παιδικοί σταθμοί.

Ο κ. Τζόνσον είπε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μετά από το πέρας των τεσσάρων εβδομάδων του lockdown να υπάρξει χαλάρωση των περιορισμών και επιστροφή στο ισχύον σύστημα των τριών βαθμίδων μέτρων, ανάλογα με την κατάσταση που θα επικρατεί ανά περιοχή.

Στο τέλος της δήλωσής του, ο Βρετανός Πρωθυπουργός δήλωσε αισιόδοξος για την πρόοδο της επιστήμης έναντι της πανδημίας, προαναγγέλλοντας μαζική επέκταση γρήγορων διαγνωστικών τεστ, με το στρατό να βοηθά στην υλοποίηση του σχεδίου.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ είπε ότι η κυβέρνηση δεν πήρε το μάθημα από το πρώτο κύμα της πανδημίας πως η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων κοστίζει σε ζωές και στην οικονομία.

Ο σερ Κιρ, επικαλούμενος τότε σύσταση των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης από τα τέλη Σεπτεμβρίου, είχε ζητήσει στις 13 Οκτωβρίου την άμεση επιβολή ενός lockdown δύο ή τριών εβδομάδων.

Όπως είπε στη Βουλή, απαντώντας στον Πρωθυπουργό Τζόνσον, η αγνόηση επί 40 ημέρες της σύστασης των επιστημόνων για πλήρες lockdown είναι μία «καταστροφική αποτυχία» και επιβεβαιώνει πως η κυβέρνηση ενεργεί με καθυστέρηση καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας.

Οι βουλευτές θα ψηφίσουν επί της πρότασης για lockdown την Τετάρτη.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα